Deeg:
360 gram tarwebloem
4 gram droge gist
50 gram suiker
25 gram zachte ongezouten roomboter
230 gram (volle) melk, lauwwarm
7 gram zout
Vulling:
45 gram zachte ongezouten roomboter
75 gram suiker
geraspte schil van 1 sinaasappel
30 ml Grand Marnier of vers geperst sinaasappelsap
50 gram amandelen, grof gehakt
Glazuur:
40 gram poedersuiker
60 gram water
30 ml Grand Marnier of vers geperst sinaasappelsap
Verder:
bakvorm van ± 22,5 x 32,5 cm, eventueel bekleed bakpapier,
laat de kanten overhangen, dan kunnen de broodjes na het bakken zo uit de vorm
worden getild
Werkwijze deeg maken
in standmixer/Kenwood:
Meng tarwebloem, suiker en gist in de kom. Wrijf de boter er
met je vingertoppen door. Voeg de melk toe en meng met de platte klopper of een
pollepel door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de kneedhaak in ± 15
minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het mag nog iets aan de
bodem kleven.
1e rijs:
Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie
ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom
af en laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur 1 - 1½ uur rijzen. Het deeg
zal niet helemaal in volume verdubbelen.
Vulling:
Maak terwijl het deeg staat te rijzen de vulling. Meng
boter, suiker, sinaasappelrasp en Grand Marnier of sinaasappelsap in een
schaaltje door elkaar.
Hak de amandelen grof.
Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Rol
het deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 40 x 25 cm. Laat het deeg als
het tegenstribbelt een paar minuten liggen en ga dan weer verder met uitrollen.
Bestrijk het deeg met de sinaasappelboter, laat de randen
vrij.
Verdeel er vervolgens de amandelen over.
Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht.
Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank.
Snijd de deegrol met een scherp (gekarteld) mes in plakken van ± 2 cm (17
plakjes, de eindplakjes worden niet gebruikt).
Leg de plakken deeg met de snijkant naar beneden in het
bakblik.
2e rijs:
Laat het deeg afgedekt en op kamertemperatuur 45 - 60
minuten rijzen. Het deeg hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen.
Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC.
Bakken:
Zet het bakblik op een bakplaat en bak de broodjes in het
midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar en bruin.
Til de broodjes met behulp van het bakpapier direct uit de
bakvorm en zet ze op een rooster.
Glazuren:
Verwarm al roerend met een garde de poedersuiker en het
water in een pannetje met dikke bodem op middelhoog vuur. Laat aan de kook
komen. Zet het vuur iets lager en laat ± 3 minuten pruttelen. Roer er de Grand
Marnier of sinaasappelsap door. Strijk het glazuur met een kwastje over de nog
warme broodjes. Laat verder afkoelen op een rooster.
Bron: "Uit de Keuken van Levine" met stap voor stap foto's.
Wéér een ontzettend lekker recept van Levine gemaakt. Ze zijn bij mij nog niet perfect, maar ze smaakten héérlijk! Ik kreeg er alleen minder broodjes uit dan Levine (zij had er 17, ik maar 12), maar dat geeft niet, ik bak ze nog wel een keer. Wat ben ik toch blij met mijn nieuwe Kenwood, die doet al het kneedwerk voor mij! De broodjes zijn de dag dat je ze gebakken hebt het lekkerst.
6 opmerkingen:
Oh, dat ziet er heerlijk uit. Het probleem is dat ik niet zo een grote oven heb. Een combimagnetron met een draai schijf. Ik kan dus ook alleen maar ronde vormen gebruiken.
Ik zou die broodjes dan in twee keer moeten bakken of 1 portie deeg invriezen. Weet jij of dat kan?
Groetjes, Monique
@Monique Je kunt ze in tweeën bakken, eerst de ene portie en de andere afgedekt in de koelkast zetten. Wel ongeveer 15 minute voordat ze de oven ingaan uit de koelkast halen. Dat heb ik ook gedaan met de andere kaneelbroodjes en dat ging goed. Doe ze dan in een rond bakblik (zie kaneelbroodjes).
groeten, Caroline
Wat ziet dit er weer heerlijk en prachtig uit! Fijn he zo'n kneedmachine! Ik heb sinds twee jaar een Bear Teddy Varimixer en ben er ook dolgelukkig mee, zou niet meer zonder kunnen! zoveel gemakkelijker, maar ook veel beter resultaat dan als je het met de hand kneed. Wereld uitvinding!
Dank je wel voor je reactie Caroline.
Groetjes, Monique
Deze broodjes smaken waarschijnlijk vele malen beter dan de "koffiekoeken" die ik gisteren meenam. Ze zien er onweerstaanbaar uit en - als ik het zo inschat - niet te zoet van smaak.
Oh, lekker!
Een reactie posten