dinsdag 10 december 2013

Rodekooltaart met walnoten, appel en cognacroom


Ingrediënten voor het deeg:
- 185 g bloem
- 120 g ijskoude boter, in blokjes
- 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 2 el zure room
- ¼ tl zout
- 2 eidooiers + 1 eierdooier extra om te bestrijken

Voor de vulling:
- 80 ml balsamicoazijn
- 60 g bruine basterdsuiker
- 500 g rode kool, fijngesneden
- 1 granny smith, in plakjes
- 120 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 110 g zachte geitenkaas, verkruimeld
- 40 ml zure room
- 1 teentje knoflook, geperst
- 75 g walnoten, grofgehakt

Cognacroom:
- 150 ml slagroom, stijfgeklopt
- 1 el cognac
- zout/peper
ook nodig: springvorm van 24 cm

Bereiden:
1. Voor het deeg: meng de bloem, het zout, de boter en de Parmezaanse kaas in de keukenmachine tot fijn kruim. (Je kunt dit ook met de hand doen, verkruimel de boter tot fijne korrels met je vingers). Voeg de zure room en de eidooiers toe en meng snel tot een soepel deeg. Kneed niet te lang. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
2. Voor de vulling: verwarm de balsamico en de bruine suiker in een pan en laat oplossen. Doe de rodekool erbij en laat 15 minuten met de deksel op de pan zacht stoven. Schep af en toe om , het vocht wordt dik en stroperig. Pas op dat het niet verbrandt, dus zet je vuur niet te hoog. Haal na 15 minuten de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger, zodat het vocht verdampt, roer goed.
3. Verwarm de oven voor op 200' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 24 cm in.
4. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde vorm van 34 cm doorsnede. Leg het deeg in de vorm, ook tegen de randen. De wand mag royaal hoog zijn.
5. Beleg de bodem met de plakjes appel en verdeel de uitgelekte rode kool erover.
6. Roer in een kom de Parmezaanse kaas, zure room, geitenkaas, knoflook, walnoten, zout en peper naar smaak goed door elkaar en verdeel dit over de rodekool. Vouw het teveel aan deeg over het mengsel en bestrijk de bovenkant van het deeg met de losgeklopte eidooier. Bak de taart 25 - 30 minuten in het midden van de oven.
7. Breng de room met de cognac en wat zout en peper op smaak en serveer bij de taart. Verwijder de rand van de springvorm en laat de taart even iets afkoelen voor je hem serveert.

Bron: Delicious, december 2013

Wat een héérlijk recept uit de Delicious! Het sprak mij meteen aan, ik houd van aparte dingen en ik moet zeggen wij vonden hem verrukkelijk. Ook  het deeg is erg lekker en ga ik zeker vaker gebruiken voor andere hartige taarten.  De cognacroom smaakte erg lekker bij de taart. Een recept dat hier vaker op tafel komt! Ook een goed recept voor een vegetarische kerstmaaltijd.

20 opmerkingen:

marleen zei

Oh ja, die taart wilde ik ook meteen maken toen ik het blad open sloeg. Goed om te lezen dat 'ie ook heel lekker is, misschien zet ik hem nu wel op het kerstmenu.
Groetjes, Marleen

Anoniem zei

Ik was precies op de juiste plaats op het juiste moment en heb dus mogen proeven. Hoewel ik normaal niet van geitenkaas houd vond ik deze taart heerlijk! Groetjes, Marlous

Caroline Brouwer zei

@Marleen, een absolute aanrader! Let wel op de walnoten, die worden in de Delicious niet vermeld bij de ingrediënten en ook niet bij de bereiding. Ik heb ze daarop FB een vraag over gesteld en antwoord gekregen. Zie verder in mijn recept!
groetjes, Caroline

ymme zei

Dat is wel een heel speciale hartige taart versie. Ik zou nooit op het idee komen om rode kool in een taart te verwerken. Maar zeker iets om ook eens te bakken.
Bedankt voor de "sneeuwvlokjes" tip die je aan mijn buurvrouw-vriendin Irene gaf. Zij is mijn redder in nood voor blog-probleempjes en zij nam het initiatief om jou een mailtje te sturen.

Ineke zei

Origineel kerstgerecht voor de vegetariërs! Ik heb 'm net ingevroren voor de kerst. Maar had moeite om er niet meteen aan te beginnen. De smaken leken namelijk heerlijk!
Groetjes, Ineke

Caroline Brouwer zei

Dat kan ik me voorstellen Ineke. Hij is ook ontzettend lekker!

