vrijdag 25 januari 2013

Kaiserschmarrn


Ingrediënten voor 2 personen:
- 3 eieren, gescheiden in eigelen en eiwitten
- 1 el basterdsuiker
- 1 el poedersuiker
- 1 zakje vanille suiker
- snufje zout
- 150 ml melk
- 150 g patentbloem
- 4 el rozijnen
- 2 el rum (of amaretto)
- poedersuiker om te bestrooien
- roomboter om in te bakken

Bereiden:
1. Doe de rozijnen in een kommetje en giet de rum (of amaretto) erover. Laat een uurtje weken.
2. Meng in een kom de suikers, snuf zout, eigelen, de bloem en schenk de melk er langzaam bij. Meng met de mixer goed door elkaar. Laat het beslag een half uur rusten.
3. Klop intussen de eiwitten in een andere kom stijf.
4. Klop na 30 minuten het deeg nog een keer door en spatel in drie porties de eiwitten voorzichtig door het deeg.
5. Verhit in een grote koekenpan een klont roomboter en giet de helft van het beslag erin, zet het vuur op middelhoog. Verdeel de rozijnen met de rum of amaretto erover en leg een deksel op de pan. Draai na een paar minuten, als de onderkant bruin is, de pannenkoek om en bak nog een paar minuten tot de andere kant ook bruin is. Trek met 2 vorken de pannenkoek in stukjes uit elkaar (heb je een tefalpan, gebruik dan 2 houden spatels). Bak de tweede en als die klaar is, doe je de eerste portie nog even terug in de pan met een klontje roomboter en warm nog even door. Schep op twee borden en bestrooi royaal met poedersuiker. Voor 4 personen de hoeveelheid verdubbelen.

Kaiserschmarnn is een Oostenrijks nagerecht. Het is een variant op de pannenkoek, het is alleen luchtiger doordat er op het laatst stijfgeklopte eiwitten doorgaan. Het wordt origineel geserveerd met pruimencompote, maar tegenwoordig ook wel met appelmoes of ijs. Er zijn een paar anekdotes hoe het ontstaan is, hier kun je ze vinden. Toen ik laatst op twitter liet weten dat ik kaiserschmarrn ging maken, bleek dat er velen zijn die dit gerecht niet kennen (de meesten kennen het van de wintersport in Oostenrijk), vandaar dat ik beloofd heb het recept op mijn blog te plaatsen. In het orginele recept gebruiken ze rum om de rozijnen in te weken, maar dit keer heb ik het met Amaretto gedaan, ook lekker. Voor kinderen kan je de rozijnen in sinaasappelsap weken. Ik serveerde het met abrikozencompote, ( jam kan ook) maar ook zonder een compote is het erg lekker. 

22 opmerkingen:

Karin - The F Girl zei

Oh, dat zou hier ook een groot succes zijn! Lekker hoor! (Ik had er inderdaad ook nog nooit van gehoord. Leuk, zo iets nieuws leren kennen.)

ymme zei

Dat ziet er weer uit om van te watertanden !
groetjes

PJ - Nombelina zei

Sinds je hier over tweette wilde ik het al een keer proberen te maken :). Lijkt me erg lekker.

Zou dit ook goed zonder alcohol en rozijnen kunnen?

Brenda (Kookt!) zei

I loove kaiserschmarren!
Ga jouw recept ook zeker maken Caroline. Zal vast erg lekker zijn! Ik kjik nu al uit naar Maart, dan mag ik de echte Oostenrijke kaiserschmarren weer eten :)

Mijn recept staat voor morgen op de planning, komt ook op blog ;-)

Uit Paulines keuken zei

Ohh ziet er lekker uit zeg :) maar je weer het he ik ben dol op pannenkoeken!

Fijn weekend.

Groetjes Pauline

Caroline Brouwer zei

@Nombelina, je kunt de alcohol natuurlijk weglaten en de rozijnen ook hoor. Het wordt dan natuurlijk wel minder lekker! Maar ik denk nog lekker genoeg! ;-))

Eetlust zei

Heerlijk, het voert me meteen terug naar onze vakanties in Oostenrijk vroeger. Mijn vader was er gek op en iedere keer als hij de kans had bestelde hij het. Fijn weekend!

