vrijdag 4 januari 2013

Glutenvrije slagroomtaart


Biscuitdeeg:
- 3 eieren
- 60 g glutenvrij bakmix
- 18 g maizena
- 100 g suiker
- zout

Banketbakkersroom:
- 25 g glutenvrij bakmix
- 2 eierdooiers.
- 1 zakje vanillesuiker.
- 1 vanillestokje
- 50 g suiker
- ¼ liter melk

Vulsel en garnering:
- ½  liter slagroom
- 125 g mascarpone
- 100 g geroosterde amandelsnippers
- mandarijnen op sap
- chocolade
- fruit naar keuze
- 60 g trempeer

Bereiden:
Bestrijk een springvorm van 18-20cm met boter en bestuif deze met bakmix. Breek de eieren in een beslagkom en klop ze met de suiker en het zout tot een schuimende  massa, die als een heel dik lint van de lepel afloopt. Zeef de maïzena en de bakmix en schep het in gedeelten door de geklopte eieren.  Doe het deeg over in de vorm die ten hoogste voor 2/3 gevuld mag worden. Plaats de vorm op een rooster in het midden van de voor verwarmde oven. Bak de taart in 30-40 min. gaar en goudbruin. Open de oven de eerste 15 min. niet. Laat het gare gebak 5 min. in een geopende oven staan. Stort de taart op een rooster zodra deze van de kant loslaat. Laat de taart vervolgens helemaal afkoelen.

Banketbakkersroom:
Roer de eierdooiers, de vanillesuiker en de witte suiker glad. Meng een klein gedeelte van de melk en de bakmix door dit mengsel. Breng de rest van de melk aan de kook en zet vervolgens de warmtebron laag. Snij het vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit en voeg bij het ei-suikermengsel. Voeg dit bij de warme melk en blijf roeren terwijl het zachtjes aan de kook wordt gebracht. Laat als het kookt het geheel even zachtjes doorkoken en laat de room vervolgens, van het vuur af, afkoelen.

Vulsel en garnering:
Klop de slagroom met eventueel wat suiker stijf en meng met de losgeklopte mascarpone.
Vermeng naar keuze een hoeveelheid mandarijntjes met de banketbakkersroom. Snij de taart in 3 plakken. Bestrijk de plakken met trempeer. Bedek de onderste laag met de banketbakkersroom en de middelste laag met het slagroom mengsel.
Leg de plakken op elkaar. Bestrijk de zijkanten van de taart met slagroom en rol de taart door de amandel snippers. Spuit de bovenkant van de taart met slagroom op en garneer naar keuze.

Tremperen is het besprenkelen van producten met alcohol, suikerstroop of een geurige vloeistof en heeft tot doel de smaak van producten te verhogen. Het kan zowel met een koude of warme vloeistof. Tremperen van biscuitdeeg zorgt voor extra vocht en smaak. Trempeer koop je oa. bij Jamin.

Mijn vriendin en collega Toos had deze prachtige glutenvrije slagroomtaart met de Kerst gemaakt voor haar dochter, die een glutenallergie heeft. Ze stuurde mij de foto en ik vond hem er zo lekker en  professioneel uitzien dat ik haar toestemming gevraagd heb om het recept met de foto op mijn blog te plaatsen, zodat anderen met een glutenintolerantie dit recept ook kunnen maken. Gelukkig vond ze dat goed. (Bedankt Toos). Hier vind je nog meer glutenvrije recepten.

7 opmerkingen:

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Hij ziet er geweldig uit! Het is altijd fijn om een goed glutenvrij recept achter de hand te hebben. Was hij ook erg lekker? Gr, Gerry

Caroline Brouwer zei

@Gerry, ik heb gehoord dat hij super lekker was!

Anoniem zei

Dat ziet er heel mooi en feestelijk uit, Toos!
Ik wist niet dat jij OOK zo'n keukenprinses was.
Bij the way: Volgende week vergadering; met of zonder gluten...,
alles is welkom!
Groetjes,
Ingrid.

Anoniem zei

Kan ik de bakmix vervangen door rijstemeel? Ik heb volgende week een kinderfeestje met 8 kinderen die taart komen versieren en de laatste keer dat ik het maakte was met Schar mix en ik vond de taartjes iet luchtig en wat droog.

Groeten,Sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia,
Ik heb geen idee, heb geen ervaring met rijstmeel!
groetjes,Caroline

Maud zei

Heb deze taart gemaakt voor de verjaardag van mijn zoon die glutenvrij moet eten.
Heerlijke taart, en sindsdien een favoriet van mijn zoon.
Hij is morgen weer jarig dus ik ga deze vandaag weer bakken.

E van der Wel zei

Op hoeveel graden houd je de oven?