donderdag 23 augustus 2012

Aardbeien-bavaroistaart met frangipane


Ingrediënten voor de versiering:
- 150 g lekkere aardbeien
- 150 g gemengd zacht fruit, bv bramen, frambozen, aalbessen, blauwe bessen
- citroenmelisse of munt
- poedersuiker

Voor het deeg:
- 150 g bloem, gezeefd
- 50 g poedersuiker, gezeefd
- 75 g koude boter, in blokjes
- 1 citroen, geraspte schil
- 1 eierdooier
- snuf zout


Frangipane:
- 100 g amandelmeel of gemalen amandelen
- 75 g kristalsuiker
- 75 g zachte boter
- 1ei

Aardbeibavarois:
- 3 blaadjes gelatine
- 100 ml slagroom
- ½ tl vanille-extract
- 200 g aardbeien, gepureerd
- 40 g fijne kristalsuiker
- sap van 1 citroen


Verder:
- vierkante bakvorm met uitneembare bodem van 20 cm
- of langwerpige van 30 x 12 cm
- hulpvulling, bv keramische korrels, bonen of rijst

Heb je geen rechthoekige of vierkante vorm, dan kan het ook in een ronde vorm met losse bodem van 22 of 23 cm doorsnede.

Bereiden:
1. Voor het deeg: meng de bloem, poedersuiker, boter citroenrasp en een snuf zout in een kom en wrijf met je vingers de boter fijn door de bloem totdat het mengsel de structuur van grof zand heeft. Voeg de eidooier en 1 el ijskoud water toe, vorm er snel een bal van en leg afgedekt met plasticfolie 1 uur in de koelkast.
2. Meng voor de frangipane alles in een kom goed door elkaar met de handmixer.
3. Verwarm de oven voor op 180' C en vet je bakblik goed in. Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek of vierkant groter dan je vorm, zodat je ook de wand kunt bekleden. (Bij mij ging dat uitrollen voor geen meter, omdat het deeg nogal klef was. Ik heb het deeg met mijn vingers in het bakblik goed uitgedrukt, ook tegen de randen, zodat alles bedekt was). Beleg het deeg met bakpapier en vul met de hulpvulling. Bak de bodem 10 minuten voor. Verwijder de steunvulling en verdeel de frangipane gelijkmatig over de bodem. Zet de taart terug in de oven en bak nog 15-20 minuten totdat  het deeg en de frangipane goudbruine en gaar zijn. Neem uit de oven en laat in de vorm nog 10 min. afkoelen. Verwijder de rand en zet de taart op een schaal en laat volledig afkoelen.
4. Week voor de bavarois de gelatine 5-10 in ruim koud water. Klop intussen de slagroom met het vanille-extract (dat laat ik volgende keer eruit, want dat vond ik niet zo lekker hierin) stijf en zet in de koelkast, zodat het flink koud blijft.
5. Als je een gladde bavarois wilt, zeef de aardbeienpuree dan eerst. Verwarm het citroensap(nog over van de ingrediënten voor het deeg) met de suiker zachtjes, zodat de suiker oplost. Voeg de aardbeienpuree toe en verwarm tot net onder het kookpunt. Neem van het vuur en roer er de goed uitgeknepen gelatine door, meng het goed Laat onder regelmatig roeren afkoelen.Op een bepaald moment, ongeveer kamertemperatuur, begint het dikker te worden. Dat is het beste tijdstip om de slagroom toe te voegen. Spatel de slagroom luchtig met weinig slagen door de lobbig wordende aardbeienmassa. Het wordt nu snel dikker, omdat de slagroom meehelpt met koelen. Giet de bavarois in de afgekoelde taartbodem (je houdt nog wat over, het is vrij veel) en laat stevig worden in de koelkast.
6. Snijd de aardbeien eventueel door de helft of als ze erg groot zijn in kwarten, als je kleintjes hebt, kun je ze heel laten en zo op de taart zetten. Schik de rest van het fruit op de taart. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker en versier met de kruiden.

Bron: "Delicious", augustus 2012


Ik zocht een recept voor mijn nieuwe rechthoekige vorm die ik via internet gekocht had. Toevallig bladerde ik de Delcious van augustus door en stuitte op deze prachtige taart en ik wist meteen deze gaat het worden. En wat een succes; de bodem met de citroenrasp smaakt heerlijk, de frangipane is onweerstaanbaar, de bavarois ook erg lekker, alleen zou ik de volgende keer het vanille-extract wat ik er in deed eruit laten. En dan dat heerlijke zomerfruit erop, alles geweldig op elkaar afgestemd! En ook nog een plaatje om te zien!
Het lijkt een heel werk deze héérlijke zomerse taart, maar het is voornamelijk de rusttijd tussendoor die zorgt dat je er wel een tijdje mee bezig bent. Dus geen taart om even tussendoor te maken. Maar je zult er succes mee hebben, hij ziet er niet alleen erg mooi uit, maar smaakt ook verrukkelijk!

26 opmerkingen:

Cinnamon and Thyme zei

Looks so delicous. Perfect for hot summer :).

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Deze taart viel me ook direct op in de delicious. Zo heerlijk zomers! Ziet er echt ontzettend lekker uit!

