maandag 16 december 2013

Knolselderijsoepje met basilicumolie


Ingrediënten:
- 500 g knolselderij
- sap van een ½ citroen
- 2 el olijfolie
- 1 sjalot, fijngehakt
- 100 ml witte wijn
- 400 ml kippenbouillon
- 75 ml slagroom

Basilicumolie:
- 350 ml extra vergine olijfolie
- 1 bos basilicum (ca 30 g)
- 1 teentje knoflook
- sap van ½ citroen
- zout/peper

Bereiden:
1. Dit kan één dag van tevoren: Schil de knolselderij en snijd hem in gelijke stukken. Bedruppel met de citroen tegen het bruin worden.
2. Verwarm wat olie in een pan en bak de sjalotjes glazig. Voeg de knolselderij toe en bak ongeveer 5 minuten mee. Blus af met de witte wijn en laat iets inkoken. Giet de bouillon erbij en laat de soep 20 minuten op laag vuur koken tot de knolselderij goed gaar is.
3. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender en roer de slagroom erdoor. Houd warm of laat afkoelen.
4. Voor de basilicumolie: breng een pannetje water aan de kook en blancheer de basilicum 10 seconde. Giet af in een zeef en druk al het vocht eruit. Pureer de basilicum met de knoflook, de olijfolie en een paar druppels citroensap tot een knalgroene olie. Breng op smaak met wat zout en peper.
5. Verwarm de soep vlak voor het serveren en serveer de soep in kleine kommetjes of glazen. Druppel er wat basilicumolie over.

Tip: ook lekker met hazelnoot-of walnootolie uit een flesje

Bron: Delicious december 2013

Een héérlijk soepje als tussengang bij een dinertje. Serveer wel kleine hoeveelheden, dit recept is voor 6-8 kleine porties. Ik serveerde de soep in cappuccino kopjes. Je kunt er eventueel nog een grissini omwikkeld met een plakje Parmaham bijgeven. De soep en de basilicumolie kun je een dag van tevoren maken. De basilicumolie is er erg lekker bij, alleen vond ik de hoeveelheid voor een weeshuis, je kunt makkelijk de helft maken, dan heb je nog te veel.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Lijkt me heerlijk! Daniëla

Farah zei

Leuk gedaan in dat kopje.
Ben heel erg benieuwd naar hoe dat soepje smaakt ;). Nog nooit zoiets dergelijks gegeten.

Caroline Brouwer zei

@Farah, ik zou zeggen probeer het eens. Het is erg lekker!

Annemiek zei

Wat een heerlijk soepje!!! De olie is nóg lekkerder als je m een dag van te voren maakt. De rest heb ik over mini mozarell gedruppeld; met een cherry tomaatje erbij...heerlijk (ook als dressing op een tomaat-mizarella-basilicumsalade :-)..

Een heel goed uiteinde en een nog beter begin gewenst!!