zaterdag 25 juli 2015

Blauwe bessen - ricottacake


Ingrediënten:
- 225 g zelfrijzend bakmeel
- 2 tl bakpoeder
- 3 eieren
- 225 g fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 175 g gesmolten roomboter
- 250 g ricotta
- 75 kokos
- de geraspte schil van 2 citroenen (biologisch)
- 300 g blauwe bessen
- handvol geschaafde amandelen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180 ' C boven- en onderwarmte en vet een springvorm van 22-24 cm in en beleg de bodem en de zijkanten met bakpapier.
2. Klop in een schaal de eieren, suiker, citroenrasp en het vanille-extract licht en luchtig. Voeg de ricotta toe en klop het glad.
3. Voeg de bloem met bakpoeder toe en de gesmolten boter en meng goed. Voeg de kokos en de bessen toe en vouw door het deeg.
4. Verdeel het deeg in de vorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de geschaafde amandelen.
5. Zet de cake 1 uur en 10-15 minuten in de oven tot de cake gaar en bruin is. Controleer met een satéprikker of de taart gaar is (bij mij was de cake na 65 min. al goed). Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen, verwijder de zijkant en laat helemaal afkoelen.

Bron: Sabrina Ghayour



Vorige week deelde Sabrina Ghayour ( de schrijfster van Persiana) het recept van deze cake op twitter. Op de Facebookpagina van "The Yotam Ottolenghi inspired cooking housewifes" waar ik lid van ben, bakten veel leden deze cake en iedereen was er enthousiast over, dus kon ik natuurlijk niet achterblijven. Een makkelijk recept en een erg lekkere, frisse en smeuïge  cake.

12 opmerkingen:

ymme zei

Altijd lekker, een cake met bessen.
Nog een fijn weekend.
groetjes,
Ymme

Ger zei

Had toevallig alles in huis om de cake te maken, behalve onbespoten citroenen en heb maar paar koffielepels citroenrasp uit potje van Dr.Oetker gebruikt, zal ook wel goed zijn.

Haal de cake net uit de oven en zal zo dadelijk van mijn kinderen en kleinkinderen wel horen hoe die smaakt.


Jij in elk geval bedankt voor het recept:-)
wellicht zet ik mijn baksel eerdaags nog op de blog.

Groetjes,Ger

Caroline Brouwer zei

Dat kan natuurlijk ook Ger, die citroenrasp uit een potje. Ik ben benieuwd of je de taart net zo lekker vond als wij. En leuk als je het op je blog zet.
groeten, Caroline

Frouk zei

Een heerlijke cake die ik sinds hij op je blog verscheen al een paar maal heb gemaakt. Verrukkelijk door de combinatie van ricotta, kokos en de blauwe bessen. Mijn familie vraagt om meer....en ik bak.

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Frouk. Fijn te horen dat de cake zo in de smaak valt. Hier werd de cake ook goedgekeurd en gaat zeker vaker gemaakt worden. Het nadeel van een blog hebben is, dat je steeds iets anders wilt uitproberen! ;-)
groeten, Caroline

martine zei

hoi Caroline,

afgelopen weekend had ik deze cake gemaakt, een groot succes.
Ik kon geen geschaafde amandelen vinden en heb toen gefrituurde amandelen fijngehakt en erover gedaan. Als bakvorm gebruikte ik een tulband en met 45 minuten oven was de cake klaar.
De zoete smaak gemengd met het subtiele zout van de amandelen was precies goed.
Ik ga hem deze week nog een keer maken om te inviteren op kantoor voor mijn verjaardag.
Ik heb al vaker recepten van je blog gemaakt en wil je graag komplimenteren, alles is even lekker.
groeten
martine

Caroline Brouwer zei

Hallo Martine,
Dank voor je leuke reactie! Fijn dat de cake zo goed in de smaak is gevallen. Je collega's boffen!
groeten, Caroline

Ingrid Danvers zei

Ik heb deze taart vorige week gemaakt en iedereen vond 'm erg lekker. De volgende keer doe ik er misschien wel een laagje citroenfrosting op.

José zei

Hi Caroline, de cake staat in de oven. Ik heb 'm gemaakt in een vierkante vorm, makkelijker uitdelen op een feest 😉 De taart is voor morgen, kun je me adviseren wat de beste manier is om 'm te bewaren? Hij ziet er al érg smakelijk uit (en met citroen en kokos kan het geen misser zijn), ik laat nog weten of ie in de smaak is gevallen!

Caroline Brouwer zei

Hallo José,
Deze is écht heerlijk. Ik zou de taart gewoon in de vorm bewaren afgedekt met aluminiumfolie. Niet in de koelkast als ie voor morgen is.
Veel succes morgen, Caroline

José zei

Hi Caroline, de cake was een groot succes. Niks van overgebleven ;-) Heerlijk luchtig en smeuïg, gaat vaker gebakken worden! Dank voor je recept en hulp!

Caroline Brouwer zei

@José, dank voor je reactie en leuk om te horen!
groeten, Caroline