zondag 18 november 2012

Pompoentulband met verse cranberries en pecannoten


 Ingrediënten:
- 270 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 2 tl kaneel
- ¼ tl nootmuskaat
- snuf zout
- 1½ tl verse gember, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 142 g roomboter, op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 65 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille extract
- 325 g pompoenpuree
- 1 grote appel, geschild en in kleine blokjes
- 130 g verse cranberries
- 95 pecannoten, grof gehakt

Voor het glazuur:
- 6 el poedersuiker
- 2 el maple syrup (ahornsiroop)

Hier het recept hoe je pompoenpuree maakt. Dit kun je de dag van tevoren al doen.


Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 175' C boven- en onderwarmte. Vet een tulbandvorm goed in (of een springvorm van 24 cm). Ik maakte de cake in deze vorm.
2. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, nootmuskaat, zout en gemberpoeder (gebruik je verse gember dan moet het er later pas in).
3. Doe in een andere grote kom de boter met beide suikers en meng met een elektrische  handmixer op medium snelheid tot alles luchtig is. Voeg één voor één de eieren toe en mix 1 minuut na iedere toevoeging. Meng het vanille extract erdoor. Verlaag de snelheid naar een lage stand en voeg de pompoenpuree, de appel, en de geraspte verse gember toe. Voeg de droge ingrediënten toe en meng op een lage stand tot alles net gemengd is. Meng met een rubberen spatel voorzichtig de pecannoten en de cranberries erdoor. Doe het beslag in de vorm en maak de bovenkant glad met een spatel.
4. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake 60 - 70 minuten of tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Haal de vorm uit de oven, laat 10 minuten afkoelen, haal uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
5. Voor het glazuur, meng je de poedersuiker met de ahornsiroop. Druppel het glazuur over de cake en versier eventueel nog met gehakte pecannoten. I.p.v. het glazuur kun je er ook poedersuiker over strooien, maar het ahornglazuur smaakt heerlijk bij de cake.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan


De perfecte tulband voor dit seizoen, want deze cake heeft alle ingrediënten en smaken van deze tijd van het jaar: pompoen, cranberries, appel ,pecannoten, kaneel en nootmuskaat. Ik ben erg enthousiast over deze cake, het zuur van de cranberries en de appel was goed in evenwicht met het zoete van de pompoen en het ahornglazuur. De cake is lekker smeuïg van binnen en blijft dat, ook  na een paar dagen.

19 opmerkingen:

Baked Louie's zei

Mooi! Vooral dat glazuur maakt het echt af, vind ik :)

Simones Kitchen zei

O hemel... Het is dat ik me net heb voorgenomen om maar even niet meer te bakken (anders groei ik dicht!) anders was ik nu meteen naar beneden gerend om deze beauty te maken! Ziet er super uit Caroline! Er komen straks weer twee recepten van je op De Glazen Vork.. ;) (de uientaartjes en de Italiaanse liefde!)

Caroline Brouwer zei

Halo Simone,
Dank je wel, het is een super lekkere cake! Misschien ook wel leuk voor de Kerst. Leuk dat die andere recepten op de Glazen Vork komen, zijn ook toppers.
groeten, Caroline

Mannin zei

oh jeetje, ik let "eventjes" niet op en zie dat je alweer een heleboel heerlijke recepten hebt toegevoegd! Wat ziet deze er prachtig uit!

Dutchful Thinking zei

Hmm, heerlijk! Het druipende glazuur op de foto maakt het echt enorm verleidelijk.

Anoniem zei

Ik was gelukkig op het juiste moment op de juiste plaats want ik heb deze cake geproefd, hij was heerlijk! Ik wil hem zelf ook maken, hij past goed in dit seizoen. Groetjes, Marlous

Judith zei

Wat ziet deze cake er lekker en feestelijk uit, en mooi gefotografeerd!

Marian zei

Oh, wat lekker! Inderdaad een perfecte cake voor nu! Ik wil hem eigenlijk ook wel eens proberen, laat ik nu net een nieuwe pompoen hebben :-)

Caroline Brouwer zei

@Marian, ga maar gauw aan de slag, deze cake is zo lekkerder en wordt steeds lekkerder doordat de smaken goed intrekken. Dus als je hem kunt weerstaan pas na een dag eten!
Succes, Caroline

www.keukenliefde.nl zei

Hoi Caroline, allereerst complimenten voor je site. Wat is dit een genot om te lezen en vooral te genieten van je prachtige foto's! Deze tulband ziet er waanzinnig lekker uit en ga ik zeker eens proberen.

Lola zei

Oew heerlijk!
Ik ben echt gek op pompoen, ik ga het uitproberen.
Toevallig gisteren ook al een recept met pompoen gemaakt (zoet) en moet zeggen, wat ook echt heel lekker:
http://www.hajeshops.nl/website/index.php?TreeItem=214414&NewsItem=19889

Anoniem zei

Dag Caroline, met veel plezier volg ik je blog. Deze week de heerlijke pompoen-cranberry taart gemaakt. Inderdaad wordt de smaak steeds lekkerder. Van restant pompoen heb ik een gerookte pompoen-soep gemaakt. Geinspireerd op de soep die ik bij Truffels in Haarlem heb gegeten. Zij dienden dit op in een wijde champagne coupe met laagje luchtige creme fraiche.Het recept heb ik een beetje aangepast, maar gevonden op blog Landje van De Boer. Een aanrader.
Bedankt voor alle mooie recepten.
groetjes,
Anna

Caroline Brouwer zei

Hallo Anna,
Dank voor je reactie, altijd leuk als iemand een reactie achterlaat! Ik heb even gekeken naar het soepje, ziet er lekker uit. Helaas heb ik geen rookoven. Maar wie weet...
groeten, Caroline

Anoniem zei

Dag Caroliene, de rookpan heb ik gekocht bij het Kookpunt, 39,95 werkt erg goed. Ik dacht dat mijn hele keuken naar de rook stonk, maar dat is niet zo. Misschien een cadeau-idee voor de feestdagen:-)
Heb ook weleens gelezen dat men hem zelf maakt met
braadslede, rekje en aluminium folie.
groetjes,
Anna

Leen zei

ziet er heerlijk uit, leuk om met kerst te serveren denk ik dan

Anoniem zei

Weer een heerlijk recept! Ik verlekker mij al een tijdje aan de door jou geposte recepten. Afgelopen maand probeerde ik er heel wat uit en allemaal met succes. Ik durf blind af te gaan op jouw oordeel :). Ik vind het ook zo leuk om die onderaan de recepten te lezen en geniet van de mooie foto's van je man. Bedankt! Groet Sacha

Caroline Brouwer zei

@Sacha, bedankt voor je lieve reactie en ik ben blij dat je er zo van geniet!
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Deze cake heeft een hele speciale smaak en ziet erg aantrekkelijk uit als je hem doorsnijdt.
Lekker sappige structuur en goed van smaak!

Groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Sylvia. Deze is inderdaad erg smeuïg. Ik moet het recept ook maar weer eens maken!
groetjes, Caroline