zondag 22 november 2015

Hazelnootspijstaart


  Ingrediënten voor het sloffendeeg:
- 175 g bloem (evt. 100 g bloem en 75 g Zeeuwse bloem)
- 6 g bakpoeder
- 150 g boter
- 145 g witte basterdsuiker
- ¼ ei losgeklopt
- snuf zout

Hazelnootspijs:
- 150 g hazelnoten
- 150 g suiker
- 1 eiwit

Zwitserse room:
- 1 vanillestokje
- 250 ml melk
- 75 g suiker
- 2 eidooiers
- 1 el bloem
- 150 ml slagroom

Hazelnootgratin:
- 150 g hazelnoten
- 50 g suiker
- 1 eiwit

Bereiden:
1. Voor de hazelnootgratin: verwarm de oven voor op 180' C, boven-en onderwarmte. Meng de hazelnoten met de suiker en het eiwit en spreid het uit op een met bakpapapier belegde bakplaat. Zet ongeveer 15 minuten in de oven tot alles krokant en bruin is. Laat afkoelen en hak grof.
2. Voor het sloffendeeg: doe alle ingrediënten in de foodprocessor en laat die op de pulsestand draaien tot het deeg bij elkaar komt. Kneed nog even door met de hand wikkel in plasticfolie en laat ongeveer een half uur rusten in de koelkast.
3. De hazelnootspijs: maal in de foodprocessor de hazelnoten met de suiker fijn, voeg dan het eiwit toe en meng nog even. Zet opzij.
4. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een gekartelde vorm met losse bodem van 23 doorsnede goed in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit ter grote van de vorm. Leg het deeg in de vorm en druk het overhangend deeg terug in de vorm. (Je moet geen opstaande rand maken, het moet gewoon plat in de vorm liggen). Verdeel het spijs over de bodem en laat rondom 1 cm vrij. Zet de vorm in de oven en bak de bodem in 30 minuten gaar en bruin. Haal uit de oven en laat afkoelen.
5. Voor de Zwitserse room: Doe de melk, de helft van de suiker en de zaadjes uit het vanillestokje in een melkpannetje en breng aan de kook. Meng in een schaaltje de 2 eidooiers met de rest van de suiker en voeg een eetlepel bloem toe en meng. Giet een beetje kokende melk erbij en roer goed met de garde. Voeg dan alle melk toe en roer goed. Doe alles terug in het pannetje en laat zachtjes al roerend met een garde ongeveer 5 minuten koken, tot de bloem gaar is en de vla bindt.
6. Giet de banketbakkersroom op een met koud water afgespoelde plaat en bedek met een vel plasticfolie, laat afkoelen.
Klop de slagroom stijf, spatel door de afgekoelde banketbakkersroom en schep in een spuitzak met glad mondjes. Spuit de Zwitserse room in een spiraalvorm op de afgekoelde taartbodem (Ik heb net als Rudolph in het filmpje niet alles gebruikt).
7. Verdeel de hazelnootnougatine over de Zwitserse room en bestrooi de taart met poedersuiker.

Tip: hier zie je een filmpje hoe Rudolph deze taart maakt.

Bron: Rudolph's Bakery

 Vandaag echt weer zo'n dag om je lekker uit te leven in de keuken. De kinderen kwamen eten en had ik mooi een excuus om weer iets lekkers te bakken. Een tijdje geleden kwam ik deze taart van Rudolph tegen in een Facebookgroep en aangezien ik gek ben op sloffendeeg deze maar meteen op mijn to-do-lijstje gezet. Weer eens iets anders met hazelnootspijs, erg lekker trouwens. Je kunt deze sloffenbodem natuurlijk ook in de speciale sloffenvormen maken. Ook de Zwitserse room kun je weer in andere recepten met sloffenbodems gebruiken.


10 opmerkingen:

Monique zei

Wauw...ziet er mooi uit en lijkt me heerlijk!
Heerlijk voor het heerlijk avondje!
Staat hier weer op het lijstje...niet goed voor de lijn, die lekkere recepten...:-)

Ageeth eet en kookt zei

Deze ga ik opslaan, moet ik binnenkort zeker proberen. Ben dol op "sloffen"

Inge zei

Ik heb pas een sloffen vorm gekocht, eigenlijk voor een ander recept maar deze lijkt mij ook erg lekker. Is dit een recept voor 1 slof of moet je dit recept ook in 2 sloffen vormen maken?

Caroline Brouwer zei

Hallo Inge,
Ik denk dat de hoeveel deeg in dit recept te weinig is voor 2 sloffen en teveel voor 1 slof. Je zou wel het recept kunnen nemen van de appelsloffen op mijn blog. De hoeveelheid spijs is denk ik wel genoeg voor 2 sloffen, moet je maar even vergelijken, maar anders is dat zo aan te passen. De hoeveelheid Zwitserse room en de hazelnootpraline is wel genoeg voor 2 sloffen.
groeten, Caroline

Yves van Gelre zei

Heerlijk taartje. Erg makkelijk te maken. Deze taart gebakken in een 20 centimeter vorm en qua verhoudingen kwam ik redelijk goed uit. Alleen iets teveel deeg door kleinere vorm. De rest ging op zonder heel erg overdadig te zijn. Rudolph en Caroline dank ik voor het opschrijven van het recept. Thanks!

Anoniem zei

Beste Caroline,

Net de bodem uit de oven gehaald. Alles over de vorm in de oven gelopen. Begrijp niet wat er gebeurd kan zijn. Heb precies het recept aangehouden, alles afgewogen en de juiste afmeting vorm gebruikt. Jammer......

Caroline Brouwer zei

Beste anoniem.
Ik begrijp niet hoe dit kan. Je had de bodem met de spijs erop in de vorm? Dan kan het toch niet overlopen? Ik heb al heel vaak zo'n sloffenbodem gemaakt en het gaat altijd goed.
Wat jammer, maar ik zou niet opgeven en het nog een keer proberen.
Succes en groeten Caroline

Anoniem zei

Zou je de bodem een dag van tevoren kunnen maken?

Caroline Brouwer zei

Hallo Anoniem,
Deze bodem kan je heel goed van tevoren bakken, het is zelfs mogelijk om hem in te vriezen en later te ontdooien en op te maken. Dat is het voordeel van sloffenbodems.
groeten, Caroline

crochetcookingandmore zei

Gemaakt! H E E R L I J K!