maandag 5 november 2012

Zuurdesembrood met rozijnen, abrikozen, hazelnoten en koekkruiden


Zoals jullie weten heb ik een paar weken geleden een workshop broodbakken gevolgd bij Levine. Inmiddels ben ik thuis aan het broodbakken geslagen en eigengebakken brood is zoveel lekkerder dan dat van de bakker! Op het blog van Levine staan de heerlijkste recepten en ik heb er al enkele uitgeprobeerd. Ik volgde de workshop samen met een vriendin en ook zij is enthousiast allerlei recepten aan het uitproberen en heeft inmiddels ook een starter voor zuurdesem gemaakt. Zuurdesem moet je steeds voeden en dan gooi je eerst de helft weg, maar je kunt dit ook aan een ander geven, zodat die meteen aan de slag kan. Zo kreeg ik van mijn vriendin zuurdesem. Mijn eerste recept met zuurdesem is het brood dat Levine bij de lunch voor ons had gebakken. Ik vond het zo lekker dat ik het nu dus zelf heb gemaakt. Het recept vind je hier. Ik heb hazelnoten gebruikt, die ik eerst in de oven heb geroosterd (om ze meer smaak te geven) en de helft van de rozijnen heb ik vervangen door in stukjes gesneden gedroogde abrikozen en er zijn nog meer variaties mogelijk.Volgende keer ga ik ook eens gedroogde vijgen proberen, lijkt me ook erg lekker. Een aanrader dit brood, ontzettend lekker!

11 opmerkingen:

Photo-copy zei

Oh dit lijkt me heel erg lekker!

Anoniem zei

Sinds de cursus bij Levine (die ik op dezelfde dag volgde als jij) ben ik ook in de ban van het brood bakken. Desembrood heb ik nog niet geprobeerd, maar dat komt nog wel.

Heb jouw blog ook ontdekt en ga zeker nog recepten proberen. Heel inspirerend en met prachtige foto's!

Groeten, Ingeborg

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Dit is zo'n verrukkelijk broodje! Ik was er echt helemaal weg van en het staat sinds de workshop bij Levine ook op mijn lijstje!
Doe mij ook zo'n vriendin ;-)
Heb zelf nog geen starter durven maken (wil het liefst ook eerst die workshop volgen). Geniet van je broodje!

Caroline Brouwer zei

Hallo Ingeborg,
Wat leuk dat je hebt gereageerd! Levine weet iedereen enthousiast te maken wat broodbakken betreft. Het is ook zo lekker! Dit was ook mijn eerste zuurdesembrood. Gelukkig is tot nu toe alles nog heel goed gelukt. Ook de witte broodjes die we op de workshop maakten, heb ik al 2x gemaakt en ik maak ze morgen weer, want ze zijn alweer op en en voorraadje in de vriezer is altijd handig. Bedankt voor de complimenten en veel succes met het bakken!
groeten, Caroline

Caroline Brouwer zei

@Kelly, lekker hè! Ik heb er nog eentje in de vriezer en ga dit brood zeker vaker maken.
groeten, Caroline

Bambi zei

Wat leuk om iets te lezen over zuurdesem! Sinds een tijdje eet ik alleen nog maar zuurdesembrood en ik heb al een poging gedaan om het zelf te maken, maar het brood werd zo zuur dat het naar yoghurt smaakte die over de datum was... Is dat met dit recept ook zo? Het gekochte brood smaakt namelijk niet zuur?
Alvast bedankt voor de info!

Groetjes Bambi

Caroline Brouwer zei

@Bambi, dit brood smaakt beslist niet zuur. Kijk op het blog van "Uit de Keuken van Levine" onder tips, hoe je zuurdesem moet maken. Je kunt bij haar ook een workshop volgen.
groeten, Caroline

Bambi zei

Bedankt! Voor een workshop heb ik helaas nog geen tijd, maar ik hoop snel een nieuwe starter te kunnen maken. In ieder geval bedankt voor de nieuwe motivatie!

CaT zei

leuk en lekker he, zelf brood maken?!
je hoeft, iedere keer als je de starter voedt, niet perse een deel weg te gooien. ik spaar het tegenwoordig op in een bak in de koelkast, en dan maken we er pannekoeken van (http://yumarama.com/18/worlds-best-pancakes-starter-discard-rescue-recipe/), of crumpets, of pizzadeeg! ik vond het nl altijd zo zonde om het weg te gooien, maar als je "recipes leftover sourdough" googlet vind je vanalles!

Caroline Brouwer zei

@Cat, geweldig leuk en lekker natuurlijk zelf broodbakken! Bedankt voor de tip. Ik ga zoeken op internet.

Levine zei

Brood is mooi geworden Caroline! Ik heb standaard een aantal van deze broden in de vriezer. Bij de lunch tijdens de workshops gaan ze altijd op :-). Met de vulling kan je variëren totdat je een 'ons' weegt ;-0. Ik doe er ook wel gedroogde cranberries in en hazelnoten.
Leuk al die enthousiaste reacties.