donderdag 10 november 2011

Citroentaart van Jamie


Ingrediënten:
- 115 g boter, zacht geroerd
- 115 g suiker
- 4 grote eieren
- 180 g gemalen amandelen
- 30 g maanzaad
- 2 citroenen, de geraspte schil en het sap
- 125 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd

Voor de citroensiroop:
- 100 g suiker
- 90 ml citroensap (ca. 2 citroenen)

Voor het citroenglazuur:
- 225 g poedersuiker
- 1 citroen, geraspt en het sap

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor 175 ' C (boven-en onderwarmte), vet een springvorm van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Klop de boter met de suiker tot een luchtige, romige massa. Klop de eieren er één voor één door. Klop goed na ieder ei en voeg het volgende pas toe als het ei volledig opgenomen is.
3. Vouw met een spatel de gemalen amandelen, maanzaad, citroenschil en -sap en de gezeefde bloem erdoor.
4. Schep het mengsel in de bakvorm en bak de cake 40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de cake goed gaar is. Laat het gebak even in de vorm staan en zet het daarna uit de vorm op een rooster.
5. Maak de citroensiroop  door de suiker en het citroensap in een pan te koken tot alle suiker is opgelost. Prik in het hele oppervlak van het nog warme gebak kleine gaatjes met een satéprikker (tot op de bodem) en sprenkel de siroop erover. Doe het langzaam zodat de citroensiroop goed de tijd krijgt om in de cake te trekken.
6. Zeef de poedersuiker voor het glazuur in een kom, doe de geraspte citroenschil en het citroensap (niet meteen alles, let op dat je een dik papje krijgt, erbij en roer alles tot een glad papje. Leg het bijna afgekoelde gebak op een schaal en schenk het glazuur er voorzichtig over. Als je op het midden van het gebak schenkt, doet de zwaartekracht de rest en krijg je het prachtige druipeffect.

Bron: Jamie Oliver, "Kook met Jamie".

Deze taart had ik een tijdje geleden ook al eens op mijn blog geplaatst en ik begrijp niet dat er zoveel tijd tussen heeft gezeten voordat ik hem weer maakte, want hij is zo ontzettend lekker. Het is een rijke citroentaart om je vingers bij af te likken! Eén nadeel: hij is eigenlijk té klein ;-)  Schrik niet van de 5 citroenen die erin gaan, want de taart is echt lekker citroenerig en beslist niet zuur. Je kunt van het citroenglazuur wel iets minder maken , dat vond ik erg veel. Maanzaad is het zaad van een papaversoort en heeft een nootachtige smaak, het wordt vaak toegevoegd aan brood en gebak.


Ook kwam ik nog een leuk blog tegen op het internet met recepten van Jamie: "Ik kook Jamie", ga daar beslist even een kijkje nemen.

47 opmerkingen:

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Ik heb al vaak verlekkerd naar deze taart in het kookboek zitten kijken, maar heb 'm nog niet gemaakt − maar heb ook zoveel lekkere dingen die ik wil bakken (zeg maar gerust 'n eindeloze lijst?!), dat herken je vast ook wel ;-) Toch zeker maar eens proberen deze heerlijke Jamie-taart!

Caroline Brouwer zei

@Kelly, natuurlijk herken ik dat. Vandaar dat die heerlijke recepten niet vaker gemaakt worden, omdat ik liever iets nieuws uitprobeer. Maar deze ga ik beslist regelmatiger bakken!

Marian zei

Oh, lijkt me echt heerlijk! Zou je het maanzaad gewoon kunnen weglaten, denk je?
Groetjes,
Marian

Liesbeth zei

Ziet er super uit! Lijkt me een feestje. Ik ga hem ook eens proberen.

Unknown zei

Dag Caroline, veel dank voor je lof en verwijzing naar mijn blog. Leuk! En ik ga deze taart van Jamie ook zeker een keer maken. Groet Mirjam

Caroline Brouwer zei

@Marian, natuurlijk kun je het weglaten, maar het geeft natuurlijk wel iets extra's. Vind je het niet lekker of ben je bang dat je het niet kunt krijgen?

