woensdag 1 augustus 2012

Focaccia met zongedroogde tomaatjes en rozemarijn



Deeg:
500 gram tarwebloem
7 gram droge gist
320 gram water, lauwwarm
10 gram zout
Vulling:
± 10 stukjes gedroogde tomaat, in reepjes
± 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
± 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes
1 takje verse rozemarijn, in kleinere takjes verdeeld
versgemalen peper
wat olie uit het potje tomaten


Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe alle ingrediënten behalve het zout in de kom van de KitchenAid/standmixer (in mijn geval de Kenwood). Roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het is nog iets plakkerig door de iets grotere hoeveelheid water (64%). Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is.

1e rijs:
Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en vorm het tot een bal. Laat afgedekt ± 20 minuten liggen. Leg de deegbal op een bakmatje of stuk bakpapier even groot als het bakblik. Rol het deeg met een deegroller (op het bakmatje/bakpapier) uit tot een lap van ± 35 x 45 cm. Verdeel de reepjes tomaat, de Parmezaanse kaas en de fijngehakte rozemarijn over een helft van het deeg. Maal er wat peper over. Vouw de onbedekte helft van het deeg over de helft met de vulling. Druk de randen vast. Leg het bakmatje/bakpapier met het deeg op een bakplaat.

2e rijs:
Dek het deeg af met ingevet plastic folie of een bakmatje en laat 30 - 45 minuten rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 240 ºC.
Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en sprenkel er wat olie uit het potje tomaten over. Verdeel de takjes rozemarijn erover.

Bakken:
Bak de focaccia in 15 - 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg op een rooster en laat ± 15 minuten afkoelen voor het serveren.



Het tweede recept dat ik maakte met mijn nieuwe Kenwood. Wat is het toch fijn dat hij al het kneedwerk doet. Dit recept komt weer van het blog van Levine, waar de heerlijkste broodrecepten staan! Misschien is de vorm nog niet perfect, maar we hebben er eind van de middag, zittend in het zonnetje en een glaasje wijn erbij, van genoten.

7 opmerkingen:

Johanna zei

Ziet er heerlijk uit! Met een recept van Levine is het altijd goed.
Groet Johanna

Marja zei

Jammie!! Lijkt me ook lekker bij een kopje soep...op een zonnige dag zoals vandaag.

Groeten, Marja

Nell zei

Die vorm maakt toch niks uit, Caroline! Genieten van zelfgebakken brood is zó fijn, vooral als er - zoals bij dit brood - ook nog eens iets lekkers door zit.

Manon zei

Ik vind het zo leuk dat je nu aan het broodbakken geslagen bent. En het ziet er heerlijk uit. Juist heel ambachtelijk door deze vorm.

Anoniem zei

Echt een overheerlijke focaccia. Die Levine heeft toch echt wel lekkere receptjes seg! Ben erg blij dat ik haar via jou ontdekt heb.

Caroline Brouwer zei

Ja zeker heeft Levine lekkere recepten. Ze heeft sinds gisteren ook een eigen boek: Brood uit eigen oven! Een aanrader!

Anoniem zei

Ik zag het , het boek staat op mijn verlanglijstje voor de kerst! :)