dinsdag 18 augustus 2020

Kleverige, pittige aubergines


Ingrediënten:

- plantaardige olie
- 3 grote of 4 middelgrote aubergines, in de lengte gehalveerd en in plakjes van 1 ½ - 2 cm.
- 2 volle el rozenharissa
- 4 el vloeibare honing
- zout en versgemalen zwarte peper

Voor de garnering:
- 2 tl sesamzaad, geroosterd
- 1 tl nigellazaad
- 15 g koriander, blaadjes grofgehakt
- 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes

Bereiden:
1. Schenk in een grote wok of braadpan een laagje olie van 1 cm en verwarm. Leg de plakjes aubergine in de pan en zorg dat ze rondom bedekt zijn met de olie. Aubergines zuigen de olie op als een spons en als ze gaar zijn, komt er weer wat olie vrij. Voeg eventueel nog wat olie toe. Bak de aubergines 15 minuten en schep ze regelmatig om. Bak ze tot ze rondom bruin en zacht zijn.
2. Leg op een groot bord een laag keukenpapier en schep de gare aubergineplakjes met een schuimspaan  erop. Leg nog 2 vellen keukenpapier op de aubergine om de overtollige olie te absorberen.
3. Wrijf de pan met wat keukenpapier droog en doe de aubergine terug in de pan en voeg de rozenharissa, de honig en wat zout en flink wat peper toe.  Roer voorzichtig door, zodat de aubergine goed met het harissamengsel is bedekt.
4. Verdeel het mengsel op een groot bord en bestrooi met het sesamzaad, het nigellazaad, de koriander en de lente-ui en serveer.

Bron: Feasts, Sabrina Ghayour

Een bijgerecht waar je van blijft eten, zó lekker!
Bij aubergines is het van groot belang dat je ze gaar bakt, ze moeten écht bruin en zacht zijn, dus neem er de tijd voor. 
Rozenharissa kan je online bestellen, maar ik zag dat de AH XL het tegenwoordig ook verkoopt.
Kan je het niet krijgen, gebruik dan gewone harissa, maar dan wel een stuk minder, want dat is veel scherper. Als je potje eenmaal open is, kun je het 4 weken in de koelkast bewaren. Je kunt de rest ook voor dit héérlijke recept van Ottolenghi gebruiken.

4 opmerkingen:

Ober app zei

wauw, ziet er zo geweldig uit. erg cusrious over smaak.

pieke zei

dank voor het delen. ik heb het ook gemaakt, maar ik vond het wat te zoetig. Volgende keer maar weer een good-old-ottolenghi aubergine recept :)

Caroline Brouwer zei

Misschien volgende keer wat minder honing toevoegen.
Morgen komt het nieuwe boek Flavour van Ottolenghi uit, daar staan vast weer lekkere auberginerecepten in!
Groetjes, Caroline

Renske zei

Klinkt lekker, aubergine is ook een van mijn lievelings. De rozenharissa van de AH heb ik één keer geprobeerd, maar ik vond 'm beduidend minder lekker dan die van Belazu.