Marian zei

HOi Caroline,
Het is wel makkelijk te verkrijgen hier, maar ik denk per halve kilogram, en ik vraag me af wat ik met de resterende 470gr zou doen :-).
Groetjes
Marian

Caroline Brouwer zei

Hallo Marian,
Hier koop je het in kleine hoeveelheden. In de "Joodse keuken" staat ook nog een taart met maanzaad, misschien kun je die maken van de rest.
groeten, Caroline

Cinnamon and Thyme zei

I have to try this tart! I have never baked with lemons....I think it's about time to to do it :). Thank you for the recipe.

Greetings,
C&T

Anoniem zei

Sommige vonden de citroen smaak nogal overheersend. Mijn man en ik zijn dol op citrusvruchten en wij vonden de cake erg lekker. De cake had ook een heerlijke bite. Leuk dat je ook eerst zelf alles uitprobeerd en daar dan je visie op geeft. De fotografie van je man is prachtig!

Groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

@Sylvia,
Bedankt voor je reacties. Ik vind het altijd erg leuk dat mensen laten weten als ze een recept gemaakt hebben. Deze taart is een van onze favorieten, maar wij zijn ook, net als jullie, dol op citrusvruchten en vooral de frisse smaak van citroen vinden wij heerlijk. En ook bedankt voor de complimenten op de foto's.
groeten, Caroline

Bianca zei

Er werd mij gevraagd of ik iets citroenigs wilde maken. Kwam deze taart tegen en heb hem vandaag gemaakt. Stiekem al een stukje geproefd en hij is heerlijk! Alleen niet zo hoog geworden......

Caroline Brouwer zei

@Bianca, Lekker is ie hè! Dat hij bij jouw minder hoog is kan verschillende oorzaken hebben. Heb je de goede maat vorm gebruikt? Heb je de bloem gezeefd? Lang genoeg gemixed? Het belangrijkste is dat hij lekker was!
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Vandaag gemaakt , wat een heerlijk recept!!!

Linda zei

Hallo Caroline, zou je de amandelen ook weg kunnen laten of kunnen vervangen door zelfrijzend bakmeel?

Caroline Brouwer zei

Hallo Linda,
Ik denk van wel Linda, die amandelen maken het wel erg lekker,Of ben je allergisch voor noten? Ik zou gewoon de hoeveelheid amandelen vervangen voor zelfrijzend bakmeel.
groeten, Caroline

Anja zei

Wordt de taart lekkerder als je hem een dag van te voren maakt?

Caroline Brouwer zei

Hallo Anja,
Ja deze zeker, maar de eerste dag ook al super. Maar de volgende dagen zijn de smaken lekker ingetrokken.
Succes, het is een zalige taart!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hi Caroline,

Wat een heerlijk recept en taart! Ik heb het gemaakt in cakevorm en het op dit moment nog aan het afkoelen. Ik kan niet wachten om dit straks te proeven. Klopt het dat de cake een beetje zwemt in het glazuur?

Groeten, Ton

Caroline Brouwer zei

Hallo Ton,
Dit is een van mijn lekkerste taarten. Ik ben gek op citroen. Dat je taart zwemt in het glazuur, kan komen doordat je misschien iets te veel citroensap hebt toegevoegd. Het glazuur moet vrij dik zijn. Volgende keer beginnen met een klein beetje sap en als het te dik is nog iets bijvoegen. Maar het zal niets afdoen aan de smaak!
Geniet van je taart!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Dag Caroline,

Ik heb maar 1 citroen gebruikt... En je hebt gelijk, het was een heerlijke frisse cake geworden. Het is zeker voor herhaling vatbaar!
Mooie foto's en recepten! Ik zal zeker nog andere recepten van je uitproberen.

Groeten, Ton

Annemiek zei

Hoi Caroline,

De appelkaneel taart net uit de oven gehaald. Zie nu dit heerlijke recept. Ga ik ook nog proberen. Volgende week de 10e verjaardag van onze zoon en dan is het altijd leuk om weer wat nieuws te presenteren :-). Vraag me af of je deze taart ook in een sinaasappelvariant kunt maken (sinaasappel ipv citroen)...?

Groet,
Annnemiek

Caroline Brouwer zei

Goede morgen Annemiek,
Ik denk zeker dat je deze taart met sinaasappel kunt maken ipv citroen. Misschien meer geschikt voor kinderen!
Deze citroen versie is trouwens wel zalig!
groeten, Caroline

Annemiek zei

Goedemorgen Caroline,
Gisteren toch ook de citroentaart gemaakt. Helaas rees de taart bij mij niet goed. Heeft vast te maken met het door elkaar vouwen van de ingrediënten (?). IK had de ingrediënten één voor één toegevoegd aan het boter/suiker/ei-mengsel. Had wellicht in één keer gemoeten?

