dinsdag 12 mei 2015

Kokostaart met kersen en pistachenoten


Ingrediënten:
- 100 g kristalsuiker + 20 g voor de garnering
- 90 g lichtbruine basterdsuiker
- 180 g amandelen, gemalen
- 30 g pistachenootjes, gemalen
- 45 g gemalen kokos
- 50 g zelfrijzend bakmeel
- een mespunt zout
- 1 tl gemalen mahleb (Turkse winkel)
- 150 g boter, gesmolten
- 3 eieren
- 300 g kersen, pitten verwijderd
- 50 g grofgehakte pistachenootjes voor de garnering

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190 ' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 22 cm doorsnede in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
2. Meng de droge ingrediënten in een kom. Giet de gesmolten boter erbij en roer de eieren erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
2. Ontpit de kersen, doe dit boven de bakvorm, zodat het kersensap op de taart drupt. Laat de kersen in het beslag vallen en strooi de resterende 20 g suiker en de grof gehakte pistachenootjes over de taart.
3. Bak de taart 25-30 minuten in de oven tot de taart tussen de kersen goudbruin is. Laat in de vorm afkoelen en snijd dan los van de vorm. Laat de taart echt even rusten (een hele dag is het beste), hoe moeilijk je het ook vindt, het komt de smaak ten goede!

Tip: Mahleb (weichselzaad) is een zaad uit het Midden-Oosten dat vaak toegevoegd wordt aan brood en zoet gebak. Het heeft een beetje de smaak van een bittere amandel. Kun je het niet krijgen, laat het gewoon weg. Ik kocht het in een Turkse winkel.

Tip: Zijn er geen verse kersen, dan kun je ook diepvries kersen gebruiken (heb ik ook gedaan van AH en die zijn echt prima, laat ze iets ontdooien). Je kunt ipv kersen ook frambozen of pruimen nemen.

Tip: Mijn taart heb ik  - afgedekt met aluminiumfolie - 15 minuten langer in de oven gehad, omdat het midden nog niet gaar was. Zelfs na die 15 minuten leek het midden nog niet gaar. Volgende keer zet ik de oventemperatuur iets lager en gaat de taart langer in de oven. Maar nadat de taart afgekoeld was, viel dat alles mee en was het middelste gedeelte erg lekker! Op FB hebben de schrijvers van het boek laten weten dat de taart 15 minuten langer in de oven moet. Ik zou de taart dan wel afdekken met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te donker wordt.

Bron: Honey & Co


Op Facebook ben ik lid van een groep die foto's van gerechten van Ottolenghi deelt, overigens ook andere gerechten uit kookboeken met recepten uit het  Midden-Oosten. Vorige week kwam steeds deze taart voorbij met zulke enthousiaste reacties en ja dan kan je niet achter blijven. Inmiddels ook het boek gekocht waar het recept in staat en er staat nog veel meer lekkers in. Dit is echt een super makkelijke taart om te maken en echt héérlijk van smaak. Afgedekt en in de koelkast is de taart wel een week houdbaar (serveer wel op kamertemperatuur), maar wedden dat ie dat niet haalt!  ;-)

22 opmerkingen:

Bakdame zei

hoi caroline,
laat nu toch wel kokos 1 van mijn favorieten zijn dus deze taart zal hier wel eens gemaakt worden!
liefs

Tinneshobbyworld zei

Ook hier is kokos het meest geliefd in huis. Dus zal niet lang duren voor ik deze ga maken. Bedankt voor het recept!

Fijne avond, lieve groetjes Tinne

Eslem zei

Ziet er goed uit! En bedankt voor het linkje ;)

marionblogt zei

Vraagje: als ik de kokos weglaat, zou dat dan een erg grote invloed hebben op de smaak?

Caroline Brouwer zei

@Marion, De smaak wordt wel anders, want nu proef je echt wel de kokos.

Anoniem zei

Hoi Caroline,
Ik heb de taart ook gemaakt. Kon alleen geen kersen krijgen bij AH. Heb hem met (bevroren) blauwe bessen gemaakt. Hij was wel aardig "nat" . De smaak was heerlijk.
Ook heb ik hem wat langer in de oven gehad en op een lagere temperatuur gebakken.Heb het boek ook besteld, ben nu in afwachting wanneer hij binnenkomt...

