- 2 grote lange aubergines
- 5 el olijfolie extra vierge
- 1½ tl citroentijmblaadjes, plus een paar takjes om te garneren
- 1 granaatappel
- 1 tl za'atar (Midden-Oosters kruidenmengsel)
- maldon zeezout en zwarte peper
Karnemelksaus:
- 1,4 dl karnemelk
- 100 g Griekse yoghurt
- 1½ el olijfolie extra vierge, plus extra om te besprenkelen
- 1 kleine teenknofllook, fijngewreven
- een snufje zout
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Snijd de aubergines overlangs doormidden, snijd ook door het groene steeltje. Maak met een klein scherp mes drie of vier parallel lopende inkepingen in het vruchtvlees, laat de schil heel. Draai de aubergines 45 graden en snijd ze weer in, zodat er een ruitpatroon ontstaat.
2. Leg de halve aubergines met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met een kwastje met de olijfolie, totdat alle olijfolie is opgenomen. Bestrooi ze met de tijmblaadjes (kun je geen citroentijm krijgen, neem dan gewone tijm en doe er een paar druppeltjes citroensap over) en een beetje zout en peper, leg er nog een paar takjes citroentijm bij. Rooster de aubergines 35-40 minuten in de oven, zodat het vlees gaar, geurig en lichtbruin wordt. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
3. Maak intussen de granaatappel (AH verkoopt bakjes met granaatappelpitten, dan hoef je niet zelf aan de slag) en de saus klaar. Wil je toch zelf de granaatappel slachten, heb je hier een filmpje op foodtube hoe het moet.
4. Klop voor de saus alle ingrediënten door elkaar. Proef of hij goed op smaak is en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
5. Schep voor het opdienen een royale hoeveelheid saus op elke halve aubergine, maar laat de steeltjes onbedekt (die kun je niet opeten). Bestrooi ze met za'atar en flink wat granaaatappelpitten en garneer met een takje citroentijm. Maak het gerecht af door er nog wat olijfolie over te druppelen.
Voorgerecht voor 4 personen.
Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi (Hier een filmpje op Youtube hoe hij dit gerecht maakt)
Dit is misschien wel het bekendste gerecht van Ottolenghi dat je op internet tegenkomt. Het is ook erg makkelijk om te maken, zeker als je het als voorgerecht serveert bij een etentje. Helemaal van tevoren te bereiden. Ik had dit gerecht nog steeds niet gemaakt, omdat de karnemelksaus mij tegenstond. Ik gruwel namelijk van karnemelk. Vorige week kwam ik het gerecht tegen op het blog van Lies van "Lepeltje Liefde" (neem daar eens een kijkje, zeer de moeite waard, aparte recepten en prachtige foto's). Zij heeft mij overtuigd dat je de karnemelk niet echt proeft. Vandaar dat ik het nu aandurfde en ik moet zeggen Ottolenghi heeft mij weer niet teleurgesteld. Een erg lekker recept, maar als ik een keus moet maken tussen dit recept en de geroosterde aubergine met saffraanyoghurt , dan ga ik daarvoor.
12 opmerkingen:
Dag Caroline, als ik die prachtige, smakelijke foto's zie dan krijg ik zin om te koken.
Dank je wel Ymme, ik houd je niet tegen hoor! :-))
Ziet er lekker uit; ga ik zeker ook nog eens proberen!
Geniet van 't mooie weer!
Liefs, Kelly
Hoi Caroline, wat een leuke aparte combi. Ook die geroosterde aubergine met saffraanyoghurt overigens. Wij gebruiken hier vrij veel aubergine in de keuken, maar deze twee varianten ken ik nog niet. Leuk - al die nieuwe mogelijkheden. Groetjes, Lisette
De aubergines die nu nog liggen te wachten ga ik morgen eens op deze manier roosteren. Want dat lijkt me nl. erg lekker (bovendien weinig werk eraan). De karnemelk + granaatappelpitjes staan mij ook een beetje tegen. Bij mij wordt het tomatensaus.
Ik heb gisteravond mijn aubergines op deze manier geroosterd en ze worden perfect zo. Groetjes, Marlous
heb dit zondag gemaakt! had alleen geen za'atr, maar ook zonder was het heeerlijk!!
Ik heb het vanavond gemaakt, zonder de karnemelk. Het is dan ook heel lekker, gewoon met alleen de yoghurt!
Hoe lang van te voren kun je granaatappelpitjes uit de granaatappel halen, met andere woorden hoe lang zijn ze te bewaren in de koelkast?
Ik denk dat je ze afgedekt wel een dag of 3-4 kunt bewaren in de koelkast.
Hoi Caroline.
Gebruik je extra vierge olie voor de aubergines
of olijf olie om in te bakken?
Ook wanneer je olie aan deeg toevoegd van
bv quiche?
Groetjes van Saskia
Hallo Saskia,
Als ik olie aan deeg toevoeg gebruik ik extra vierge. Als ik iets bak gewone olijfolie. Zoals bij dit recept je de aubergines bestrijkt met olie doe ik dat ook met extra vierge.
groeten, Caroline
Een reactie posten