Ineke zei

Wil je even laten weten hoe het afliep met mijn taart met kerst.
Die was een groot succes!
Van tevoren maken en invriezen was dus een goed plan.
De roomsaus vonden we overbodig en nogal sterk. Die maak ik niet nog eens, maar de taart zeker wel!
Groetjes, Ineke

Caroline Brouwer zei

@Ineke, fijn dat je het nog laat weten. Ook handig dat we weten dat de taart ingevroren kan worden. De cognacroom is inderdaad niet echt nodig, wij vonden het er wel erg lekker bij. Smaken verschillen. Een fijne jaarwisseling en ik hoop dat je in het nieuwe jaar weer inspiratie vindt op mijn blog.
groeten, Caroline

Ineke zei

O ja, wel handig: ik had de taart dus nog NIET afgebakken toen ik hem in de vriezer schoof! Heb hem voor gebruik een nachtje laten ontdooien in de koelkast. En daarna ruim een half uur in de oven laten bakken.

deliesious zei

Deze taart is absoluut heerlijk. Het recept gaat momenteel de hele familie door en iedereen is unaniem enthousiast.

Caroline Brouwer zei

Wat leuk deliesious. Ik heb de taart ook al 2 keer gemaakt en hier wordt ie ook ontzettend lekker gevonden!

Sandra zei

Hai Caroline,
Kijk sinds zo'n twee jaar regelmatig op jouw blogg voor inspiratie, ziet er allemaal zo prachtig en lekker uit!!
Vandaag deze taart gemaakt met de gedachte: ik ga t zien of de kinderen het ook lekker gaan vinden, maar...iedereen was enthousiast!
Zo gezellig als iedereen zit te smullen!
Groetjes van Sandra

Caroline Brouwer zei

Geweldig Sandra dat je kinderen er ook lekker van gegeten hebben. Goed teken dat ze iets wat ze niet gewend zijn ook willen proberen en het ook nog lekker vinden!
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hallo Carolien,
Ik had een rode kool gekocht en deze week al de zoete wintersalade (met o.a. rode kool, mango en macadamianoten) van Ottolenghi gemaakt. Die was heerlijk. Omdat ik nog steeds bijna een hele rode kool over had heb ik heb vandaag deze taart gemaakt. Ik maakte er twee, een met geitenkaas en parmezaanse kaas en een met alleen ricotta (ik ben geen kaasliefhebber). Beide taarten waren heerlijk. Wij vonden de cognacroom toevoegen aan smaak. Terwijl we beide nooit alcohol drinken.
Ik ben al een tijd bezig met lekker en uitgebreid koken en ben o.a. grote fan van Ottolenghi. Heb je de geroosterde pastinaak met zoete aardappel en kappertjesvinaigrette al eens gemaakt? Erg lekker.
Morgen zijn de tuinbonenburgers aan de beurt. Kan ik me nu al op verheugen.
Tsja, en dan heb ik nog steeds heel veel rode kool over. Maar eens kijken wat ik daar nog mee kan doen. Ik heb More Plenty net in huis. Daar is vast wel wat in te vinden.
Ik neus graag rond op je blog. Het ziet er prachtig uit.
Dit was een heerlijk recept van delicious. Bedankt!
Groetjes Maya

Caroline Brouwer zei

Hallo Maya,
Die rode koolsalade van Ottolenghi ken ik niet. Staat die in Plenty? Ook de pastinaak met zoete aardappel heb ik nog niet gemaakt. Ik heb nog heel wat te maken. En dan nu ook zijn nieuwe boek er weer bij! Dankjewel voor je compliment!
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hallo Carolien,
Ja,hij staat in Plenty. In de inhoudsopgave staat het recept bij de salades. Het heet "zoete wintersalade", en staat op blz 102 in het boek.
groetjes Maya

Merel zei

Hai Caroline,

Ik wil deze taart maandag maken voor de gezinnen waar ik voor kook. Maar nu vroeg ik me even af, is de taart alleen genoeg als hoofdgerecht of moeten er dan nog bijgerechten of iets van draadjes vlees bij?
Hartelijke groet
Merel

Caroline Brouwer zei

Hallo Merel, deze taart is als hoofdgerecht genoeg voor 3 a 4 personen.
groeten, Caroline

Merel zei

Dank je wel
gr Merel

Yves van Gelre zei

Kostelijk taartje met prachtige volle smaak. Over de cognacroom waren de meningen aan tafel verdeeld. Zelf vond ik het goed passend. Een topper.