zondag 17 februari 2013

Witte chocolade panna cotta met lemoncurd


Ingrediënten:
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 20 g suiker
- 1 vanillepeul
- 1 citroen
- 3 g agar agar of 2 g gelatine (ca.1½ blaadje)
- 150 g witte chocolade

Voor de lemoncurdsiroop:
- 1 oranje paprika
- 100 g lemoncurd
- 40 ml sinaasappellikeur (zoals, Grand Manier of Cointreau)

Voor de filokrokant:
- 2 vellen filodeeg
- 4 el honing
- 21 tl kaneel
- 2 tl poedersuiker

Bereiden:
1. Voor de panna cotta: schenk de melk en de helft van de slagroom (125 ml) in een pan en voeg de suiker toe. Halveer de vanillepeul, schraap het merg er uit en doe bij de melk. Rasp de helft van de citroenschil erbij en breng aan de kook. Strooi de agar agar in het melk-roommengsel en laat 1 minuut zachtjes koken zodat de agar agar goed kan oplossen. (als je gelatine gebruikt, week je die in ruim koud water, knijp goed uit en voeg van het vuur af bij het slagroom-melkmengsel). Laat even afkoelen.
2. Intussen heb je de witte chocolade fijn gehakt. Klop de andere helft van de slagroom tot yoghurtdikte en bewaar in de koelkast.
3. Zeef het warme melk-roommengsel boven de witte chocolade en roer goed met een garde tot alle chocolade is opgelost. Laat afkoelen tot lauwwarm. Spatel de geklopte slagroom erdoor. Schep in glazen coupes of wijnglazen en laat een paar uur opstijven in de koelkast  (recept is voor 4 personen, maar ik kreeg er 5 glazen mee vol).
4. Maak intussen de lemoncurdsiroop: verwarm de oven voor op 175'C. Verpak de paprika in aluminiumfolie en pof in 45 minuten gaar. Laat afkoelen in de folie. Haal de velletjes van de paprika. Verwijder de zaadjes en het vocht en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
5. Roer de lemoncurd en de sinaasppellikeur door elkaar en roer er 1 eetlepel citroensap door. Meng de paprika erdoor en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
6. Voor de filokrokant: verwarm de oven voor op 195' C. Leg de vellen filodeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de honing tot het vloeibaar is. Bestrijk de vellen filodeeg aan beide kanten zeer dun met de warme honing en bestuif met kaneelpoeder. Bak ze in de oven in circa 7 minuten goudbruin en krokant.
7. Opmaak: Lepel de lemoncurd-paprika op de panna cotta in het glas. Breek de krokante filodeeg in lange schotsen, bestuif ze met poersuiker en steek ze in de panna cotta. Serveer de panna cotta direct.

Bron: 24Kitchen, Angélique Schmeinck


Vorige week waren we uitgenodigd bij vrienden voor een etentje. Zij kan heel goed koken en draait haar hand er niet voor om, om een vijfgangen diner te maken voor een groot gezelschap. Ze had dit héérlijke  dessert voor ons gemaakt. En aangezien ik het wel leuk vind als er een apart ingrediënt in een recept zit, zoals hier de oranje paprika, heb ik het ook gemaakt voor mijn blog. Het smaakt ontzettend lekker, een oranje paprika is natuurlijk vrij zoet en zeker als hij ook nog gepoft wordt in de oven. Toen zij ons dit dessert voorzette, had ze niet verteld dat er paprika in zat. We mochten zelf raden. We dachten allemaal dat het perzik was en als je dan hoort dat het oranje paprika  is, zeg je: o ja! Dat filokrokant laat ik in het vervolg weg, vind ik niet echt iets toevoegen, behalve extra werk. Ik vind het altijd erg leuk en inspirerend om naar het programma "Impress Your Friends" van Angélique te kijken. Ook leuk dat ze  een wijnadvies bij de gerechten geven. Bij dit dessert wordt een Moscato d'Asti geadviseerd.

11 opmerkingen:

Karin - The F Girl zei

Ziet er prachtig uit. Wat een leuk idee met die paprika!

Nell zei

Ongelooflijk hoe een paprika in een dessert verwerkt kan worden, zeg! Heel origineel.

Uit Paulines keuken zei

Bijzonder met paprika ;) ik dacht eerst dat je een foutje in je titel had, ik dacht dat het sinaasappel curd moest zijn haha

Judith zei

Wat leuk, hij staat hier al maaanden op m'n lijstje! Fijn dat je 'm al voorgeproefd heb, dan weet ik zeker dat 't hier gemaakt gaat woerden!

Anoniem zei

Vanilliepeul, is dat hetzelfde als een vanillestokje?

Caroline Brouwer zei

@anoniem, inderdaad dat is het zelfde!

Anoniem zei

Oke dank je! Vanavond ga ik het op de kookclub uitproberen,ben benieuwd!

Anoniem zei

Dag Caroline,

Heb een vraagje hoelang op voorhand kan je deze panna cotta maken? Blijkbaar kan het dessert wat lopend worden door de agar agar! Klop dit?

groetjes

Fatima

Caroline Brouwer zei

Hallo Fatima,
Zelf heb ik geen ervaring met agar agar. Maar dit kun je best een dag van tevoren maken maken. Als het een beetje loopt, is het niet erg in die glaasjes.Ik zou wel de lemoncurd er pas vlak voor het serveren opleggen.
groeten Caroline

Anoniem zei

bedankt voor je antwoord,

groeten Fatima

Anoniem zei

Gisteren dit recept geprobeerd. 1,5 blaadje gelatine is niet genoeg, ik heb het vandaag opnieuw gedaan met 2.5 blaadjes en dat is beter