woensdag 29 juli 2015
Pistache en amandeltaart met cranberries
Ingrediënten:
- 125 g pistachenoten, fijngemalen
- 100 g gemalen amandelen (amandelmeel)
- 250 g boter, op kamertemperatuur
- 250 g fijne kristalsuiker
- 4 medium eieren
- 50 g bloem
- mespunt zout
Voor de topping:
- 200 g verse cranberries, ontdooid als ze uit de diepvries komen
- 3 el fijne kristalsuiker
- de rasp van 1 sinaasappel
- 25 g pistachenoten, grof gehakt
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 22 cm goed in en beleg de bodem en zijkanten met bakpapier. Maal de pistachenoten fijn in een foodprocessor.
2. Doe de boter en de suiker in een grote kom en klop het met de elektrische handmixer 3 - 4 minuten glanzend wit en luchtig. Doe het inderdaad 3-4 minuten, want dit brengt lucht in je cake. Meng de eieren er één voor één door. Voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Vouw de gemalen pistachenootjes en de amandelen en een snuf zout erdoor met een spatel tot alles goed gemengd is.
3. Verdeel het deeg in de vorm en strijk glad met de achterkant van een lepel of spatel.
4. Voor de topping: meng voorzichtig de ontdooide cranberries (dep ze eerst een beetje droog met keukenpapier) met de suiker en de geraspte schil van de sinaasappel. Verdeel over het deeg en druk de cranberries voorzichtig een beetje in het deeg. Zet de vorm 50 - 55 minuten in de oven. Bij moest de taart iets langer, 65 minuten.
5. Zodra de cake gaar en uit de oven is, verdeel je de grofgehakte pistachenoten erover en druk ze er een beetje in. Laat de taart 15 minuten afkoelen in de vorm en verwijder daarna de vorm.
6. Je kunt de taart lauwwarm serveren met een bolletje vanille ijs als nagerecht, maar afgekoeld ook zalig bij een kop koffie of thee!
Bron: Sarit Packer (van Honey & Co)
Toevallig kwam ik dit recept op internet tegen, het is van Sarit Packer, de schrijfster van het boek "Honey & Co" en een variant op haar "Kokostaart met kersen & pistachenoten". Het is een taart die goed bij de kerst past, door de rode kleur van de cranberries (die in de periode rond kerst ook volop vers te koop zijn) en het groene van de pistachenoten. Maar gelukkig heeft AH in de diepvries ook doosje met mooie cranberries, zodat je deze heerlijke taart ook buiten de kerstperiode kunt bakken. De taart smaakt niet spectaculair anders dan de Kokostaart met kersen & pistachenoten, alleen de cranberries geven er een iets frissere toon aan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
8 opmerkingen:
Klinkt lekker!. Er staan 2 keer gemalen amandelen in. Klopt dat wel?
Dank Judith,ik heb het verbeterd!
Niet spectaculair van smaak misschien, maar hij ziet er wel heerlijk uit!
Nou de smaak is super hoor. Ik schreef dat tov de andere kokostaart met kersen en pistachesnoten deze taart bijna hetzelfde smaakt. Ze zijn allebei heel erg lekker. Deze is wat frisser van smaak door de cranberries.
I’ve just found your blog and I’d like to say that I’m in love with it!
I like your posts and photos! Really amazing these cake!!! Sound so delicious!
I’ll be happy to see you in my blog!)
Would you like to follow each other via GFC? I'd be so happy! :)
http://vkusnosbety.blogspot.com/
Zeer leuke blog heb je hier! Foto's zijn zeer mooi & 't ziet er allemaal zo heerlijk uit.
Het lijkt me een lekkere taart, ik ben dol op pistache noten en ook op cranberry's.
Fijn weekend, Loes
@Evelyne, dank voor je compliment!
groeten, Caroline
Een reactie posten