- 530 g patentbloem
- 100 g fijne kristalsuiker
- 2 tl gedroogde gist (gebruik maatlepels)
- geraspte schil van 1 kleine citroen
- 3 grote eieren
- 120 ml water
- 1/3 tl zout
- 150 g roomboter in blokjes, op kamertemperatuur
Chocolade vulling:
- 50 g poedersuiker
- 30 g cacaopoeder
- 130 g donkere chocolade (minstens 70% cacao), gesmolten
- 120 g boter, gesmolten
- 100 g pecannoten, grof gehakt (ik gebruikte 150 g)
- 2 el fijne kristalsuiker
Voor de suikersiroop:
- 260 g fijne kristalsuiker
- 160 ml water
Bereiden:
1. Voor het deeg: doe de bloem, de suiker, de gist en de citroenrasp in de keukenmachine en meng alles goed. Voeg de eieren en het water toe en meng alles op lage snelheid. Zet dan de snelheid iets hoger en meng het 3 minuten tot het deeg samen komt. Voeg het zout toe en begin ook met de boter klontje per klontje toe te voegen. Voeg het volgende klontje boter pas goed als het vorige goed is opgenomen in het deeg. Meng nog 10 minuten op medium snelheid. Schraap af en toe het deeg van de zijkanten van de kom en breng een klein beetje bloem aan op de rand van de kom. Het deeg moet volkomen glad, elastisch en glimmend zijn. Het deeg voelt erg plakkerig aan, maar dat komt helemaal goed! Doe het deeg over in een met zonnebloemolie ingevette, dek af met plasticfolie en zet een hele nacht in de koelkast.
2. Maak de vulling: meng de poedersuiker, cacaopoeder, gesmolten roomboter en chocolade in een kom.
3. Vet 2 broodbakblikken van 23 cm x 10 cm in met zonnebloemolie en leg er een velletje bakpapier in. Verdeel het deeg in tweeën en doe een stuk terug in de kom, dek af en zet terug in de koelkast.
4. Rol het andere stuk deeg uit met een deegroller tot een rechthoek van 28 cm x 38 cm. Spreid met een paletmes de helft van het chocolademengsel over het deeg, laat aan elke kant 2 cm vrij. Verdeel de helft van de pecannoten en strooi er 1 el suiker over. Maak één lange kant een beetje nat met een kwastje dat je in water hebt gedoopt. Begin bij de andere lange kant en rol met beide handen de lap op. Zorg dat de naad goed dicht zit. Leg de naad onder en snijd aan beide kanten een stukje (ongeveer 2 cm) van het deeg af. Snijd nu in de lengte de rol met een gekarteld brood mes helemaal door. Je hebt nu twee doorgesneden stukken. Druk twee uiteinden bij elkaar en wikkel de strengen om elkaar heen, zodat de vulling aan de bovenkant zichtbaar is. Druk het uiteinde weer bij elkaar en verplaats de cake voorzichtig in de voorbereide broodbakvorm. Maak de tweede cake precies hetzelfde.
5. Dek de cakes af met een vochtig gemaakte theedoek en laat nog 1½ uur rijzen (de cakes rijzen maar voor 10-20%) op kamertemperatuur.
6. Verwarm de oven voor op 190' C boven-en onderwarmte zet de cakes in het midden van de oven en bak ze 30 minuten of tot een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Als de bovenkant te bruin wordt, kun je lichtjes afdekken met aluminiumfolie. De cake lijkt gauw te donker, maar dat komt door de chocolade
7. Als de cakes in de oven staan, maak je de siroop; doe de suiker en het water in een pannetje en laat de suiker smelten, als het borrelt, haal je het pannetje van het vuur en laat afkoelen. Zodra de cakes uit de oven komen, verdeel je met een lepel de suikersiroop over de twee cakes, gebruik alles! Het lijkt erg veel,maar het wordt helemaal opgenomen door de cakes.
8. Laat de cakes in de vorm bijna helemaal afkoelen, als ze nog een beetje warm zijn verder af laten koelen op een rooster.
9. De cakes zijn verpakt in plasticfolie 2 dagen op kamertemperatuur houdbaar en in de vriezer ongeveer 1 maand.
Bron: "Jerusalem", Yotam Ottolenghi
De cake voor het bakken
Tip: I.p.v. met chocolade, kun je deze cakes ook maken met kaneel, bruine suiker en walnoten. Bestrijk dan bij iedere cake het uitgerolde deeg met 80 g gesmolten roomboter en bestrooi dan met 120 g bruine suiker en 1½ tl kaneel en 50 g grofgehakte walnoten en rol dan op, zoals beschreven in de chocolade versie.
