zaterdag 2 februari 2013

Flamiche


Ingrediënten voor de bodem:
- 225 g bloem
- mespunt zout
- 115 g koude boter, in dobbelsteentjes
- 165 ml crème fraîche

Voor de vulling:
- 225 g gerookte baconreepjes
- 2 el boter
- 3 kleine gele uien, in ringen
- 2 tenen knoflook, gepeld en platgedrukt
- 3 el Belgisch bier, zoals chimay (trapistenbier)
- 225 g munsterkaas, in brokken ter grootte van een walnoot
- 180 ml crème fraîche
- zout en versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Voor het deeg: doe de bloem met het zout in een kom, voeg de boter toe en wrijf met je vingers tot de textuur van korrelig meel. Doe dit mengsel in de kom van je keukenmachine, die is uitgerust met een platte klopper. Voeg de crème fraîche toe en pulseer tot het deeg een bal vormt. Stop onmiddellijk (mix niet te lang door). Je kunt dit ook heel goed met de hand doen.
2. Haal het deeg uit de kom en sla het 10 tot 12 keer op een met ruim  bloem bestoven werkvlak (dit zorgt ervoor dat het deeg niet teveel rijst tijdens het blindbakken). Verpak het deeg in vershoudfolie en leg minimaal een uur in de koelkast.
3. Rol het deeg uit opeen met ruim bloem bestrooid werkvlak tot een lap van 3 mm dik. Bekleed een ingevette taartvorm van 25 cm met het deeg,druk goed aan in de hoeken, verwijder overtollig deeg.  Prik met een vork gaatjes over de hele bodem en zet 15 minuten in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 180' C. Bekleedde binnenkant van de gekoelde taartvorm met bakpapier en vul met blindbakvulling (oude bonen of rijst). Bak de bodem 15 minuten. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog 2 tot 3 minuten, tot de korst niet meer nat is. (Druk het deeg naar beneden met een metalen spatel als het wat omhoog komt).
5. Voor de vulling: Bak de bacon krokant in een koekenpan, op middelhoogvuur. Gooi het vet weg en zet de bacon apart.
6. Doe de uien en de boter in de pan. Fruit de uien ongeveer 15 minuten op laag vuur tot ze glazig zijn en net goudbruin verkleuren. Voeg de knoflook toe, bak een paar minuten en voeg dan het bier, de helft van de munster en de crème fraîche toe. Laat 3 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en lekker veel peper.
7. Verdeel de bacon gelijkmatig over de voorgebakken taartbodem. Giet het bier-munstermengsel over de bacon en bedek met de rest van de munster. Bak in 35-40 minuten goudbruin. Laat 10 minuten afkoelen en haal de taart dan voorzichtig uit de vorm. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Bron: "Culinair koken met Kaas", Chester Hastings.

Volgens de overlevering werd flamiche voor het eerst gemaakt door een boerin uit de Belgische stad Romedenne die onderweg naar de markt uitgleed met haar mand streekprodukten. De inhoud van haar mand, waaronder, boter, eieren en kaas, werd door elkaar gehusseld. Ze rende naar een vriendin die op dat moment een brood aan het bakken was en maakte een bodem van wat van het deeg, vulde dat met het mengsel uit haar mand en schoof haar creatie in de oven. Deze versie van flamiche  wordt zonder eieren bereid, maar is nog steeds decadent machtig  door de ruime hoeveelheid crème fraîche die erin verwerkt wordt. Hoewel munster uit de Elzas komt en niet uit België, smaakt dit fantastisch met de bacon, ui en bier. Een mildere smaak, maar minstens even lekkere variatie op deze taart wordt bereid met reblochon ipv met munster.

Héérlijk was het met een glaasje chardonnay erbij! Wel erg machtig, maar gelukkig zonder al te veel calorieën! ;-)) Alleen van het recept lezen kom je al aan! Het lijkt allemaal een beetje op elkaar: flammkuchen, tarte flambée, quiche lorraine of flamiche. Dit is in ieder geval een ontzettend lekkere variant. En ach voor één keer, moet het kunnen.

7 opmerkingen:

Nell zei

O jee, véél caloriën. Vet en zout zijn echter dé grote smaakmakers in ons eten. En die smaak .... daar draait het toch allemaal om, nietwaar? Leuk om deze variatie op quiche lorraine te zien.

Gereons Eatery & Winery zei

Hoi Caroline,

Lekker stevige kost. Het waait hier aan zee en het is nat. Dan warmt zo een heerlijke stevige taart en een mooi glas Chimay je heerlijk op.

Bonne soirée

Sabine zei

Ohooo dit ziet er belachelijk lekker uit! Goed maaltje voor de winter. En in het weekend overigens, als het allemaal net even iets ongezonder mag ;)

Guus zei

heerlijk recept, vanavond gemaakt en was een groot succes!

Caroline Brouwer zei

@Guus, Leuk om te horen. Wij vonden het ook heerlijk, maar wel machtig!

Irene zei

Hoi Caroline,
Kun je een hartige taartdeeg-bodem ook vantevoren maken t/m het blind bakken? Bijvoorbeeld 's morgens voor 's avonds?
Groetjes, Irene

Caroline Brouwer zei

Hallo Irene,
Dat kan zeker een dag van tevoren, dan eerst laten afkoelen en goed inpakken in aluminiumfolie.
groeten, Caroline