- 30 g boter, + extra om in te vetten
- 240 ml melk, handwarm
- 80 ml water, handwarm
- 50 g kristalsuiker
- 7 g gedroogde gist
- 425 g tarwebloem
1 tl zout (15 ml)
Voor het kaneelmengsel:
- 220 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 el kaneel
- 115 g roomboter
Voor het glazuur:
- 110 g poedersuiker
- 2 el melk
Tip: voor tl en el zie maatlepels
Bereiden:
1. Voor het deeg: smelt 30 g boter en meng in een kom met de melk, het water en de suiker. Klop door elkaar met een garde. Meng in een grote kom de bloem, gist en het zout door elkaar.
2. Doe het bloemmengsel in je keukenmachine en laat op een lage stand kneden met de deeghaak. Giet langzaam het melkmengsel erbij. Klop daarna ongeveer 6-7 minuten op een hogere stand tot je een glanzend en soepel deeg hebt. Vet een kom in met zonnebloemolie en vorm een bal van het deeg. Doe het deeg in de kom en draai het tot alle kanten bedekt zijn met een dun laagje olie. Dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
3. Voor het kaneelmengsel: meng de bruine suiker met de kaneel in een kom. Smelt de boter en doe ook in een kommetje. Vet een tulbandvorm (ik gebruikte deze) goed in met boter. Als je een springvorm gebruikt, doe dan aluminiumfolie aan de onderkant (buitenkant), anders loop later de suiker en de boter in de oven eruit.
4. Als het deeg goed gerezen is, leg je het op een met bloem bestoven werkblad. Vorm een vierkant van 20 x 20 cm. Verdeel het deeg nu met een deegsteker aan allebei de kanten in 8 rijen (horizontaal en verticaal) zodat jet 64 stukjes deeg hebt. Het is niet erg als de stukjes niet even groot zijn.
5. Neem elk stukje deeg (je kunt er balletjes van rollen, maar dat is niet echt nodig) en doop het in de gesmolten boter, laat een beetje uitlekken en wentel het daarna door het suiker-kaneelmengsel. Leg het in de ingevette bakvorm. Ga zo door totdat je deeg op is. Je krijgt twee lagen.
6. Bedek de vorm met plasticfolie en laat nog een uur op een tochtvrije, warme plek rijzen, tot de deegballetjes weer flink gerezen zijn. (Ik doe de vorm onafgedekt in de oven en zet onderin een braadslede met kokend water, doe de ovendeur dicht en laat zo rijzen. Als je de oven aanzet, haal je de slede eruit. Op deze manier kun je de oven niet voorverwarmen, dus moet je het iets langer bakken).
7. Verwarm 15 min. voor het einde van de rijstijd de oven voor op 180'C. Haal het plasticfolie van de vorm en zet hem in de voorverwarmde oven. Bak het 30-35 minuten tot de karamel aan de zijkanten begint te bubbelen. Haal de vorm uit de oven, laat 5 minuten staan en ga met een mes langs de zijkanten. Draai de vorm om op een schaal.
8. Maak terwijl het brood afkoelt het glazuur. Klop met een garde de poedersuiker met de melk door elkaar totdat je een dikke pasta hebt. Bedruip met de garde het glazuur (zonder glazuur ook erg lekker) over het brood, serveer het brood als het nog een beetje warm is. Snijd het deeg in stukken of eet zoals bedoeld met je handen en breek kleine stukjes van het brood af.
Bron: Yummy in my Tummy, met stap voor stap foto's. Oorspronkelijk: (Brown Eyed Baker)
Een Monkey Bread is een typisch Amerikaans recept dat bij een feestelijk ontbijt geserveerd wordt, maar natuurlijk ook lekker smaakt bij een kopje thee of koffie. De naam heeft het waarschijnlijk te danken aan de Monkey puzzle tree, omdat het daarop lijkt of dat mensen er met hun handen van eten; apengedrag. Het stond al tijden op mijn lijstje om eens te maken. En nu ik geen "gist-angst" (angst voor recepten waar gist in wordt verwerkt) meer heb, durfde ik het aan. Johan vroeg me of ik weer eens die heerlijke kaneelbroodjes wilde maken en dit lijkt er heel erg op, dezelfde ingrediënten alleen in een andere vorm. Het is niet moeilijk en natuurlijk weer ontzettend lekker, zeker als het nog een beetje warm is en net uit de oven komt. Dit Monkey bread is het lekkerst op de dag dat je het gebakken hebt, maar de volgende dag even een beetje opgewarmd in de magnetron ook nog best heel lekker!
12 opmerkingen:
Ooooh, lijkt me echt heerlijk! Ik vroeg me al af of dit brood ongeveer hetzelfde was als de kaneelbroodjes (want die lijken mij ook ontzettend lekker)! :)
Deze gaat op mijn lijstje! :)
Het klinkt heel lekker en zoals Maaike al vraagt, ben ik ook heel benieuwd of dit hetzelfde is als de kaneelbroodjes want daar ben ik gek op!
liefs,
Samanha
Hallo Maaike en Samantha,
Het is inderdaad dezelfde smaak als de kaneelbroodjes, de ingrediënten zijn hetzelfde. Alleen een andere vorm, ook eens leuk om uit te proberen.
Veel succes met het maken. Caroline
Het ziet er heerlijk uit. Wil dolgraag ook eens iets met gist erin maken, heb al een aaantal recepten gezien die me erg lekker lijken, waaronder dezen, maar moet nog even de stap zetten, ookal zeggen jullie dat het niet moeilijk is!
Dat ziet er heel verleidelijk lekker uit. Gaan we zeker een keer proberen hier. Bedankt voor het recept!
Klinkt goed, en die kaneelbroodjes lijken me ook erg lekker. Misschien iets voor komend weekend!
Ohhh heerlijk :-)!.
Wat leuk, ik had hier nog nooit van gehoord. Het ziet er heerlijk uit.
Bij mijn weten heet het Monkeybrood omdat je het zo makkelijk met kleine kids (monkeys) kunt maken en zij het ook leuk vinden om stukjes eraf te trekken om te eten... whatever, het ziet er heerlijk uit!
Hier ga ik van watertanden! Lekker. Leuke blog ook met mooie foto's :)
Ik heb weleens gehoord dat je dit gewoon met witbrood kunt maken. Ik kan alleen nergens een recept vinden. Weet u hoe dat moet?
@Beate: geen idee. Google is your friend!
Een reactie posten