woensdag 4 april 2012

Overvolle groentetaart van Ottolenghi


Ingrediënten:
- 1 rode en 1 gele paprika
-  1dl olijfolie
- 1 middelgrote aubergine, in blokjes van 4 cm
- 1 kleine zoete aardappel, geschild en in blokjes van 3 cm
- 1 kleine courgette, in blokjes van 3 cm
- 2 middelgrote uien, in dunne ringen
- 2 laurierblaadjes
- een rol bladerdeeg (of diepvries bladerdeeg)
- de blaadjes van 8 takjes tijm
- 120 g ricotta
- 120 g feta
- 7 cherrytomaatjes, gehalveerd
- 2 middelgrote eieren
- 2 dl slagroom
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 230 ' C.  Begin met het roosteren van de groenten. Snijd de parika's door midden en haal de zaadlijsten eruit. Leg beide paprika's in een ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie en rooster ze 25 minuten tot ze zwart geblakerd zijn. Haal ze uit de oven, dek af met palsticfolie en laat ze afkoelen. Ontvel ze en scheur het vruchtvlees in repen.
2. Vermeng de blokjes aubergine, zoete aardappel en courgette  met wat olijfolie en zout en peper en rooster ze ca.20 - 35 minuten in de oven tot ze gaar zijn. (Ottolenghi doet dit allemaal apart, omdat de ene groente langer zou moeten dan de andere, ik heb alles in een keer gedaan en dat werkte prima).
3. Verhit ondertussen 2 el olijfolie in een koekenpan op matig vuur en fruit de uien met de laurier en wat zout af en toe omscheppend 25 min. tot ze goudbruin, gaar en zoet zijn. Neem de pan van het vuur, gooi de laurier weg en zet de uien opzij.
4. Vet een ondiepe taartvorm met losse bodem  van 22 cm doorsnede in. Leg de deeglap in de vorm, druk het in de rand en laat het teveel over de rand hangen (dat over de rand hangen, heb ik niet gedaan). Leg bakpapier in de vorm, die ook de deegranden bedekt en vul hem met een steunvulling (bv.bonen of rijst).  Zet de oven op 160' C en bak de bodem 30 min. blind in de oven. Verwijder het bakpapier en bak de bodem nog 10-15 min. goudbruin. Neem uit de oven en laat hem iets afkoelen.
5. Verdeel de uien in de deegbodem en verdeel de geroosterde groenten er gelijkmatig overheen. Bestrooi alles met de helft van de tijm. Strooi beide soorten kaas in dotjes op de groenten en schik de tomaten erop met de snijkant naar boven.
6. Klop de eieren los in een kom met de slagroom en een beetje zout en peper. Giet het mengsel rustig in de vorm' laat de kaas en tomaten onbedekt en strooi de overgebleven tijm erover. Zet de taart in de oven en bak hem nog 35-40 minuten tot de vulling stevig en goudbruin is. Haal de taart uit de oven en laat hem 10 minuten staan voor u de overhangende stukken deeg eraf breekt; neem de taart uit de vorm en serveer hem.

Bron :"Plenty", Yotam Ottolenghi.

Weer een ontzettend lekker recept, waar je wel even mee bezig bent, maar het is de moeite waard. De smaken van de geroosterde groeten met de tijm en de feta is heerlijk. Ook de smaak van de uien op de bodem is erg lekker. Alleen volgende keer ga ik een andere recept voor het deeg gebruiken, bv hartige taartdeeg of een eigen gemaakt deeg voor hartige taart. Deze taart lijkt me ook erg lekker met geitenkaas i.p.v. feta.

18 opmerkingen:

PJ zei

Ziet er heerlijk uit. Heb gisteren lui weer een quiche bodem gemaakt met croissantdeeg. Wil nog een keer proberen "rough puff pastry" te maken.

Bo zei

Ziet er heeerlijk uit!

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Ziet er goed uit Caroline! Moet Plenty ook maar eens aanschaffen!

Annique zei

Oeioeioei, ik kom via-via ineens op deze website en het is geweldig, pure foodporn!
Ik heb voorlopig weer genoeg nieuwe recepten om uit te proberen, heerlijk.

Antoinette Coops zei

Ik zit hier te watertanden!

Marian zei

Mmm,weer zo'n lekker recept, heerlijk! Ottolenghi valt precies goed in de smaak :-).

Groetjes,
Marian

Photo-copy zei

Ottolenghi is gewoonweg fantastisch, maar 't is inderdaad behoorlijk wat werk! Deze ga ik toch ook eens proberen!

ria zei

Afgelopen zaterdag deze taart gemaakt , veel werk maar absoluut de moeite waard. hij was heerlijk!

Caroline Brouwer zei

@Ria, toevallig zat ik er gisteren naar te kijken en dacht die moet ik weer eens maken! Leuk dat je mij het laat weten. Heb je de verrassende tatin van Ottolenghi al gemaakt, Ook zo lekker en minder werk.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Her vele werk loont wel de moeite. Complete hoofdmaaltijd voor 4 pers

Unknown zei

Hee wat een lekker gerecht he! Ik heb het nog niet gemaakt maar zijn kookboek Plenty gekregen en dit gerecht viel me gelijk op!

Alleen de feta/ricotta combi lijkt me wat heftig als ik dit als sidedish wil serveren tijdens een dinertje. Heb jij al een poging gedaan met een ander bindbeslagje? Bijvoorbeeld een standaard quiche beslag?

Ben benieuwd!

Caroline Brouwer zei

@Ellis, ik heb deze taart nog maar één keer gemaakt (dat heb je met een blog, dan wil je steeds iets nieuws uitproberen). Je kunt natuurlijk altijd iets ander proberen, maar ik zou zeggen maak de recepten van Ottolenghi zo als hij ze bedoeld heeft. Ze zijn zo zalig! Neem gewoon een kleiner stukje!

Mariska zei

Hi Caroline
Dit is een bomvolle en hele machtige taart! Vol met zalige groenten. Het is enorm veel werk, maar dan heb je ook wat. Als ik de taart voor mezelf bak, eet ik er 4 dagen van, en het verveelt geen dag. En dan valt al dat werk wel mee, omdat je dan 3 dagen niet hoeft te koken ;-).
Ik heb de taart nu 3x gebakken en er volgen er nog meer! Soms vervang ik de ricotta door geraspte kaas, als ik dat niet in huis heb. En dan wordt de taart net nog even wat scherper. Echt zalig!
Thx! Mariska

Anoniem zei

Waanzinnig lekker. Zelf heb ik er wat minder fetta en ricotta in gedaan zodat ie minder machtig is. Voor het deeg heb ik kant en klare hartige deeg van koopmans gebruikt. Gaat super goed.

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie. Toevallig heb ik deze taart ook pas weer gemaakt. Veel werk, maar héérlijk!

Lena zei

Hallo Caroline,

Wat een heerlijke recepten toch altijd op jouw site.

Een vraag verbrand het bladerdeeg in dit recept niet, het wordt zo lang gebakken?

Caroline Brouwer zei

Hallo Lena,
Zo te zien op de foto van mij niet. Ik maak deze taart ook wel eens en dan maak ik zelf het deeg van de bodem. Bv deze is erg lekker: http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2014/06/crostata-met-tomaten.html
Of deze: http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2014/02/preitaart-met-geitenkaas.html

Je kunt natuurlijk als je bladerdeeg gebruikt en je bodem dreigt te bruin te worden er een randje aluminiumfolie op leggen.
Veel succes met het maken, even wat werk, maar erg lekker!
groetjes, Caroline

Mathieu Goedefroy zei

Perfect recept!