De smaak is wel heerlijk!

Vandaag ga ik voor de verrassende tatin...

Prettige zondag!!

Groet,
Annemiek

Caroline Brouwer zei

Hoi Annemiek,
Dat had iemand al eerder gehad, dat ie niet zo hoog werd. Gelukkig smaakt het wel lekker!
Ik ben zeer benieuwd wat je van de "verrassende tatin" vindt. Toevallig hebben wij hem afgelopen vrijdag gegeten en ervan gesmuld!
groeten, Caroline

Judith zei

Ook de mijne is niet zo hoog geworden als deze... we gaan hem vanavond proeven, dus of de smaak goed is hoor je nog:)!

Caroline Brouwer zei

Hallo Judith,
Ik heb deze taart al vaak gemaakt en zoals je op de foto kunt zien, wordt ie bij mij altijd hoog. Het enige wat ik kan bedenken dat je fout doet, maar ik kan het mij niet voorstellen, want jij bent zo'n expert is: niet de goede vorm (te groot), niet lang genoeg mixen, of de oven te vroeg open doen. Ik ben benieuwd hoe je de smaak vond.
groeten, Caroline

Judith zei

Hoi Caroline,

De smaak was heerlijk, maar veel te compact. Vorm was zelfs 18 cm. Heb goed gemixt, oven niet opengedaan. Raar dat ik het ineens bij 2 recepten heb, vlak na elkaar. 't Enige wat ik kan bedenken, is iets met m'n oven. GA hem nog een keer maken, bij m'n moeder in de oven, wie weet...

Groetjes, Judith

Anoniem zei

Hoi Caroline,

ik heb deze verrukkelijke taart al een paar keer gemaakt, verrukkelijk. Wat ik zelf toevoeg is dat ik het maanzaad met chiadzaadjes combineer :)

Maar ik heb toch een vraagje over het moment dat de citroensiroop over de ingeprikte taart giet.

De taart moet daarvoor uit de vorm op een rooster worden geplaatst. Nu komt mijn vraag, moet de taart op een rooster of de taart op een bord op een rooster? Ik heb beide opties geprobeerd en zonder een bord mis je de citroensiroop (meer dan de helft van de siroop ligt onder het bord van het rooster (anders wordt het wel een erg plakkerige boel in mijn keuken) en de taart met bord wordt net weer een beetje soppig....

Afgezien daarvan, blijft het een verrukkelijke taart.

Zie graag je reactie,
Thi

Caroline Brouwer zei

Hallo Thi,
Dit is ook een van mijn lievelings taarten, ik ben gek op citroen. Het is alweer een tijdje geleden dat ik hem maakte. Prik je wel met een satéprikker goed gaatjes in de taart. Ik geloof dat het bij mij ook een plakkerige boel werd. De siroop die er naast gaat, ving ik weer op en doe ik er dan nog een keer over. En langzaam gieten, zodat de taart de gelegenheid krijgt om het op te nemen. Anders volgende keer als de taart afgekoeld is, weer terug in de springvorm doen.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Dank je voor je snelle reactie!
De sateprikker gaat er goed in en maak er ook veel gaatjes in. Ik besef me net dat ik de sateprikker helemaal tot aan de bodem prik en dat zal niet de bedoeling zijn. Ik ga het binnenkort weer proberen en inderdaad heel langzaam over de taart gieten en met een spateltje uitsmeren.

Je hebt zo'n leuke blog! Ik heb al zeker 6-8 recepten uitgeprobeerd.

Groetjes, Thi

Yves van Gelre zei

Deze taart gemaakt en meteen verkocht. Staat direct in mijn makkelijk-maar-overheerlijk-top 5 met onder meer de Franse Bramentaart en SinasChoco taarten van de NRC. Ik ga 'm ook eens met sinaasappels proberen.

Anoniem zei

De ultieme cake voor iedere citrus junk :)

Ellen zei

Hoi Caroline,
Ik heb al meerdere recepten van je gemaakt en ze worden hier altijd met gejuig ontvangen!
Mijn taak met de kerst is wat lekkers voor bij de koffie, wat niet te zwaar valt, met het oog op nog 6 gangen te gaan ;-)
Mijn vraag; kan ik deze taart ook in een tulband vorm maken. Zou hij dan goed genoeg rijzen? Graag hoor ik wat jij er van denkt!

