zondag 13 januari 2013

Vruchten-notenrepen


Ingrediënten:
- 170 g gedroogde dadels, ontpit en in vieren gesneden
- 170 g gedroogde abrikozen, in vieren gesneden
- 200 g walnoten, amandelen of pecannoten (of een mengsel), geroosterd en grofgehakt
- 50 g bloem
- 80 g lichte of donkerbruine basterdsuiker
- 1/8 tl bakpoeder
- 1/8 tl baking soda
- 1/4 tl zout
 1 groot ei
- ½  tl vanille extract

Bereiden:
1. Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier. Verwarm de oven voor op 160'C.
2. Doe de bloem, bakpoeder, baking soda en het zout in een kom en meng door elkaar. Voeg de abrikozen en dadels toe en meng goed zodat ieder stukje met bloem is bedekt en het niet aan elkaar kleeft.
3. Voeg de bruine suiker en de noten toe en meng alles.
4. Klop het ei met het vanille extract los en voeg het toe aan het vruchten-notenmengsel. Meng het goed, zodat alles een beetje vochtig is.
5. Doe het mengsel in de vorm en spreid het goed uit. Druk met de bolle kant van een lepel goed aan.
6. Zet de vorm 35-40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en de zijkanten los komen van de wand. Laat afkoelen in de vorm en snijd dan met een scherp mes in repen of stukjes. Luchtdicht afgedekt is het ongeveer twee weken houdbaar (maar dat ga je vast niet redden).

Bron: David Lebovitz


Yummie, wat is dit lekker! Als je eind van de middag een energiedipje hebt, geeft deze reep je een energieboost. Toen ik het ging maken en las dat er ook nog 80 g bruine suiker in ging, was ik bang dat het wel erg zoet  zou worden met de zoete abrikozen en dadels. Ik wilde er eerst minder suiker in doen, maar ben blij dat ik het niet gedaan heb. Het is precies goed zo, niet té zoet. Een lekker en gezond tussendoortje. Het is natuurlijk mogelijk om te variëren met dit recept, andere gedroogde vruchten; denk aan gedroogde vijgen, gekonfijte gember (niet té veel) en cranberries en met de noten kun je ook variëren, bv paranoten of macadamianoten. Ik denk dat geroosterde sesamzaadjes erdoor ook erg lekker zal smaken.

16 opmerkingen:

Karin - The F Girl zei

Heerlijk! Dat is precies een snack die we hier ook erg kunnen waarderen, zo rond vier uur, na een dag héél hard spelen en rennen :-)

Anoniem zei

Deze waren erg lekker. Ik had het idee dat ik toch iets gezonds at, ook al zit er een beetje suiker in. Groetjes, Marlous

E Strea Chikitu zei

mmm goeie winterwandelsnack zeg!

sonja zei

Wat was het lekker! Ik had er ook nog wat gedroogde cranberries doorheen gedaan voor een beetje zuur, maar het was een recept voor herhaling vatbaar! Dankjewel!

Caroline Brouwer zei

@ Sonja, leuk om te horen en inderdaad die cranberries erdoor lijkt me erg lekker!

Natascha zei

Deze ziet er overheerlijk uit! Komt op mijn to-do-lijstje. Die wordt weer veel te lang...

Guus zei

ik heb ze nu al twee keer genaakt, vooral mijn man vindt ze heerlijk!

Guus zei

gemaakt dus..

Marja zei

Ik moet echt de ingrediënten van de Kersttaarten opmaken en kom dit recept tegen op je blog. Aan de slag dus. Volgende week eerste overleg met het team en kan ze dan gelijk deze "energiebom" voor het nieuwe jaar presenteren.

Marja zei

Toch een vraag Caroline: is de bedoeling dat het hoger wordt tijdens het bakken gezien bakpoeder etc? Bij mij blijft hij gewoon laag.

Caroline Brouwer zei

Nee hoor Marja, het wordt niet echt hoger. Ik heb geen idee waarom ze dat bakpoeder erin doen, het is ook erg weinig. Bij mij bleef het ook laag.

Catherina zei

Nadat ik de lekkere mueslierepen gemaakt heb, zag ik ineens ook dit recept staan.
Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt (dadels, abrikozen, cranberry's en gemengde noten) en het is een soort van koek geworden, maar wel ontzettend lekker! Volgende keer doe ik er ook nog zonne- en pompoenpitten door!

Cynthia zei

Hallo Caroline, ik heb even een vraag. Maakt het nog iets uit of je lichte of donkerbruine basterdsuiker gebruikt bij dit recept? En zou je dit eventueel ook kunnen vervangen door rietsuiker? Alvast bedankt! Groetjes van Cynthia

Caroline Brouwer zei

Hallo Cynthia,
Of je lichtbruine of donkere basterdsuiker gebruikt dat maakt geen verschil. Van rietsuiker weet ik het niet, ik weet niet of de zoetkracht hetzelfde is. Basterdsuiker heeft ook meer vocht. Je zal zelf even moeten experimenteren.
groetjes,Caroline

Anoniem zei

Lekker en makkelijk te maken! Al twee keer gemaakt en ik weet nu al dat er meer zullen volgen.

Groetjes,
Tumtum

tribbeltje zei

Heerlijk recept hoor!
Van mij zou het iets minder zoet mogen, maar verder erg lekker!
Groetje,
Diana