maandag 7 oktober 2013

Zoete aardappelsoep met gebakken uien


Ingrediënten:
- 4 el zonnebloemolie
- 3 cm gemberwortel, geschild en fijngeraspt
- 1 tl komijnpoeder (djinten)
- ½ tl kaneel
- ½ tl kerrie
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 3 el abrikozenjam
- 600 g zoete aardappels, geschild en in blokjes
- 1 winterwortel 250 g, in plakjes
- 1½ l groentebouillon ( van tabletten)
- 2 rode uien in dunne ringen
- 3 salieblaadjes, in reepjes + salieblad voor erover

Bereiden:
1.Verhit in een soeppan 2 el olie. Bak de gember, specerijen en 2 teentjes knoflook op zacht vuur 2 minuten. Voeg dan de jam toe en bak die nog 2 minuten mee.
2. Doe de aardappel en de wortel erbij en schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Kook de soep 15-20 minuten tot de aardappels en wortel gaar zijn. Maak de soep fijn met de staafmixer of doe alles in de blender. Voeg naar smaak nog zout en peper toe.
3. Bak de uienringen (ik maak volgende keer halve ringen, dat eet makkelijker) in 2 el zonnebloemolie 8-10 minuten goudbruin en krokant. Voeg de 2 teentjes knoflook (fijngehakt) toe en de in reepjes gesneden salieblaadjes en bak nog 2 minuten mee, zodat ze smaak afgeven aan de uien.
4.Schep de soep in kommen en maak af met wat uienringen. Garneer met een vers salieblaadje. Lekker met stokbrood met verse roomkaas waardoor je een beetje fijngesneden rode ui en wat kruiden (ik gebruikte peterselie en bieslook) hebt gemengd.

Bron: Delicious, oktober 2013

Het recept van deze soep in de Delicious trok meteen mijn aandacht. Een echte herfstsoepje met de zoete aardappel en kruiden en bovendien zijn wij ook nog eens gek op zoete aardappel. Gebruik de oranje soort; die koop je bij de Plus, de Hoogvliet of in een Turkse winkel. Het stokbrood met de roomkaas en kruiden smaakt er erg lekker bij en zo heb je ook een volledige maaltijd. Echt een verrukkelijke soep!

10 opmerkingen:

Karin zei

Een heerlijke soep weer, wij hadden gister ook een soepje van zoete aardappel, alleen zonder recept....
Was evengoed lekker maar ik ga deze ook een keer proberen.
En wat een prachtige foto!!

Emie zei

Dit klinkt ook weer heerlijk, ga ik zeker maken. Zoals ik zo vaak iets van je blog maak en nooit teleurgesteld ben. Ik reageer niet al te vaak maar ben en blijf een trouwe fan. Reden waarom ik vandaag wel wel reageer? Die foto! Poster van maken en inlijsten. Geef je het door aan JB?

Caroline Brouwer zei

Hallo Emie,
Dank je wel voor het sympathieke compliment! JB is helemaal vereerd!
En fijn dat mijn recepten zo goed in de smaak vallen.
groeten,Caroline

Manon zei

Inderdaad een prachtige foto!
Ik hoor je niet over die abrikozenjam. Vond je het niet spannend om jam in een soep te verwerken?

Caroline Brouwer zei

@Manon, ik kijk nergens meer van op. Eerlijk gezegd proefde je het ook niet echt terug.

Anoniem zei

Het was een heerlijke soep! alleen hadden ze geen salieblaadjes bij de super, die vind je niet bij elk super. heb hiervoor gedroogde salie gebruikt.

Caroline Brouwer zei

Dat klopt, AH verkoopt bv geen salie. De Plus en de Jumbo hebben het wel. Maar je hebt het goed opgelost met gedroogde salie.

Margreet zei

Dag Caroline, wederom niet teleurgesteld door je recept. Heb deze soep gemaakt en wat is dat heerlijk!!!! Mijn man had zn bedenkingen....kaneel/jam/ maar hij vond het ook voor herhaling vatbaar!!! Dank je en de salie heb ik in de tuin.'
groet,Margreet.

Caroline Brouwer zei

Hallo Margreet,
Leuk om te horen! Die vreemde ingrediënten dagen mij juist uit om het te maken. En jullie hebben geproefd hoe lekker dat is!
Dank voor je reactie, Caroline

Anoniem zei

Heerlijk soepje.
vrgr Maya