zaterdag 9 februari 2013

Zoete aardappelparten en crème fraîche met citroengras


Ingrediënten:
- 3 middelgrote zoete aardappelen (in totaal 900 g)
- 3 pastinaken (optioneel)
- 4 el olijfolie
- 1½ tl gemalen korianderzaad
- 3/4 tl zout
- 1 verse rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngesneden
- 15 g korianderblaadjes

Voor de saus:
- ½ stengel citroengras
- 200 g crème fraîche
- geraspte schil en sap van 2 limoenen
- 50 g verse gemberwortel, geschild en geraspt
- ½ tl fijn zeezout

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 210' C. Beleg een bakplaat met bakpapier.
2. Was de zoete aardappel goed en schil ze niet (had ik per ongeluk wel gedaan). Snijd ze overlangs door midden. Snijd elke helft overlangs in vieren en elke part nogmaals doormidden, zodat je uiteindelijk 8 lange parten hebt (mijn aardappels waren erg groot, dus ik heb ze gewoon in een soort frieten gesneden). Schil de pastinaken en snijd ze ook in frieten (als je ze gebruikt).
3. Leg ze op de bakplaat en giet de olijfolie erover en bestrooi ze met het mengsel van korianderpoeder en zout. Hussel alles met je handen goed door elkaar. Rooster ze 25 minuten tot de aardappelparten (en pastinaken) gaar en goudbruin zijn.
4. Maak intussen de dipsaus. Hak het citroengras ragfijn. Klop het met de overige ingrediënten door elkaar en zet opzij.
5. Verdeel de zoete aardappel en de pastinaak opeen platte schaal. Bestrooi ze met de fijngesneden chilipeper en korianderblaadjes en geef de saus er apart bij.

Bron: "Plenty", Yotam Ottolenghi

Deze dipsaus is zo ontzettend lekker in combinatie met de zoete geroosterde groenten. Het orginele recept gebruikt alleen maar zoete aardappels, maar omdat ik nog een paar pastinaken had liggen, heb ik die ook maar gebruikt en ze combineerden ook erg goed met de saus. We zijn gek op geroosterde groeten en dit in combinatie met deze heerlijke saus was weer helemaal top. Wat kan die man een smaken combineren. Inmiddels heb ik al zoveel recepten uit Plenty gemaakt en ik heb er nog een paar te gaan. Allemaal even lekker en bijzonder!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Oh, heerlijk! Ik ben dol op pastinaak! :)
Dit lijkt me echt een super combinatie!

Anoniem zei

Ik heb dit vanavond gemaakt en het was heerlijk. Vooral de saus was erg apart, smaakt zeker ook lekker bij vis. Groetjes, Marlous

Saskia zei

Hoi Caroline

Ik heb eens geprobeerd chips te maken van
dunne plakjes pastinaak en bataat in de oven maar
Het werdt niet knapperig maar heel slap.
Worden de bataat reepjes bij jou wel knapperig?
Het ziet er zo lekker uit met die saus maar ik
ben zo bang dat het weer een slappe massa wordt.

Vriendelijke groetjes van Saskia

Unknown zei

Inderdaad een heerlijk recept. Ik maak zo ook wel eens bloemkool en broccoliroosjes klaar. Ik maak dan in de vijzel een mengsel van knoflook zout en korianderzaad en dan met olijfolie mixen en de bloemkool en broccoli roosjes daar goed mee inwrijven. Ga het nu eens proberen met het dipsausje erbij!