donderdag 3 mei 2012

Tortilla van zoete aardappel met paprikasaus


Ingrediënten:
- 800 g zoete aardappelen
- 2 el olijfolie
- 1 pot geroosterde paprika's a 295 g, uitgelekt
- 1 tl rode wijnazijn
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 tl zoete paprikapoeder
- ½ tl djinten (komijnpoeder)
- 1 teentje knoflook
- 1 bosje lente-uitjes
- 6 eieren
- 1 rode peper, in ringetjes (optinoneel)

Bereiden:
1. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van een ½ cm dik. Verwarm de olijfolie in een ovenvaste koekenpan met anti-aanbaklaag met een doorsnede van 25 cm. Voeg de aardappelschijfjes toe, breng op smaak met zout en peper en zet een deksel op de pan. Laat 10 minuten onder af en toe omscheppen, zachtjes gaar worden. Verwarm de grill voor.
2. Doe intussen de geroosterde paprika's in een blender, voeg de azijn, de extra vierge olijfolie en de specerijen toe en pers de knoflook erboven uit. Voeg peper en zout toe en draai tot een gladde saus.
3. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en strooi over de aardappelschijfjes. Gebruik je het pepertje strooi die er dan ook over. Klop de eieren los en schenk in de pan over de aardappelschijfjes. Laat de tortilla ca. 8 minuten garen op een medium warmtebron tot de eieren bijna gestold zijn. Neem de pan van het vuur en zet 2 minuten onder de grill.
4. Haal de tortilla uit de pan en snijd in punten. Serveer de tortilla met de parikasaus en een salade.

Bron: Good Food Zomer Special 2012.


Ik heb het recept opgeschreven hoe het in het tijdschrift stond, maar zelf heb ik het een beetje anders gedaan, omdat ik geen ovenvaste koekenpan heb. Ik heb de zoete aardappels in de schil  in de oven voorgegaard op 200' C, ca. 20 minuten. Toen iets af laten koelen, geschild en in plakjes gesneden. In de koekenpan bijna gaar laten worden zoals in het recept beschreven en daarna in een ovenvaste quicheschaal gedaan en daar de lente-uitjes en rode peper over verdeeld en de losgeklopte eieren erover gegoten. Toen ca. 20 minuten in de oven op 180'C tot de eieren gestold zijn, daarna nog even onder de grill gezet. De geroosterde paprika's heb ik ook uit een pot genomen, omdat ik niet zoveel tijd had. Normaal rooster ik ze zelf. Ik heb ooit eens van iemand de tip gekregen dat de Lidl lekkere geroosterde paprika's heeft, normaal vind ik ze niet lekker uit een pot. Maar deze waren wel lekker, zeker met de andere ingrediënten erbij. Het is een erg lekkere tortilla, die ik absoluut vaker ga maken. Wij aten er een salade bij, maar je kunt er natuurlijk van alles bij serveren.

9 opmerkingen:

Marian zei

Oh, lekker, met die zoete aardappel! Ziet er trouwens heel exotisch uit op de foto, een beetje Mexicaans ofzo :-).
Wij kopen ook de geroosterde paprika's uit de Lidl, maar zelf vind ik de zelfgemaakte toch wel lekkerder, maar het is natuurlijk veel werk. Voor zo'n saus te maken is zo'n pot een perfecte oplossing :-).
Groetjes
Marian

Manon zei

Alleen al het idee om zoete aardappel in plaats van gewone aardappel in een tortilla te verwerken lijkt me heerlijk.
Mooie foto's heeft Johan weer gemaakt.

Unknown zei

hmm lijkt me heerlijk weet ik eindelijk wat ik met zoete aardappels kan!

Nell zei

Lekker! Hij staat op mijn to-dolijst, maar dan wel met vers gegrilde paprika's. Of misschien een tzaziki, lijkt me ook wel wat.

Caroline Brouwer zei

Nell, je hebt helemaal gelijk, wat betreft die verse paprika's!

Anoniem zei

Gedoe inderdaad de geroosterde paprika's. Vandaar dat ik altijd veel tegelijk gril en van z'n velletje ontdoe waarna ik ze in porties invries.

Anna

Caroline Brouwer zei

@Anna, wat een goed idee! Bedankt voor de tip.

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Zoete aardappel en geroosterde paprika... I like ;-)

Anoniem zei

We hebben gisteren lekker gegeten van de tortilla, heb de saus met een pot gemaakt ,maar ga de volgende keer ook voor vers!
Groetjes Esther.