Caroline Brouwer zei

Hallo Ellen,
Het moet dan wel een erg kleine tulbandvorm zijn, want deze taart wordt al in een kleine springvorm gemaakt van 20 cm. Je kunt water in een vorm doen van 20 cm en dat dan in je tulbandvorm doen om te kijken of de inhoud ongeveer gelijk is.
groeten, Caroline.

Ingrid Danvers zei

Ik heb het boek van Jamie al een aantal jaar in de kast staan, maar tot nu toe nog maar weinig uit gemaakt. Een paar weken geleden kwam ik de taart op jouw blog tegen en van de week heb ik de taart voor het eerst gemaakt. Het is een lekkere taart. Ik vond 'm wel compact en niet heel luchtig. Komt dat door de amandelmeel misschien? Volgende keer voeg ik iets meer citroensap toe aan het beslag, want de taart mag van mij nog wel iets meer citroensmaak hebben. Ligt waarschijnlijk ook aan de grootte van de citroenen. Ik vind de taart in ieder geval een aanrader en ga 'm vaker maken.

Caroline Brouwer zei

Hallo Ingrid,
Ik kan me niet voorstellen dat het aan het amandelmeel ligt. Het is al weer een tijdje geleden dat ik deze taart maakte, maar als ik het me goed herinner is ie inderdaad niet heel erg luchtig.Probeer volgende keerde boter met de suiker goed luchtig te mixen, maar ik neem aan dat je dat gedaan hebt. Het is ook een taart die wij erg lekker vinden, we zijn gek op citroen. Maar wel leuk dat je nu eindelijk een recept uit het boek gemaakt hebt.
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Ik twijfelde of ik deze cake nog een keer zou maken, gezien de reacties dat hij wat compact is. Ik heb de instructies gevolg en echt 5 minuten de boer en suiker geklopt. Hij was perfect! Luchtig en absoluut niet compact.
Groetjes, Marlous

Mariska zei

Ha Caroline,

Ook ik wil deze taart een keer uitproberen. Nu heb ik nog vrij veel amandelmeel in huis. Kan ik dit ook gebruiken?

Groetjes,

Mariska

Caroline Brouwer zei

Hallo Mariska,
Jij bedoelt of je het zelfrijzende bakmeel ook kunt vervangen door amandelmeel? Ik heb eerlijk gezegd geen idee, maar probeer het gewoon.
Heel veel succes en laat weten of het gelukt is.
groetjes, Caroline

Mariska zei

Dank je wel voor je reactie. Ik heb de taart net gemaakt maar vermoed dat ik de citroensiroop iets te veel heb laten karamelliseren. Ik heb je recept nog nagelezen maar het was mij niet helemaal duidelijk of de suikersiroop nog heel licht van kleur moest zijn of juist wat donkerder en hierdoor minder vloeibaar.

Groetjes,
Mariska

Caroline Brouwer zei

Hallo Mariska,
Bij 5 staat dat je de siroop moet koken tot de suiker is opgelost, dus niet karameliseren. Hopelijk is het goed gekomen.
Geniet van je taart.
groetjes, Caroline

Unknown zei

Ha Caroline,

Voor hoeveel personen is deze taart?

Groet!

Caroline Brouwer zei

De vorm waar de taart inngebakken is heeft een doorsnede van 20 cm, dus de helft van de taart kan je in drie stukken snijden. Dus voor 6 personen.

Annemiek zei

Hoi Caroline, Alweer een tijdje geleden dat ik gereageerd heb. Nog een vraagje; kun je ipv gemalen amandelen ook amandelmeel gebruiken? Groetjes, Annemiek

Caroline Brouwer zei

Hallo Annemiek,
Dat kan inderdaad, het is hetzelfde. Ik maal mijn amndelen graag zelf, want dam is de smaak beter vind ik. Net als bij geraspte kaas, als je het zelf raspt. Maar als je gemakkelijk wilt doen, kun je gewoon amandelmeel gebruiken.
Groetjes, Caroline

Annemiek zei

Dank voor je reactie, Caroline. Ik heb nog behoorlijk wat amandelmeel. Ga ik m daarmee maken. Volgende keer dan wel weer gemalen amandelen :-). Altijd weer fijn om een recept door jou gemaakt voorbij te zien komen.

Hartelijke groet,

Annemiek