zondag 6 september 2015

Aubergine met zwarte knoflook


Ingrediënten:
- 3 middelgrote aubergines, in 1½ cm dikke plakken
- 200 ml olijfolie
- 8 tenen zwarte knoflook
- 200 g Griekse yoghurt
- 1½ tl citroensap
- 5 flinke tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
- 2 rode chilipepers, in schuine ringetjes
- 5 g dillenaaldjes
- 5 g basilicum, grofgescheurd
- 5 g dragonblaadjes
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 250' C en beleg twee bakplaten met bakpapier.
2. Kwast de aubergine aan beide zijde flink in met 60 ml olijfolie en bestrooi royaal met zout en zwarte peper. Leg de plakjes naast elkaar op de bakplaat en rooster ze ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat afkoelen.
3. Doe de zwarte knoflooktenen in een klein bakje van de foodprocessor of in een blender met ¼ tl zout, 2 el olijfolie, 2 el yoghurt en 1½ tl citroensap. Pureer alles tot een grove pasta en meng de rest van de yoghurt erdoor. Dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
4. Verhit de overgebleven olijfolie in een steelpan op hoog vuur. Doe de plakjes gewone knoflook en de chiliringetjes erin, draai het vuur laag en bak alles al roerend ongeveer in 5 minuten  tot de knoflook goudbruin is en de chili krokant. Haal met een schuimspaan uit de pan en leg op een met keukenpapier bekleed bord.
5. Leg de aubergineplakjes dakpansgewijs op een bord, schep de yoghurt erop en bestrooi met de chilipeper, knoflook en de kruiden.

Bron: Plenty More, Yotam Ottolenghi


Op Facebook kwam dit gerecht van Ottolenghi voorbij en hoorde ik dat het zo lekker was. Ik ben eerst maar eens op zoek gegaan naar zwarte knoflook, ik wist niet eens dat het bestond. Na op internet gezocht te hebben, kwam ik er achter dat de Sligro het verkoopt en dat je het ook wel eens op natuurmarkten kan krijgen. Ik kocht twee bollen voor € 4,95, het is lang houdbaar. Hier kun je lezen wat het precies is. 
Ik vond het een erg lekker gerecht, Johan die wat heeft tegen knoflook, vond het maar zo, zo ( ik had expres al wat minder gebruikt -de hoeveelheden die ik hier boven noem- want in het originele recept wordt nog meer gebruikt). Het is wel echt een gerecht dat je bij een buffet of met meerdere Ottolenghi gerechten moet serveren. Ik vind het niet iets wat je als salade eet. De bedoeling van veel van zijn gerechten is om meerdere schotels te maken zodat iedereen van alles wat kan proeven. Nu op zoek naar een ander gerecht waar ik het andere bolletje zwarte knoflook voor kan gebruiken. Tips zijn welkom!

7 opmerkingen:

Naomi de Jong zei

Het is ziet er weer mooi en heerlijk uit Caroline maar hoe het smaakt moet ik eerst zo te lezen zelf maken en proeven...was een tijdje van plan om iets met zwarte knoflook te maken. Ben heel benieuwd!

Groetjes, Naomi

Anoniem zei

Klinkt avontuurlijk, en ik ben super nieuwsgierig naar de smaak van de zwarte knoflook! Je had het over een buffet van meerdere Ottolenghi gerechten, dat brengt me op een idee! Lijkt me namelijk gezellig om een keer met een aantal mensen een Ottolenghi buffet te organiseren, iedereen maakt dan één gerecht. Leuk bijvoorbeeld om met vrienden (of misschien wel een aantal bloggers) te doen...... Groetjes, Louise

DELETED zei

ziet heerlijk uit! ik geniet van u recepten...thanks!

Caroline Brouwer zei

Dankjewel my little cottage, leuk om te horen!
groetjes, Caroline

Louisette zei

Mooie recept met aubergine, leuke blog.fyne zondag.

Naomi zei

Idee voor je andere bol, een heerlijk recept met zwarte knoflook van Culinaire Versmarkt: Zeebaars met zwarte knoflook en papillote

per persoon:
2 teentjes zwarte knoflook
50 gr prei
1/2 venkel
50 gr bleekselderij
200 gr zeebaarsfilet (met vel)
1 takje verse basilicum
1/4 citroen
50 gr wortel
1 snufje zeezout
30 gr boter, ongezouten
1 snufje zwarte peper
1/2 teentje knoflook
1/2 ui

Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal de boter uit de koelkast.

Was de wortel en schraap deze schoon. Verwijder ook de eventuele blaadjes van de venkel en de bleekselderij. Maak de ui schoon.

Snijd alle groente in even grote stukken. Dit mogen kleine blokjes of reepjes zijn. Snijd de knoflook in plakjes.

Verdeel een klein beetje boter over de binnenkant van het bakpapier of aluminiumfolie.

Verdeel de groente over het papier. Maak de zeebaars op smaak met peper en zout. Leg de vis bovenop de groente. Verdeel de knoflook over het pakketje. Snijd de citroenpartjes in stukjes en verdeel deze ook over de vis. Vouw het pakketje dicht en leg deze voor ongeveer 12-15 minuten in de oven.

Snijd de basilicum in stukjes en meng met de overgebleven boter.

Vouw de pakketjes open en serveer de groente met de vis. Verdeel de basilicumboter over de vis. Lekker met de aardappelpuree.

Boterzachte zeebaars, langzaam gegaarde groentes en milde, zoete zwarte knoflook De oven doet het meeste werk en jij hoeft niet heel veel meer te doen dan proberen om je vingers niet af te likken bij dit heerlijke gerecht.

Caroline Brouwer zei

Dank voor het recept Naomi. Ik ga het zeker proberen, laat je het wel weten.
groetjes, Caroline