- 500 g speltbloem
- 300 g lauwe melk
- 5 g droge gist
- 9 g zout
- 1 tl suiker
- 300 g rozijnen (of 150 g rozijnen en 150 g gedr. abrikozen in stukjes)
- 35 g zachte roomboter, in blokjes
Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand los laat. Je kunt natuurlijk ook met de hand kneden.
2. Druk het deeg op je ingevette werkvlak uit tot een rechthoek (kan ook met een deegroller) en verdeel de helft van de rozijnen (ik gebruikte half rozijnen en half gedroogde abrikozen) erover, laat de randen vrij. Vouw de linker kant van het deeg net over het midden en doe dit ook met de rechter kant. De deegranden overlappen elkaar iets. Druk de naad aan. Draai het deeg en herhaal het uitdrukken/uitrollen. Verdeel de andere helft van de rozijnen erover, weer vouwen en naden dicht drukken. Zo worden de rozijnen mooi over het deeg verdeeld.
3. Maak een bal van het deeg en doe het in een ingevette kom, draai het, zodat er aan alle kanten een beetje zonnebloemolie zit. Doe er plasticfolie over en laat het ongeveer 1 uur rijzen, het moet in volume verdubbeld zijn.
3. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel het deeg in 12-14 stukjes. Bol het op en laat 10 minuten rusten, dek het af.
4. Bol de bolletjes nogmaals op en leg ze iets uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in de oven en zet onder in de oven een braadslede, die je vult met kokend water. Doe de oven deur dicht en laat de bolletjes ongeveer een uur rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn. (Ik vind deze methode erg fijn. Je kunt ze natuurlijk ook afdekken met ingevet plasticfolie en op het aanrecht laten rijzen. Verwarm je oven dan 10 minuten voor en bak de broodjes af).
5. Haal de braadslede uit de oven (laat de broodjes in de oven staan) en zet de oven temperatuur op 210' C boven- en onderwarmte. Bak de rozijnenbollen in 15-20 minuten gaar.
6. Haal ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Besmeer de bovenkant eventueel nog met gesmolten boter.
Bijna een jaar geleden bakte ik deze speltbroodjes ook, naar een recept van Manon van het blog
"In de Keuken". Ik zag het recept op haar blog staan en de broodjes zagen er zo lekker uit en het leek zo simpel dat ik, hoewel ik onervaren was met broodbakken, het wel aandurfde. De eerste poging werd een mislukking, omdat ik per ongeluk bakpoeder ipv gist had gebruikt en de broodjes uiteraard niet wilden rijzen. Een tweede poging gewaagd en die werden iets beter. In die tijd wist ik niet eens het verschil tussen bloem en meel (gebruikte de vorige keer meel ipv bloem) en had ik angst om met gist te werken. Inmiddels heb ik 2 workshops broodbakken bij Levine gevolgd en heel veel geleerd! Ook hoorde ik bij haar voor het eerst over de bakkersformule. Ik had nu toch zin om de broodjes van Manon nog een keer te maken. Het recept heb ik iets aangepast naar de bakkersformule. (ik weet alleen niet of de hoevelheid boter goed is, ze waren iets aan de droge kant). Inmiddels weet ik veel meer over hoe je kunt zien/voelen of brood goed gekneed is en of het goed gerezen is enz. Ik wil nog niet zeggen dat alles volmaakt is, maar als je het verschil ziet tussen deze broodjes en mijn eerste poging, zie je toch wel duidelijk vooruitgang! En ook niet onbelangrijk: nu smaken ze lekker en zijn het geen bakstenen.
7 opmerkingen:
Rijst spelt minder goed dan gewoon meel?
Hoi Caroline, ik ben even in verwarring. Moet het nu met speltmeel of -bloem? Wat ik op andere blogs las is dat brood met alleen speltmeel te compact is dus het viel me op. En in je persoonlijke `commentaar` schreef je dat je de vorige keer meel, maar nu bloem gebruikte... Ik was er al op gespitst dus vandaar dat het me opviel denk ik.
Inderdaad, ze zien er heerlijk uit !
@Marjan, ik had ze de vorige keer met speltmeel gemaakt, maar dat wordt nogal compact als dat alleen gebruikt. Nu heb ik speltbloem gebruikt.
@Nell, Ik zou het eerlijk gezegd niet weten of spelt minder rijst. Zal het eens informeren
Zien er goed uit Caroline :-).
Nell: spelt rijst niet minder dan tarwe, het is wel kwetsbaarder dan tarwe. Oppassen dat je het niet te lang kneed.
Marjan: het kan met beide, maar met speltbloem worden de broodjes wit en luchtiger. Als je speltmeel gebruikt krijg je bruine broodjes.
@Levine, bedankt voor je reactie en je antwoorden op het rijzen van spelt!
Ze zien er super lekker uit!
Een reactie posten