woensdag 8 juli 2015

Witte chocolade - frambozentaart met sloffenbodem


Ingrediënten voor de bodem:
- 180 g boter, van tevoren uit de koelkast halen
- 200 g witte basterdsuiker
- 2 g zout
- 1 eidooier
- 250 g bloem (liefst een combinatie van Zeeuwse- en patentbloem)
- 10 g bakpoeder

Frangipane:
- 185 g amandelspijs
- 10 g citroenrasp
- 37 g boter
- 55 g ei

Voor de vulling:
- 200 g roomkaas
- 80 g fijne kristalsuiker
- 200 g witte chocolade, gehakt
- 80 ml slagroom

Voor de decoratie:
- 350 g verse frambozen
- poedersuiker

Bereiden:
1. Voor het sloffendeeg: meng de boter met de suiker, eidooier en zout met deeghaken van de mixer. Zeef de bloem met het bakpoeder en kneed dit er voorzichtig doorheen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot ruim 1 cm dikte en ter grote van een springvorm van 24 cm doorsnede. Steek met de buitenkant van de springvorm een deegplak uit en zet dit op een met bakpapier beklede bakplaat.
2. Voor de frangipane: meng amandelspijs (het restje stop je in een plastic zakje in de vriezer voor de volgende keer) , citroenrasp ( ik gebruikte het van Dr Oetker) en roomboter (dit gaat het makkelijkst als je het op een groot bord doet en met een vork goed mengt). Voeg het ei toe, roer glad. Doe dit in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de frangipane op het sloffendeeg, laat 1 cm vanaf de rand vrij (dit kan je ook met een lepel doen en dan met de bolle kant verdelen). Bak de sloffenbodem met de vorm erom in ongeveer 25 - 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160'C boven-en onderwarmte. Het sloffendeeg is klaar, wanneer het gerezen en goudbruin is. Laat afkoelen op een bakplaat.
3. Klop voorde vulling de roomkaas met de suiker met een mixer zacht en glad. Smelt de chocolade au-bain-marie, laat niet te lang op het vuur en smelt op lage temperatuur. Schenk bij het roomkaasmengsel en meng alles goed door elkaar,dit gaat het beste met een spatel. Klop de slagroom stijf en meng ook deze goed door het roomkaas-witte chocolademengsel. Schep het op de sloffenbodem en strijk glad. Dek af met huishoudfolie en zet het minstens drie uur in de koelkast om op te stijven.
4. Voor het serveren verdeel je de frambozen over de taart en bestrooi ze licht met poedersuiker.

Tip: zorg dat je amandelspijs en roomkaas op kamertemperatuur zijn. Haal een paar uur voor het serveren de taart uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Bron Judith's Cakes



Witte chocolade en frambozen; een match made in heaven! En dan ook nog met zo'n heerlijke sloffenbodem! Het recept voor deze taart stond op Judith's Cakes, een site die helaas niet meer bestaat. Gelukkig kreeg ik dit heerlijke recept van Judith en heb ik de taart gemaakt voor een paar vriendinnen toen we gezamenlijk een koffie-ochtendje gepland hadden. De taart viel bij iedereen in de smaak. 

17 opmerkingen:

Emma zei

Wauw, Caroline, dit ziet er echt prachtig uit!

Caroline Brouwer zei

Dankjewel Emma. Is niet zo moeilijk, maar wel erg lekker. Ik weet zeker dat jij het ook kan!
groeten, Caroline

Riny zei

Bedankt voor het delen van dit recept Caroline. Taart ziet er héérlijk uit. Ga hem glutenvrij proberen te maken. Is het niet erg machtig?
Gisteren de aardbeienslof gemaakt.(glutenvrij) Een probeersel maar erg lekker;-) Wat vind jij van blind bakken bij een slof? Graag je advies. Fijne dag, nogmaals dank voor je heerlijke recepten en foto's.

