zondag 12 juli 2015

Vanille ijs (zonder ijsmachine)


Ingrediënten:
- 500 ml slagroom
- 100 g suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 1 vanillestokje (optioneel)
- 2 eieren, gesplitst

Bereiden:
1. Klop de slagroom met de suiker en vanille suiker bijna stijf. Klop in een andere kom de eiwitten bijna stijf. Klop de eiwitten niet heel erg stijf, anders kun je ze moeilijk door de slagroom spatelen.
2. Meng de eigelen en de zaadjes van het vanille stokje door de slagroom en spatel de eiwitten erdoor.
3. Doe alles in een bak en zet een paar uur in de vriezer tot het goed bevroren is. Serveer bv met verse aardbeien, maar je kunt natuurlijk ook ander fruit nemen.

Eigenlijk is dit een parfait (ook wel stilstaand ijs genoemd). Een parfait is niet hetzelfde als roomijs. Het verschil zit niet zozeer in de ingrediënten en smaak, maar vooral in de bereidingswijze. Roomijs wordt namelijk al roerend (draaiend) ingevroren, terwijl parfait eerst gemengd wordt en daarna stilstaand wordt ingevroren. Roomijs maken zonder machine is dan ook bewerkelijk, omdat je regelmatig het ijs om moet roeren om geen ijskristallen te krijgen.
Laatst kregen wij dit ijs bij een vriendin, het smaakte zo ontzetten romig en lekker, dat ik haar het recept vroeg. Ik plaats wel eens ijsrecepten die ik met mijn ijsmachine maak en krijg dan regelmatig de vraag of het ook zonder ijsmachine kan. Voor iedereen die geen ijsmachine heeft; dit is een heerlijk alternatief. En natuurlijk kun je met allerlei smaken variëren, denk eens aan chocolade of koffie. Je hoeft het niet lang van tevoren uit de vriezer te halen, het is snel zacht.

12 opmerkingen:

Yves van Gelre zei

Geloof zonder meer dat deze slagroombom romig en lekker is. Het doet me denken aan Van de Linden ijs op de Nieuwendijk te Amsterdam. Al heel erg lang het lekkerste slagroomroomijsje. Ook makkelijk zelf te maken door geklopte slagroom door zacht vanilleroomijs te spatelen. Zo doen ze het bij die banketbakker ook. Ga dit recept niet maken Caroline, maar op een snikhete dag mijn eigen gedachte maken. Toch bedankt, want zonder dit recept niet bedacht!

Floris zei

Moet het worden afgedekt?

Caroline Brouwer zei

Dat zou ik wel doen Floris.

Bas zei

Hoi Caroline. Lijkt me heerlijk. Vroeg me wel af wat voor slagroom je hier bedoelt. Hoor het graag. Dankjewel alvast!

Caroline Brouwer zei

Gewone ongeklopte slagroom Bas, die ze in de supermarkt hebben.

Mary zei

Hoi Caroline, voor hoeveel personen is dit gerecht, alvast vriendelijk bedankt

Caroline Brouwer zei

Hallo Mary,
Je krijgt ongeveer een halve liter ijs, dus voor 4 personen.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hoi Caroline, wil dit recept graag gebruiken voor 1e kerstdag, maar ik had een vraagje, als je alles in een bak hebt gedaan, is het dan de bedoeling dat je het nog omroert zo nu en dan om geen ijskristallen te krijgen? Of kun je het gewoon een paar uur laten staan? Groetjes!

Anoniem zei

Oh! En.. als je voor 6-7 personen ijs wil maken, wat zijn de hoeveelheden dan die je nodig hebt om dit ijs te maken.. Groetjes Marianne

Caroline Brouwer zei

Nee, dit ijs hoef je niet door te roeren als het in de vriezer staat. Er zit vrij veel slagroom in en daardoor vormt het geen ijskristallen. Voor 6 a 7 personen de hoevelheid verdubbelen!

Floris de Boer zei

Hoe lang moet het in de vriezer? IVM met planning

Unknown zei

Rauwe ei is toch slecht? Kan ik het ook door iets anders vervangen?