- 500 g tarwe bloem
- 40 g roomboter
- 7 g gedroogde gist
- 275 ml melk
- 1 ei
- 1 tl zout
Voor de vulling:
- 75 g heel zachte roomboter
- 100 g pecannoten, geroosterd en zonder zout
- 100 g bruine basterdsuiker
- ½ tl kaneel
- 1 tl maizena
Voor eroverheen:
- ½ tl kaneel
- 25 g kristalsuiker
- 100 ml ahornsiroop
Bereiden:
1. Begin met het deeg: doe de bloem in de deegkom en roer er 1 tl zout door. Doe de melk met de boter in een melkpannetje en laat op een zacht vuurtje al roerend smelten. Laat tot lauwwarm worden. Doe de gist, het losgeklopte ei en het melk-botermengsel bij de bloem en laat in de keukenmachine tot een soepel deeg kneden (ongeveer 8 minuten). Je kunt natuurlijk ook met de hand tot een soepel deeg kneden. Leg het in een ingevette kom en dek af met plasticfolie en laat een uur rijzen.
2. Hak de noten fijn en meng met de bruinesuiker, kaneel en maizena.
3. Druk de lucht uit het deeg en rol met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm. Strijk de zachte boter over het deeg uit. (Ik vond dit erg veel, aan de helft heb je meer dan genoeg). Verdeel de vulling erover en rol de lange kant van de rechthoek strak naar je toe. Druk de naad goed dicht en snijd de rol met een scherp mes in ongeveer 8 stukken van 4 cm. Leg de stukken op hun kant in een ingevette springvorm van 26 cm doorsnede, die je bekleed hebt met bakpapier. Dek af met plasticfolie en laat nog 30 minuten rijzen.
4. Verwarm aan het eind van de rijstijd de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte. Bestrooi de broodjes nog met wat kaneel en suiker en zet ze 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 15 minuten of ze niet te bruin worden, dek ze anders af met aluminiumfolie. Neem ze uit de oven en bedruppel ze met de ahornsiroop als ze nog in de vorm zitten. Serveer ze warm en geniet!
Bron: Jamie Magazine nr 18 "Helemaal Herfst".
Al eerde bakte ik kaneelbroodjes en weet dus uit ervaring hoe lekker ze zijn! Toen ik dit recept tegenkwam in het "Jamie Magazine" wilde ik ze meteen maken. Afgelopen zondag was het zulk slecht weer; de hele dag regen en ik hoefde gelukkig niet naar buiten, dus dook ik de keuken in om deze ontzettend lekkere kleverige broodjes te maken. Lekker knus in huis, de verwarming aan en heerlijke geuren die opstijgen uit de keuken, dat is dan toch het enige fijne aan zulk weer! En als je dan een paar uur later geniet van deze heerlijke zoete broodjes, vind je het ineens niet erg meer dat het buiten regent! Een héérlijke combinatie van kaneel, suiker pecannoten en uit de oven ook nog bedruipen met ahornsiroop! Wel een calorieënbom, maar ach af en toe moet dat kunnen! In het Jamie Magazine staan nog veel meer lekkere recepten, die ik zeker uit ga proberen!
14 opmerkingen:
Aaah, wat lekker. Ik denk gelijk aan m'n voorraden ahorn-siroop.... :D
Mmm ziet er heerlijk uit. En door je beschrijving krijg ik gelijk zin in een regenachtige dag zodat ik lekker kan gaan bakken!
Mmmmm! Dankjewel voor het recept! Die maak ik dit weekend nog!
Lieve groet,
Marian
Hoi Caroline, ik zag dat je bakringen wilde kopen op het blog van Judith. Je kunt ze goedkoop bestellen voor 16 euro 10 stuks,in de webshop bij bakken met Niels .nl
Gr. Esther
Bedankt voor de tip Esther!
Ze zien er heerlijk uit...!
Perfecte sweet treat op zo'n druilerige herfstdag! Zou ik ook helemaal blij van worden! ;-)
Mmmm, ziet er heerlijk uit! Misschien toch een keer me wagen aan brooddeeg!
ik krijg er al zin in voor in de vakantie... vraag me af of het mij gaat lukken.. nog nooit zoiets gemaakt
Hoi!
Wat een prachtige foto's en wat een presentatie. Een geweldige taart. Doe je ook aan bezorging aan huis? Of een taart per post?
Laat maar weten hoe we kunnen afrekenen. Bij deze de eerste taart besteld!
Groet!
Prakkie kookblog
http://prakkie.wordpress.com/
Hallo Prakkie,
Dank voor de complimenten! Altijd leuk om te horen. Ik bezorg niet aan huis, het moet natuurlijk wel een hobby blijven! ;-)) Maar dit is heel makkelijk zelf te maken hoor!
groetjes, Caroline
Het was echt njammie. Bedankt voor het receptje.
Hallo Caroline,
Ik weet niet of je het wel eens bent tegengekomen maar dit recept lijkt ontzettend veel op onze Turkse 'cevizli lokum' misschien kan je er een draai aan geven met mijn tips :) I.p.v. Pecan gebruiken wij walnoten en dat meng ik met kaneel en piment (ultime combo!) en suiker natuurlijk. Voordat ze in de oven gaan druip ik ze met pekmez verdunt met water. Bak ze!
Wat grappig Betul, dat deze broodjes met een paar aanpassingen ook in Turkije gegeten worden. Ik zal het onthouden, maar mijn lijstje met nog te bakken, is erg lang! ;-)
groetjes, Caroline
Een reactie posten