Ingrediënten:
- 240 g boter, in kleine blokjes
- 265 g pure chocolade (52% cacaobestanddelen), in stukjes
- 95 g pure chocolade(70% cacaobestanddelen), in stukjes
- 290 g ruwe rietsuiker
- 4 el water
- 5 grote eieren, gespitst in dooiers en witten
- een snuf zout
- cacaopoeder, om te bestrooien
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 22 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Doe de boter met beide soorten chocolade in een grote vuurvaste schaal (moet groot genoeg zijn voor al het beslag). Doe de rietsuiker met het water in een steelpan en breng op halfhoog vuur aan de kook. Giet de kokendhete siroop over de boter en chocolade en roer tot alles gesmolten is en het een vloeibare chocolade saus is. Roer één voor één de eidooiers erdoor. Laat de chocolademassa op kamertemperatuur komen.
3. Klop de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom tot een stevig maar niet te droog eiwitschuim. Spatel het schuim voorzichtig in drie porties met een pannenlikker of een grote metalen lepel door de lauwe chocolademassa. Het schuim moet goed gemengd zijn, maar het is niet erg als er nog wat schuim te zien is.
4. Giet tweederde (ongeveer 800 g) in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant glad. Zet de rest van het beslag opzij. Zet de vorm in de oven en bak de taart 40 minuten tot een in het midden gestoken satéprikker er vrijwel schoon uitkomt. Neem de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen.
5. Druk de bovenkant van de taart met een pannenkoekmes vlak; het is niet erg als de korst breekt. Giet het achtergehouden beslag bovenop, strijk glad. Bak de taart nog 20 - 25 minuten in de oven. Er moet nog wat vochtig kruim aan de satéprikker zitten als je de taart controleert. Laat de taart in de vorm koud worden. Haal hem uit de vorm als je de taart serveert en bestrooi met cacaopoeder. Goed afgedekt kun je de taart 4 dagen buiten de koelkast bewaren.
Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi
De taart wordt in twee lagen gebakken, het resultaat is een taart met twee lagen van verschillende textuur: de ene iets stevig en cakeachtig de andere laag meer een mousse (als je weinig tijd hebt, kun je de taart ook in één keer bakken). Een heerlijke decadente taart; een must voor chocoholics! Ottolenghi beveelt hem aan voor 6-8 personen, maar aangezien de taart nogal machtig is, kun je er zeker met meerdere personen van eten, want je hoeft echt maar een klein stukje te serveren. Echt een volle chocolade smaak en niet te bitter doordat er een groot gedeelte chocolade inzit met minder cacaobestanddelen dan 70%.
30 opmerkingen:
Oh my,....chocolate heaven :)!
Lekker! Hij staat bij mij ook nog een keer op de planning. 'k Ben benieuwd!
Deze ziet er echt verrukkelijk uit! Een supermooie foto ook! Lijkt me wel wat voor mij.
Ik wil wel een stukje, Caroline :-).
Groetjes,
Marian
Ga ik morgen maken! Lekker als dessert.
Ugh. Dat ziet er zo lekker uit dat het gewoon zeer doet....
Voor het eerst in mijn leven heb ik aan mijn iPad gelikt..
@consuminderen met plezier, ha,ha, was het lekker? ;-))
IPad likken valt ontzettend tegen, wordt geen nieuwe rage ... ;-)
sommige dingen moet je niet willen benoemen in het leven. Daar is deze taart er één van. *slik*
Ziet er heerlijk uit....Caroline heb je toevallig ook een heel goed kruidkoek recept..? dank alvast! groet Ellen
Oh my god. Dit ziet er zo lekker uit!
@Ellen, nee dat heb ik niet,maar ik zal eens op zoek gaan!
Dank je Caroline...af en toe wil ik ook wel eens iets minder calorierijk bakken..;-)
Hij staat in de oven.. Vanavond een meiden avondje met vriendinnen, dan gaat deze er vast wel in met een kopje thee..
