vrijdag 26 juni 2015

Stroopwafel-ijs


Ingrediënten:
- 360 g volle melk
- 25 g melkpoeder
- half vanillestokje
- 30 g suiker
- 40 g keukenstroop
- 50 g eidooier
- 10 g druivensuiker
- 35 g slagroom
- 2 g zout
- 2½ stroopwafels in heel kleine stukjes gesneden

Bereiden:
1. Doe de melkpoeder,de melk, de suiker, de zaadjes van een half vanillestokje en de keukenstroop in een pannetje. Zet op het vuur en verwarm het 15 minuten tot 60-70 graden zonder te roeren.
2. Klop de eigelen met de druivensuiker luchtig. Giet een klein beetje van het melkmengsel er bij en roer met een garde goed door. Doe terug bij het overige melkmengsel en zet het terug op het vuur en verwarm al roerend tot 85 graden. Doe vervolgens de slagroom en het zout erbij, goed doorroeren. Zet het pannetje in koud water en als het afgekoeld is, minstens twee uur in de koelkast.
3. Draai het ijs in een ijsmachine, volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine en voeg op het laatst de stukjesstroopwafel toe. Zet het ijs nog een paar uur in de vriezer om verder op te stijven.
Haal het ijs 10-15 minuten voor het serveren uit de vriezer.

Bron: "IJstijd", Kees Raat

Nu er voor a.s. week een hitte golf voorspeld wordt, is het weer tijd om de ijsmachine te voorschijn te halen. In het boekje IJstijd staan heerlijke recepten, maar aangezien ik nog nooit stroopwafelijs had gegeten, maakte ik deze als eerste. En wat is het lekker, ik heb alleen maar spijt dat ik niet de dubbele hoeveelheid heb gemaakt!

7 opmerkingen:

Marieke zei

Waarschijnlijk bij punt 1 samen met de volle melk? ;-))

JudithvdN zei

Klinkt lekker! Dit boek heb ik ook.
Nu jij er wat uit gemaakt hebt denk ik meteen: ik moet ook weer eens ijs maken!

Caroline Brouwer zei

Ik heb het aangepast Marieke, dank voor je opmerkzaamheid!

Robine zei

Kun je het ook maken zonder ijsmachine?

Caroline Brouwer zei

Hallo Robine,
Elk ijs kun je maken zonder ijsmachine. Alleen dan moet je het tijdens het bevriezen een paar keer doorroeren. de structuur zal dan alleen anders zijn.
Op internet zijn veel recepten te vinden die je zonder ijsmachine goed kunt maken.
groeten, Caroline

Ann Valérie zei

Dag Caroline,
Wat is keukenstroop? Ik woon in België en ken het niet. Is het vergelijkbaar met kandijsiroop, of golden syrup of maple syrup?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groetjes,
Ann Valérie

Caroline Brouwer zei

Hallo Ann Valerie,
Ik denk dat je keukenstroop kunt vergelijken met kandijsiroop. Golden syrup is iets anders en Ahornsiroop ook. Keukenstroop eten wij op pannenkoeken.
groeten, Caroline