Unknown zei

Lekkkerrrrr!!
Ken het idd uit Oostenrijk toen ik op vakantie was :)

Nell zei

Wow, als je zo'n bordje voorgeschoteld krijgt na een uurtje buiten te zijn geweest .... wat moet dat verrukkelijk zijn! Caroline, je bent de Opperkoningin der Lekkere Hapjes!

Gerry/gewoon Lekker Gewoon zei

Wij gingen vroeger 1x naar Oostenrijk op vakantie (ipv Spanje).
Wij als kinderen van 5/7/9 vonden het onbekende eten in de restaurants niet lekker. Toen kregen we gewoon 2 of 3 porties kaiserschmarren als hoofdmaaltijd. Dat was feest. Ik ga het nooit vergeten! Gr, Gerry

Unknown zei

Jeugdherinneringen. Op hotel werd dit ook aangeboden als maaltijd en niet alleen voor kinderen...lekker met appelmoes. En ik ben niet de enige blijkbaar.

Marja zei

Oh jammie!! Zou zo graag weer eens op de wintersport naar Oostenrijk gaan, maar helaas zit dat er nu niet in.
Maar met alle sneeuw en ijs in Nederland en nu dit heerlijke recept, halen we een beetje Oostenrijk maar naar Nederland!
Dank je wel voor het delen van dit recept!

Groetjes Marja

Anoniem zei

MMmmmm... Herrlich!
Ziet er net zo uit als in Kössen (Tirol) en smaakt, denk ik, net zo goed, zo niet beter! Daar wordt het met appelmoes of appelcompote geserveerd. Leuk ook, je verwijzing naar de geschiedenis.
Ben reuze benieuwd naar je Germknödel.
Groetjes,
Frau Schilling.

Manon zei

Ik heb heerlijk gegeten Caroline: kaiserschmarnn met zelfgemaakte pruimencompote. Ik had dit (na)gerecht nog nooit gehad, maar het is absoluut de moeite waard. In plaats van rum heb ik cointreau gebruikt (dat had ik in huis) en ik heb wat meer melk door het beslag gedaan (het was bij mij meer een deeg dan een beslag, waardoor ik het niet goed gemengd kreeg). De portie is behoorlijk royaal, maar dan hebben we morgen ook nog:)

mar zei

Volgens mij klopt de hoeveelheid melk/bloem niet. Ik kreeg ook een deeg i.p.v. beslag. Heb bij een ander recept de verhouding halve liter melk op 240 gram bloem gezien, dat gaat denk ik meer op een beslag lijken. Ik kon nu de eiwitten er niet doorheen kloppen, en kreeg een taaie massa.

Caroline Brouwer zei

@Manon, en Mar., sorry dames, ik had het recept gehalveerd en heb inderdaad in het recept de bloem niet gehalveerd en wel de melk. Ik heb het inmiddels aangepast. Nogmaals mijn excuses voor de domme fout!
Ook voor anderen die het al gemaakt hebben duizend excuses.
groeten, Caroline

Levine zei

Lang geleden dat ik dit gemaakt heb. Ik had ooit een lekker recept van de Zuivelkeuken, maar kwijtgeraakt natuurlijk. Dit lijkt me een goede vervanger. Ga het maken :-).

Anoniem zei

Net klaargemaakt! Overheerlijk!

Elzkookt zei

One of my favorites!! Heerlijk! Maak het zelf ook zo nu en dan, lekker met zelfgemaakte appelmoes!

Julia zei

Wat een heerlijk recept Caroline! Ik zocht al een tijdje naar een goed recept voor kaiserschmarnn en heb dit nu dus eindelijk gevonden. Echt een aanrader!

Caroline Brouwer zei

Dank je wel Julia! Zelf vinden wij het ook altijd erg lekker! Moet het snel weer eens maken.
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Kan het ook op gluten- en koemelk vrije basis? Dus vervangen door kokosmelk etc?