maandag 9 april 2012

Venkelpasta à la Caroline

Mijn bijdrage voor het Foodblogevent april 2012

Ingrediënten voor één persoon:
- 1 venkelknol
- een klontje roomboter
- zout en versgemalen zwarte peper
- scheut witte wijn
- restje slagroom
- restje Parmezaanse kaas, versgeraspt
- tagliatelle

Bereiden:
1. Begin met een glaasje witte wijn voor jezelf in te schenken, dat kookt een stuk gezelliger.
2. Snijd de venkel in kleine stukjes, smelt de roomboter in een pan en voeg de venkel toe. Zet het vuur laag en doe het deksel op de pan en laat de venkel in ca. 20 minuten gaar stoven. Roer af en toe.
3. Eventueel voeg je nog een scheut witte wijn toe. En als de venkel klaar is doe je er een flinke scheut room of eventueel crème fraîche bij. Laat even warm worden en bestrooi met zout en flink wat versgemalen zwarte peper.
4. Kook intussen de tagliatelle gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af en doe bij de venkel in de pan en roer goed door.
5. Verdeelde venkelpasta op een bord en bestrooi royaal met Parmezaanse kaas. Schenk voor jezelf nog een glaasje wijn in en smullen maar!

Deze maand host Femke van het blog "Smaakmaakster" het Foodblogevent. Zij kookt nooit voor zichzelf als ze alleen is en heeft als onderwerp bedacht:
"Bedenk een makkelijk, licht, maar voedzaam recept voor één persoon (of twee, dan eet je er gewoon twee dagen van) met weinig ingrediënten, zodat ik ook niets weg hoef te gooien en waarbij de bereiding weinig rommel en afwas veroorzaakt".
Uit de reacties op haar blog blijkt dat er meer vrouwen zijn waarvan de man vaak van huis is voor zijn werk. Zo ook in mijn situatie en ik kook ook bijna nooit voor mezelf. Veel vrouwen, blijkt uit de reacties, koken als hun partner er niet is, iets wat hij niet lekker vindt, maar ik heb gelukkig een man die alles lust. Soms kan hij een beetje moeilijk doen over de hoeveelheid knoflook in zijn eten, maar dat los ik dan op door het niet te melden (hij hoeft niet alles te weten, nietwaar). Als hij lang van huis is en ik toch zin heb in iets warms, maak ik dit simpele en lekkere vegetarische pastagerecht. Meestal heb je wel een restje slagroom of crème fraîche en een stukje Parmezaanse kaas in je koelkast staan en een fles wijn maak ik dan weer wel voor mijzelf open. Dit gerecht is heel simpel te maken, weinig afwas en toch heel lekker! Ben je toch met z'n tweeën dan kun je het natuurlijk ook maken, gebruik dan twee venkelknollen.

6 opmerkingen:

Femke (Smaakmaakster) zei

Super! Bedankt! Het is inderdaad vrij simpel, maar dat is precies wat ik zoek. Witte wijn, slagroom, pasta, Parmezaan, dat heb ik wel standaard in huis. Gelukkig vind ik venkel ook heel lekker, dus dit recept ga ik zeker een keer proberen. Ik ga hem erbij zetten!

Marian zei

Haha, Caroline, wat grappig die eerste zin :-)!
Gelijk heb je... het kookt een stuk gezelliger met een glas wijn erbij!
Ik ga dit recept ook eens proberen. Venkel is mijn nieuw ontdekte favoriete groente en dit lijkt me heerlijk!
Groetjes,
Marian

Tinneke zei

ik ben ook fan van die eerste zin!

Emie zei

Hier in Italie ligt de venkel hoog opgetast in de winkels en op de markt. Wist nooit zo best wat ik er mee moest, totdat ik dit recept zag.

Het restje aten we de volgende dag tijdens de pranzo (lunch). Ik heb toen er gefruite ui en uitgebakken spekjes doorgedaan en dat gaf het net een beetje extra.
Groet Emie

Caroline Brouwer zei

Hallo Emie,
Je kunt hier natuurlijk naar hartenlust mee variëren.Heb je mijn recept: http://carolinebrouwer.blogspot.com/2010/05/spaghetti-met-venkel.html al gezien, daar gaan rozijnen door. Dat staat hier ook regelmatig op tafel! En het recept van Jamie; spaghetti met salami venkelcen tomaten is ook erg lekker.Venkelis mijn lievelingsgroente.
groeten, Caroline

Emiew zei

Nou wie weet wordt het mijn lievelingsgroente ook, Caroline. Ik ga je recepten snel uitproberen. Dank!Émie