Antoinette Coops zei

Prachtig!

Judith zei

Ziet er heerlijk uit! Ik weet inmiddels niet meer bij welke frangipanetaart ik moet beginnen;)

Marlissa zei

Wat lekker zeg ! Heerlijk met al dat fruit

Nell zei

Een beauty! Om niet/nooit meer na te denken over bikini's, weegschalen etc. En dan zelfgemaakte frangipane ... *slik*

qm zei

ziet er super uit, heb net het recept over gepend.
voor misschien... binnenkort?

Caroline Brouwer zei

@qm, ik heb onder elk recept een print friendly functie. Als je daar op klikt, kun je het recept zo uitprinten, mèt en zonder foto's! Had je een hoop schrijfwerk bespaard ;-))

Jacky's Bakery zei

Wow! Deze moet ik ook eens uitproberen!

Lot zei

De Fragipane maak ik tegenwoordig zonder suiker. Amandelmeel, 1 ei en wat room, creme fraiche of boter tot smeuig roeren.

Is ook goed in taarten en scheelt weer in suikergebruik.

Simones Kitchen zei

Dit ziet er zo lekker uit! Had hem inderdaad al gespot in de delicious maar nou ben ik toch wel erg in verleiding gebracht om hem ook te maken. Heb toevallig nogal wat fruit liggen!..

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Fijn dat je ook aangaf in welke maat ronde bakvorm hij gemaakt kon worden. Het deeg heb ik 30 min in de vriezer gedaan en daarna nog 30 min in de koelkast. Het uitrollen daarna ging goed. De taart is prachtig geworden en smaakte heerlijk fris.
Een fijne, aparte combinatie van smaken en textuur. Ik heb veel complimenten gekregen over het uiterlijk en de smaak van deze taart. Bedankt voor het fijne recept en je duidelijke beschrijving. Tja...de foto's waren natuurlijk ook weer prachtig.

Groetjes,
Sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia, Wat leuk dat je hem al gemaakt hebt, stiekem dacht ik dat al! Ik heb vaker problemen met het uitrollen, misschien kneed ik te lang en wordt het deeg te warm. Ik weet het niet. Maar met mijn vingers ging het ook. Ik had Johan uit laten rekenen in welke ronde vorm hij moest. Wat is ie mooi hè! En ontzettend lekker.
groeten, Caroline

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Wat een mooie taart! Ik wil zelf ook zo'n rechthoek kopen, zat bij jou de bodem los?
Frangipane zonder suiker is zeker ook een idee want ik vind alles snel te zoet/machtig.

Caroline Brouwer zei

@Gerry, de vorm heeft inderdaad een losse bodem. Ik heb hem via internet bij Dille & Kamille gekocht. Frangipane zonder suiker, mij lijkt het niet lekker, maar als je alles tè zoet vindt, zou je het kunnen proberen.
groetjes, Caroline

Mannin zei

Wat een kunststukje! Ziet er prachtig en heerlijk uit, complimenten!

Marjorie zei

Ik heb hem gisteren gemaakt, en hij was superlekker, een echt succes! Ik heb hem in een ronde vorm gemaakt, omdat ik nergens een rechthoek vond. Ga ik zeker nog eens maken!

Caroline Brouwer zei

Hallo Marjorie,
Leuk dat je me laat weten dat je de taart gemaakt hebt en fijn dat ie goed in de smaak viel! In een ronde vorm kan natuurlijk net zo goed.Ik heb mijn rechthoekige vorm gekocht bij Dille & Kamille, mocht je er toch een willen aanschaffen.
groeten, Caroline

wendy zei

Vandaag gemaakt, was er zo fier op, dit is een echt toppertje, thanks. Oh ja mooi en zeer lekker.

Caroline Brouwer zei

Dank je Wendy, het is zeker een toppertje en ziet er ook prachtig uit hè.
groeten, Caroline

Unknown zei

Hoi Caroline, een vraag: mijn man kan niet zo goed tegen aardbeien - nu wil ik kersenbavarois maken ipv de aardbeien. Kan ik dan alles gewoon hetzelfde doen maar dan met kersen? Groetjes Marja

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Ik denk wel dat het kan, alleen weet ik niet of je de velletjes van de kersen goed fijn krijgt. Als hij wel tegen frambozen kan, zou ik liever die gebruiken. Ik heb nog even op google gekeken en daar kwam ik inderdaad kersenbavarois tegen, dus ik denk dat het wel goed gaat.
groetjes, CAroline

Unknown zei

Hoi Caroline, dank voor je snelle reactie! Dan ga ik deze van het weekend maken. Nu staat de amandel-kersenkoek in de oven. Die lijkt me ook heerlijk! Groetjes Marja

Jamie zei

Hoi Caroline,
Ik ben een beetje in de bakmodus geloof ik de laatste tijd :-), ik heb deze taart ook al gemaakt en vond hem heerlijk!!
Groetjes, Jamie

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reacties Jamie. Deze is inderdaad erg lekker. Maar er staan nog veel meer lekkere taarten op mijn blog! ;-))
groetjes, Caroline

Unknown zei

Hoi
Zou je de taart ook zonder ei kunnen maken? Waarmee zou ik het ei kunnen vervangen?