Caroline Brouwer zei

Hallo Riny,
De taart is inderdaad wel machtig, maar erg lekker, dus niet te grote stukken snijden.Blind bakken is met dit recept echt niet nodig. Doordat je 1 cm van de rand vrij laat van het spijsmengsel, komt de rand omhoog. Ik weet niet hoe dat met glutenvrije bloem werkt, heb ik geen ervaring mee.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Deze ga ik zeker binnenkort maken! Ik heb van de week, sloffentaart met bramen gemaakt van jou blog. Als ik er terug aan denk, krijg ik spontaan trek! Dank je wel voor alle recepten en mooie foto's

Char

Caroline Brouwer zei

Dankjewel Char. Heerlijk hè die taarten met sloffenbodem. En je kunt er zo fijn mee variëren. Kijk maar onder het label sloffen.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Ik heb deze taart al eens gemaakt en hij is echt heerlijk!

groetjes Sylvia

Anoniem zei

Jazeker lekker! Eerste keer dat ik me waagde aan een sloffenbodem. Helemaal niet moeilijk! Als ik dat nou eerder had geweten......

Char

crochetcookingandmore zei

Heerlijk! Zoals zoveel recepten van Judith!

Hazel zei

ohh.. ja jammer he dat judith is gestopt!
Taart ziet er ook bij jou heerlijk uit. Denk dat ik dit receptje maar even ergens ga bookmarken, heb nu zoveel frambozen in de achtertuin :-)

Suzanne zei

Ik heb de taart inmiddels 4 keer gemaakt en alleen maar positieve reacties gekregen. Wel snijdt ik klrine punten want de taart is erg machtig.

Caroline Brouwer zei

Dat wil wel zeggen dat de taart erg lekker is Suzanne! Inderdaad erg kleine stukjes snijden. Ben ik ook achter gekomen, sneed de eerste keer ook te grote stukken! Dank voor je reactie. groetjes, Caroline

José zei

Hi Caroline, heb een aantal vragen waarmee je me kan helpen ;-) Bak je de bodem met ring er omheen in de oven, of kan het ook zonder (of loopt ie dan uit...)? Kan je de bodem een dag van tevoren maken en dan op de dag zelf afmaken met vulling en fruit? Hoe bewaar ik de bodem, luchtdichtverpakt in de koelkast?

Caroline Brouwer zei

Hallo José,
De bodem bak je inderdaad met de ring er omheen.Ik zou het niet zonder doen, want dan loopt het uit. De bodem kan je best van tevoren maken. Goed in aluminiumfolie verpakken. Hoeft niet in de koelkast als je hem de volgende dag verwerkt. Ik heb er momenteel zelfs twee in de vriezer liggen, altijd handig om op voorraad te hebben.
Veel succes met bakken, het is heerlijk gebak!
groeten, Caroline

José zei

Dank voor je vlotte antwoord Caroline. Ik heb n.a.v. je antwoord gekozen voor de blauwe bessen-ricotta cake, ook van jouw site. Ik wilde nl. een vierkante vorm gebruiken (deelt makkelijker uit aan grote groep) en dat zou met afbakken van sloffendeeg lastig worden aangezien ik geen losse bakring in huis heb. Maar deze taart blijft op mijn 'nog te bakken'-lijstje staan!

Anoniem zei

Dag Caroline,

Ik twijfel vandaar even mijn vraag. De taart is voor morgen einde ochtend, bodem heb ik al gebakken. Kan ik nu ook al de vulling maken en erop doen? Of de vulling in voren maken en morgen erop doen? Of echt pas morgen vulling maken en erop doen met fruit?

Caroline Brouwer zei

Zie nu pas je vraag. Ik zou de vulling de volgende morgen er pas op doen, maar heb je het al gedaan, ia het geen ramp hoor, de taart zal er niet minder om smaken. Ik Maak deze bodems vaak lang van tevoren, vries ze dan in en maak ze pas af de dag dat ik ze gebruik.
groetjes, Caroline