Monica zei

Ook ik heb de taart gemaakt, met frambozen. Wel een uur in de oven op 175 graden. Heerlijk en smaakvol! Voor herhaling vatbaar!
Dank voor het recept,
Monica

annemieke zei

Vandaag gemaakt hij is echt heerlijk! Echt eens wat anders. Ik had amarene kersen gebruikt.

Ellis zei

Inderdaad een heerlijke taart. Ik heb de oven op 175 graden gezet en beslag in een tulband\springvorm van 26 cm gedaan. Met 45 min. goed gaar in het midden.

Caroline Brouwer zei

Wat leuk Annemieke en Ellis dat jullie de taart gemaakt hebben en het laten weten. Fijn dat het gelukt is en dat de taart zo goed in de smaak is gevallen. Ik ga deze taart ook zeker vaker maken, zoooo ontzettend lekker!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Het ziet er zoals altijd weer prachtig uit! Mede dankzij de prachtige foto's van Johan.
Hartelijke groet, Margret

Lies zei

Vanochtend vlug-vlug deze taart gemaakt met als gevolg dat ik dom-dom de helft van de suiker vergat. Niet getreurd: hij smaakte ook heerlijk zo.
Heb hem in een vorm van 26 cm gebakken, hij is dan in 25-30 min gaar en helemaal niet nat.

Caroline Brouwer zei

Bedankt voor de tip Lies, ik bak de taart volgende keer ook in een grotere vorm. Wordt dan wel platter natuurlijk!

Anoniem zei

Deze taart is niet de mooiste van je blog, maar wel (een van de) lekkerste! Ik heb hem gemaakt, zo makkelijk. Deze taart is nu mijn favoriet! groetjes, Marlous

Yves van Gelre zei

Deze taart nu twee keer gemaakt. Eenmaal in Frankrijk met iets zuurdere kersen dan gepland. Dat viel eigenlijk geweldig uit. De tweede keer met grote zoete Spaanse kersen gemaakt en was uiteraard ook erg lekker. Ik doe 250 gram kersen door het deeg en nog eens 350 gram stort ik op de taart. Een volgende keer kan er wel 750 gram kersen in totaal in en op. Toprecept!

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Yves. Ik heb de taart van de week voor de tweede keer (en beslist niet de laatste) keer gemaakt met verse kersen. En wat is ie lekker!
groeten, Caroline

Monique van den Berg zei

Wat was dit een lekkere taart. Mijn collega's waren ook allemaal enthousiast en wilde het recept hebben.
Ik heb de taart in een 24 cm vorm gebakken op 180 graden. Eerst 30 min. toen afgedekt met folie en nog eens 25 min. gebakken. Hij was heerlijk smeuïg. Die ga ik zeker vaker maken. Wat ben ik toch blij met jouw blog!

Groetjes, Monique

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Monique. Ik heb de taart inmiddels al drie keer gemaakt en iedere keer weer erg enthousiaste reacties.
groeten, Caroline

Yves van Gelre zei

Als aanvulling op mijn eerdere reactie. Deze taart voor het eerst met diepvrieskersen gemaakt in plaats van verse. Dat maakt de taart een stuk natter inderdaad. Diepvrieskersen moeten zeer goed ontdooid worden en echt proberen al het kersennat weg te krijgen. Ook voor het eerst de Mahlep, het weichselzaad gebruikt. Dat vonden we allemaal een achteruitgang. Het geeft de taart een specifieke smaak, die wellicht alleen voor oriëntaalse tongen meer gewoon is. Wij vonden het de basissmaken van kers, pistache en kokos veel te veel overheersen. Niet vies, maar merkwaardig en onherkenbaar. Toch blijft het een toppertje, maar ik bewaar 'm voor het seizoen dat er verse kersen zijn.

Caroline Brouwer zei

Ik heb ook een andere versie gemaakt met diepvries cranberries (AH verkoopt die) en dat vonden wij ook erg lekker, geeft een beetje een zurige smaak. Die taart was zonder de mahlep en dat miste ik echt. Zo zie je smaken verschillen (gelukkig).
groeten Caroline

Sam zei

Inderdaad wat langer in de oven laten staan, maar dan heb je wel een gruwelijk lekkere taart. Heerlijk die combinatie van kokos amandelmeel en kersen. Hij was hier in mum van tijd weer op.

Anoniem zei

Wat een overheerlijke taart, nu al voor de derde keer gemaakt. Bedankt voor het recept!