- 45 g pecannoten, geroosterd
- 45 g gedroogde abrikozen, heel grof gehakt
- 45 g gedroogde cranberries
- 45 g pompoenpitten
- 30 g geroosterd sesamzaad
- 30 g gemalen amandelen
- 190 g havervlokken
- 1¼ tl kaneel
- een snuf zout
- 95 g boter
- 85 g honing
- 95 g ruwe rietsuiker
Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten behalve de boter, honing en rietsuiker, in een grote schaal en meng ze goed door elkaar.
2. Verwarm de oven voor op 160' C boven-en onderwarmte en vet een vierkante bakvorm van 20 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
3. Doe de honing, boter en rietsuiker in een steelpan en zet op het vuur, roer alles goed door elkaar en laat zachtjes tegen de kook aan komen. Laat op het vuur staan tot een lichtbruine karamel ontstaat. Pas goed op dat het niet te donker wordt.
4. Giet de karamel bij de droge ingrediënten en roer alles door elkaar, zodat alles met een laagje karamel bedekt is. Schep de massa in de voorbereide vorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel of met een paletmes.
5. Bak de koek 22 minuten tot de bovenkant licht gekleurd is. De koek voelt nog zacht aan als hij uit de oven komt, maar stijft op bij het afkoelen. Stort hem uit de vorm en snijd het in repen. Eet ze direct of bewaar ze in een goed afgesloten trommel.
Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi
Mueslirepen hebben over het algemeen de naam gezond te zijn, maar of deze het ook zijn? In ieder geval zijn ze verslavend lekker! Ze hebben één nadeel, ze zijn een beetje lastig te snijden en zijn een beetje plakkerig, maar dat maakt de heerlijke smaak weer helemaal goed! Bewaar ze in een afgesloten trommeltje met een velletje bakpapier er tussen. Je kunt ze ook bestellen in de webstore van Ottolenghi, maar zelf maken is natuurlijk leuker!
14 opmerkingen:
Ik ben ook helemaal in de mueslirepen, heb 1 slechte ontbijtster (neemt wel alle tijd voor optutten etc.) Ik maak de repen met veel zuidvruchten en zaden en zonder extra suiker. Met 1 reep heb je toch nog een heel ontbijt op (kan zelfs op de fiets!)
Gr, Gerry
Halo Gerry,
Ik ben wel heel benieuwd naar jouw recept zonder suiker. Hoe plakken de zaden bij jou aan elkaar? Komt het recept op je blog?
gr. Caroline
Ah, deze zien er ook heerlijk uit! Je gebruikt in verhouding iets meer 'bindmiddel' en je hebt abrikozen ipv rozijnen gebruikt en oeh, je doet er kaneel door, dat ga ik de volgende keer ook doen. Lekker, lekker!
Caroline, de havervlokken worden zacht door vocht, water of mijn nieuwste ontdekking: kokos-rijstemelk. Ook doe ik er een ei en een scheutje olie in.
Ik heb een soort on-the-go recept. De 1e keer ging perfect,de volgende keer opschrijfboekje erbij en toen werden ze veel minder goed. Iedere keer weer anders, nog even puzzelen voor perfectie! Dan kan ik er over bloggen, ondertussen wordt hier lekker gesnoept!
Ze zien er heerlijk uit, de foto is ook erg mooi! We weten hier inmiddels dat dat ook niet altijd even makkelijk is:)
Mmmm, ze zien er echt verrukkelijk uit!
Tip: De gedroogde morellen kun je kopen bij de Turkse winkel, het heet 'kuru visne'.
Bedankt voor de tip Dila!
Hoi Caroline, ziet er heerlijk uit!
Ik ga ze uitproberen!
Dank voor je recept hier!
Groetjes
Erg lekker!
Recept netjes gevolgd maar de zaden blijven niet goed plakken. Tips?
@Jolanda, heb je goed laten afkoelen?
En goed alles door geroerd, zodat alles bedekt was met de karamel? Zo ja, dan weet ik het ook niet. Anders voor het aansnijden eerst in de koelkast zetten
Hallo Caroline,
Ik heb de mueslirepen gemaakt en ze zijn lekker maar machtig. Des te beter dan doe ik er langer over ;)
Groetjes,
Tumtum
Ik heb de afgelopen tijd verschillende recepten voor mueslierepen gemaakt, maar het was het allemaal niet: of te hard, te droog, te weinig smaak etc.
Maar deze zijn erg lekker, precies goed! Ik kan er van blijven eten.
Wat ontzettend leuk om te horen Catherina!
Een reactie posten