De krantzcake of babbka is een typische cake ook wel genaamd gistcake, de cake is heerlijk zacht en zoet, lijkt op een mengeling van een rum baba en danish pastry (zoet deeg met gist). De krantzcake is de meest populaire cake in het westelijk deel van Jeruzalem en misschien wel van het hele land, de mensen zijn er gek op. In Jeruzalem kun je ze in allerlei variëteiten vinden in supermarkten, maar op vrijdag worden ze vers gebakken in speciale bakkerijen voor de Shabbat.
Vanaf dat ik het boek Jerusalem in mijn bezit heb, trok deze cake al mijn aandacht. Ook zag ik de foto's al een paar keer langs komen van Amerikaanse blogs op Tastespotting. Voor dit weekend voorspelden ze koud en nat weer, dus leek het een goede gelegenheid om dit recept eens een keer te gaan maken. Je begint de avond van tevoren al met het deeg, want het moet een hele nacht in de koelkast staan. Het lijkt best wel een ingewikkeld recept, maar het wordt heel goed uitgelegd en er staan ook stap voor stap foto's in het boek en als je die op de voet volgt, valt het allemaal best wel mee. Geen recept voor beginners, moet ik eerlijk zeggen, maar als je al een beetje ervaring hebt met het werken met gist, of heb je de kaneelbroodjes al een keer gemaakt, is het goed te doen. Het is echt de moeite waard, je verwacht dat het een heel erg zoet brood is, maar gek genoeg valt dat ontzettend mee, er gaat wel veel suikersiroop overheen, maar in het deeg zelf zit niet veel suiker. Het deeg is een beetje brioche-achtig met een duidelijke chocolade smaak en ook de pecannoten komen goed tot zijn recht.
Nog even een tip: het brood was de volgende dag nog lekkerder!
17 opmerkingen:
Wat ziet dat gebak er weer heerlijk uit!
groetjes
Ik denk dat dit maar ons Paasontbijt moet gaan worden in plaats van de chocoladebrioches. Ik kan me er nu al op verheugen. Ook om het te maken.
Goed idee Manon. Ik heb er snel eentje in de vriezer gestopt voor de Paasbrunch!
Wat ziet dit er onwijs lekker uit! Dit wil ik ook wel eens maken:)
Hallo Caroline,
Het ziet er heel bijzonder en ontzettend lekker uit. Zodra ik er tijd voor heb ga ik het zeker maken.Hoewel het er niet expliciet bij staat, neem ik aan dat je de gistkorrels bij het bloemmengsel doet?
groeten van
Siesie
Hallo Sieisie,
Goed dat jet het opmerkte, ik heb het er bij gezet! Leuk dat je het ook wilt maken. Het is ontzettend lekker en leuk om te maken.
groeten, Caroline
Wauw, wat ziet dat er mooi, lekker en knap uit zeg!
Wow ! Dat ziet er geweldig uit ga ik vast en zeker op korte termijn ook maken !
Gr Wendelien
Ohhhh, wat ziet dat er lekker uit? Op mijn "to-do-lijst" :-).
Ziet er superlekker uit!
Kan dit ook zonder keukenmachine?
@Lut, zou in principe wel moeten kunnen met de hand kneden. Wel een plakkerig deeg.
Heel lekker dit! Leuk recept, ik vond het helemaal niet zo bewerkelijk als Ottolenghi in zijn recept schreef. Die nacht wachten is het probleem niet zo, alleen op tijd eraan denken dus. Verder vond ik de bereidingstijd die erin ging wel meevallen. Eindresultaat was ook super goed. Mooi deeg (had met de hand gekneed trouwens, ging ook prima), en uitrollen ging heel fijn. Deze is zeker voor herhaling vatbaar!
Hallo Lykke,
Leuk dat je het recept ook gemaakt hebt en wat goed dat je met de hand gekneed hebt. Het werk valt inderdaad erg mee, het zijn alleen de wachttijden. Dit is misschien ook een leuk recept voor jou http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2013/02/rozijnenbrood-met-kaneelspiraal.html Ook lange wachttijden, maar een super lekker resultaat!
groeten, Caroline
Ja, wachttijden is heel vaak met brood. Maar omdat hij bij zijn recept schreef dat hij zoveel werk was, had ik echt iets superbewerkelijks verwacht. En dat viel erg mee gelukkig.
Die rozijnen-kaneelspiraal klinkt ook erg lekker. Sowieso wel een groot fan van alles met kaneel erin, komt op het 'ooit nog eens maken lijstje'. Eerst is de brioche met Dulce de Leche van Rachel Khoo aan de beurt ;)
Ik heb het ook met de hand gedaan en ging zeer goed :) Had nog nooit zoiets gemaakt maar toch is hij gelukt :) Zeeer lekker was het!!
@Lut, goed hoor dat je met de hand kneed! Het is inderdaad een heerlijk brood. Ik heb er nog eentje in de vriezer voor de Pasen! Verheug me er nu al op!
Een reactie posten