Groetjes Tanja
Mijn dochter werd deze week 14 en wilde beslist deze taart. Wow wat een goede keuze hij is super lekker. En na 2 dagen zelfs nog beter van smaak. Bedankt Caroline
@Mina Bakgraag,
Nog gefeliciteerd met je dochter en met haar goede keuze! Leuk om te horen dat het zo'n succes was!
Wauw deze taart ziet er onwijs goed uit. Wil eigenlijk meteen wel een stukje!
Groetjes,
Anouk
En ja hoor morgen gaat deze super taart mee als afsluiter bij een verjaardagsetentje. Hij staat al te rijpen in de koelkast. Smullen maar.
@Mina Bakgraag, wel op tijd uit de koelkast halen hoor! Eet smakelijk!
Heb de deze vandaag gemaakt, maar de bak tijd klopte helemaal niet :-( had hem zoiezo al langer staan maar na een half uur toch maar er uitgehaald maar bij het open snijden was hij nog steeds loperig zag er niet zo uit als op de foto, wat doe k nu verkeerd of gewoon toch proberen met veéeeel langere bak tijd?
@Anoniem, dat is natuurlijk heel vervelend, maar iedere oven is natuurlijk anders. Heb je al eens met een oventhermometer gemeten of de temperatuur in je oven wel klopt?
Dus als je de oven op 170'C zet of de oventemperatuur dan inderdaad ook 170' C wordt? Anders kun je de oventemp. wat hoger zetten. Zet je taart in ieder geval in de koelkast, misschien stijft het nog wat op.
groeten, Caroline
Bij mij is hij ook mislukt. De onderste helft was goed gelukt, na helemaal afkoelen het bovenste deel erop gedaan.. na 45 minuten (ipv 20!) eruit gehaald omdat hij zwart begon te worden.
Ik had de hoop dat hij nog op zou stijven als hij zou afkoelen.
Maar helaas.. de hele taart, dus ook de onderste helft is 1 grote drab. Een hele lekker, maar je moet het oplepelen..
@Chantal, waardeloos zeg, ik heb er geen verklaring voor. Zoals je op de foto kunt zien, ging het bij mij perfect. Jammer!
Ik heb de taart 2 nachtjes in de vriezer gedaan omdat ik het toch zonde vond om hem weg te gooien. En... het is een echt taartje geworden ipv drab!
Ik kon er nu puntjes van snijden. Maar het is nog steeds een lelijk taartje hoor, niet zo mooi als die van jou.
Maar goed, het gaat om de smaak en die is heerlijk.
Ik heb trouwens pecannoten tussen de 2 lagen taart gedaan, lekkere bite!
@Chantal, gelukkig dat jullie er toch nog van hebben genoten. En dat van die pecannoten lijkt me erg lekker!
groeten, Caroline
Wel iets langer in de oven gehad, maar echt gesmuld van deze fantastische 2 structuren taart :-)
Groet,
Ellen
Deze van 't weekend voor mijn eigen verjaardag gemaakt, voor de 2e keer dat ik 'm maakte, en hij is zóóóóó ontzettend lekker!
Leuk om te horen Martine!Ik moet 'm ook maar weer eens maken!
Voor de mensen bij wie dit recept mis is gegaan:
Het heeft niks van doen met de oventemperatuur.
Je moet het aantal eieren in het recept aanpassen naar de grootte van de eieren die je gebruikt. Het recept vermeld duidelijk 5 GROTE eieren, als je bijvoorbeeld enkel kleine eieren hebt, heb je al 8 eieren nodig voor het recept.
Het beslag zal inderdaad niet stollen als het voornamelijk enkel chocolade en suiker is, daar is toch echt het ei voor nodig.
1 Groot ei staat gelijk aan ongeveer 70 gram (met schil) dus 350 gram in totaal. Als mensen even hun eieren met schaal wegen kunnen ze zorgen dat ze ongeveer aan de 350 gram ei komen.
Dank voor het recept. Heb hem al een paar keer gemaakt en hij is heerlijk. Persoonlijk vind ik hem nog lekkerder als hij in de koelkast bewaard wordt. Hij is de volgende dag en dag erna alleen maar nog lekkerder.
Een reactie posten