zondag 31 mei 2015

Bastilla met kip


Ingrediënten:
- 4 grote uien, gesnipperd
- olijfolie
- stukje verse gember van 5 cm, geschild en fijngeraspt
- 1 tl kaneel + extra voor de garnering
- ½ tl foelie
- ½ tl nootmuskaat
- 1 el fijne kristalsuiker
- flinke handvol dadels, ontpit en fijngehakt
- 1 gegrilde kip van ongeveer 1,2 kilo, in fijne reepjes geplukt
- 50 g pijnboompitten, geroosterd
- 5 grote eieren, hardgekookt en in stukjes gesneden
- 1 eigeel, losgeklopt
- 1 bosje platte peterselie (20 g), fijngehakt
- 1 bosje koriander (20 g), fijngehakt
- 1½ el heldere honing
- versgemalen zwarte peper en zeezout
- 6 vellen filodeeg of yufkadeeg
- poedersuiker om te bestrooien

Bereiden:
1. Bak de uien in een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en roer regelmatig door. Laat de uien karameliseren en voeg de gember, de specerijen, de suiker en de dadels toe. Laat koken tot het vocht is opgenomen. Haal de pan van het vuur en zet apart.
2. Doe de stukjes kip met de pijnboompitten, de stukjes ei, de peterselie en de koriander in een grote kom en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
3. Verwarm de oven voor op 180' C.
4. Bestrijk de vellen filodeeg (ik gebruikte yufkadeeg, dat vind ik lekkerder en is wat makkelijker te hanteren. Je koopt het bij de Turk) met wat gesmolten roomboter en leg twee vellen in een ronde ovenvaste schaal van ongeveer 24 cm doorsnede (je kunt ook een springvorm gebruiken). Laat de stukken overhangen. Verdeel de vulling erin en knip een beetje van de overhangende delen af en vouw de rest over de vulling. Maak van twee andere filodeeglappen  twee rondjes, groter dan de vorm en leg die op de bovenkant. Stop het teveel aan de zijkanten goed in. Bestrijk de bovenkant met het eigeel en bak de bastilla 25- 30 minuten in de oven tot de taart goudbruin is aan de bovenkant. Haal de bastilla uit de oven, laat iets afkoelen en bestrooi met poedersuiker en kaneel. De bastilla is het lekkerst op kamertemperatuur.

Bron: Persiana


Al heel lang wilde ik eens een Bastilla maken, maar er zijn zoveel verschillende recepten van te vinden, dat ik geen keus kon maken. Ik kan hier veel vertellen wat een bastilla precies is,maar als je op de link klikt, kun je het allemaal lezen. In het boek Persiana, dat ik kort geleden aanschafte, stond dit  recept van een bastilla dat mij meteen aansprak. Vandaag was het een regenachtige zondag en dus tijd om eens de keuken in te duiken. De kip had ik de dag van tevoren al gegrilleerd, maar je kunt ook best een kant-en-klare gegrilde kip kopen. De héérlijke smaken in dit gerecht komen van de kruiden en specerijen die je gebruikt en combineren perfect met de zoete componenten. Dit is echt een feestmaal en ieder hap is een waar genot!

12 opmerkingen:

Tinneshobbyworld zei

Ziet er heel lekker uit. Ga ik deze week eens uitproberen!

Bedankt ! Groetjes, Tinne

Saskia zei

Hoi Caroline
Ik zie in de ingredienten lijst 6 vellen filo deeg staan maar klopt het dat je er vier gebruikt omdat jij een grote maakt? Weet je de afmeting van 1 vel? Je hebt verschillende merken en daardoor ook maten dacht ik.

Caroline Brouwer zei

Hallo Saskia,
In het boek maken ze 6 kleine bastilla's van 6 vellen filodeeg van 48x26 cm, die ze doormidden snijden. Ik heb het recept een beetje aangepast, ook omdat mijn kip kleiner was. Ik gebruikte yufkadeeg en in dat pak zaten 4 grote ronde vellen. Ik geef je hier een link van het originele recept:
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/feb/23/20-best-chicken-recipes-ofm-part-1-simon-hopkinson (het tweede recept.)
In het recept stond niet dat je de filodeegvellen in moest smeren met gesmolten roomboter of olie, heb ik ook niet gedaan, maar zou ik de volgende keer zeker wel doen!
groeten, Caroline

groeten, Caroline

Saskia zei

Hoi Caroline

Bedankt voor je reactie.
Ik heb persiana ook maar wilde ook graag één grote maken.
Dan is het fijn dat ik bij jouw kon " spieken" en wat tips and trics opdoen.
Ik heb ook yufka deeg gekocht. In de meeste merken filodeeg die bij ons in de buurt wordt verkocht zit mais en daar ben ik allergisch voor. . Het lijken driehoekige kleine vellen maar misschien is het zo gevouwen.
Kun je net als met filodeeg twee laagjes op elkaar doen en wordt het dan ook gaar?
Ik heb er nog nooit mee gewerkt.

Caroline Brouwer zei

Ik hoop dat je de goede hebt Saskia. Ik weet dat je ook driehoekige velletjes hebt om kleinere hapjes mee te maken. Die van mij waren grote ronde vellen, wel opgevouwen in een plastic pakket.Ja hoor twee vellen op elkaar worden goed gaar, maar wel insmeren!
groeten en succes, Caroline

Anoniem zei

Deze bastilla was overheerlijk! Lekker kruidig en subtiel zoet door de dadels.
Groetjes, Marlous

Saskia zei

Marloes, ik wil hem morgen maken.
Jij beschrijft het als subtiel zoet.
Heb je de honing en suiker weggelaten?
Ik houd niet van heel zoet avondeten.

Caroline Brouwer zei

Hallo Saskia,
Marlous is mijn dochter en heeft de bastilla bij mij gegeten. Als je niet van zoet houdt zoals je schrijft, adviseer ik je om de honing en suiker weg te laten. Dan heb je alleen het zoete van de dadels.
groeten, Caroline

Alika zei

Hallo Caroline,
Ik heb me laten inspireren door je recept en vond het erg lekker. De eieren heb ik op het laatst aan het uienmengsel toegevoegd en als roerei meegebakken . ook heb ik ipv pijnboompitten, hele blanke amandelen gebakken en daarna gemalen. Ik had wat problemen met het filodeeg, heb teveel gebruikt denk ik. Yufkadeeg een ik niet.
Bedankt voor je geweldige site die me vaak inspireert !

.

Alika zei

Oeps, maakte een foutje zag ik. Ik wilde zeggen dat ik het yufkadeeg niet ken. De dadels kon ik niet vinden, die heb ik vervangen door Gold rozijnen.
Alika

Caroline Brouwer zei

Leuk Alika, dat je het gemaakt hebt. In het originele bastilla recept gebruiken ze ook amandelen en doen ze de eieren precies zo als jij het gedaan hebt. Yufkadeeg kun je kopen in en Turkse winkel, maar lijkt erg op filodeeg.
Dank voor je compliment!
groeten, Caroline

Yves van Gelre zei

Deze Bastilla gemaakt en het was een groot succes. Comfort food! Een volgende keer luister ik wel beter naar Caroline en gebruik dat yufkadeeg. Filodeeg vond ik de zwakke schakel in het verder geweldige recept. Thanks Caroline!