zondag 10 november 2013

Bitterkoekjes


Ingrediënten:
- 130 g amandelen
- 20 g bittere abrikozenpitten
- 1½ - 2 eiwitten
- 150 g kristalsuiker
- 1 tl citroenrasp
- 1/4 tl amandel extract (optioneel)

Bereiden:
1. Maal de amandelen en de bittere abrikozenpitten. Ik doe dat in mijn kaasmolentje (van de Ikea), maar je kunt ze ook heel fijn maken in je foodprocessor.  Je kunt ook amandelmeel kopen, maar zelf vind ik er veel meer smaak aan zitten als je ze zelf maalt.
2. Doe de gemalen amandelen in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe, meng alles erg goed met een spatel. Begin met 1½ eiwit toe te voegen en kijk of er meer bij moet. De ingrediënten moeten goed aan elkaar plakken.
3. Verwarm de oven voor op 180' C en beleg een bakplaat met bakpapier.
3. Vorm 15 balletjes van het beslag, leg ze op de bakplaat en druk ze iets platter, niet te plat anders worden de koekjes te hard, ze moeten lekker chewy zijn, zoals bitterkoekjes horen te zijn.
4. Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes 15 - 17 minuten tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen op de plaat. Laat ze verder helemaal afkoelen op een rooster en bewaar ze daarna in een goed afgesloten trommel.
5. Nu komt het moeilijkste: je wilt ze natuurlijk meteen proeven, maar wacht alsjeblieft tot de volgende dag, want ze smaken dan echt nóg lekkerder!

Bron: Aranka's Kookblog

Al zoekend op internet naar een goed recept voor bitterkoekjes kwam ik op het leuke blog van Aranka terecht. Zij kookt de heerlijkste natrium-arme gerechten, neem beslist is een kijkje bij haar. In de meeste recepten van bitterkoekjes die je op het net vindt, zitten geen bittere abrikozenpitten of bittere amandelen, dat is toch wel noodzaak om die lekkere smaak te krijgen! Aranka schreef dat ze de bittere abrikozenpitten heel makkelijk bij een natuurwinkel had kunnen krijgen. Nu hebben wij sinds kort een EkoPlaza hier in het winkelcentrum, maar helaas daar hadden ze ze niet. Maar gelukkig konden zij ze wel bestellen voor mij in niet al te grote hoeveelheden (250 g). Een makkelijk recept en weinig werk. Reactie van JB nadat hij er eentje geproefd had: dit zijn de lekkerste bitterkoekjes die ik ooit geproefd heb! En ik ben het helemaal met hem eens. Dit was de tweede batch die ik bakte; de eerste was op voor het gefotografeerd was.

18 opmerkingen:

Tessa / iamcookingwithlove.nl zei

Dat is inderdaad een heel makkelijk recept. Hou ik van! Ik denk dat ik met deze bitterkoekjes de man een heel groot plezier zou doen. Hij is er dol op.

Ik ga eerst eens op zoek naar die bittere abrikozenpitten.

Caroline Brouwer zei

Nou Tessa, dan moet je ze beslist maken!Heb je een EkoPlaza in de buurt? Of misschien een andere natuurvoedingswinkel. Succes met zoeken!

Tessa / iamcookingwithlove.nl zei

Ja we hebben een 'De Weegschaal' in het winkelcentrum, zal het daar eens vragen. En anders willen zij het ook vast wel bestellen. Vroeg namelijk pas naar rode quinoa wat ze niet standaard hadden maar wel wilde bestellen voor me.

Tessa / iamcookingwithlove.nl zei

Ik kijk net op hun website en ze hebben het!!! :)

Saartje zei

Ga ik ook eens proberen :-)
Grtjs, Saartje

http://saartjeathome.blogspot.com

Nell zei

Weten jullie ook dat bittere abrikozenpitten een giftige stof bevatten? Net als bittere amandelen. Hoewel er in dit recept nog geen 30 gr gebruikt wordt en waarschijnlijk van een winkel met goede naam komt, blijft het toch oppassen voor inferieur spul. Zie http://www.vwa.nl/onderwerpen/bedrijven-en-instellingen/branche/levensmiddelenindustrie/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht/10716/advies-bittere-amandelen-en-pitten-van-abrikozen

Caroline Brouwer zei

Ik weet het Nell,het staat op het zakje vermeld!Volwassenen mogen niet meer dan 6 - 8 zaden per dag eten!

Unknown zei

Ziet er heerlijk uit, ik ga dit zeker een keer proberen!

Aranka zei

Hoi Caroline, wat fijn dat het recept jullie zo beviel! Hier waren we er ook erg blij mee, de geur alleen al tijdens het bakken...Yum! Het is inderdaad lastig om ze een dag te laten liggen, maar het is het zeker meer dan waard.

Judith zei

Hmm, ze zien er echt lekker uit!! Mooi gefotografeerd ook! Bitterkoekjes zijn sowieso lekker, als deze dan nóg lekkerder moeten zijn...

4pure by Andrea zei

Zien er lekker uit! Daar krijg je meteen zin in! Maar waar ik hier in de buurt de bittere abrikozenpitten ga halen? Ik ga vlug op zoek!

Marjan zei

Ik heb de koekjes vandaag gebakken. In plaats van bittere abrikozenpitten heb ik bittere amandelen gebruikt, van de notenman op de markt. Ze zijn heerlijk! Ik had alleen de citroen niet in huis, komt de volgende keer.

Claire zei

De koekjes zijn fantastisch gelukt en heerlijk .... Alleen nu lees ik in de opmerkingen dat je maar 8 abrikozenpitten per dag zou moeten eten. Ik telde er 54 in mijn 20 gram. Dus .... met 3 koekjes zit je al over de dagelijkse max! Nou, dat gaat hier in huis niet lukken! Ik wed dat ze vanavond allemaal op zijn! Bedankt voor dit super recept!

Caroline Brouwer zei

@Claire, hier waren ze ook zo op en we hebben het overleefd! ;-)

Anoniem zei

Deze koekjes vielen hier goed in de smaak!

Groetjes Sylvia

Anoniem zei

Als je bittere amandelen of abrikozenpitten bakt, verdampt de cyanide. In de vorm van bitterkoekjes zou het dus sowieso niet giftig zijn.

Anoniem zei

Je kunt ook bij de banketbakker amandelbitterkoekjesspijs kopen. Dan ben je sneller klaar en zijn ze precies zoals je ze bij de bakker koopt. Even 11 % eiwit (reken beide ingrediënten in grammen dus bijv. 500 gram spijs en 55 gram eiwit) erdoor mengen tot een gladde spuitbare massa. Spuit in verband op siliconenpapier met een gladde spuitmond rondjes van 3 cm doorsnede. Goed bevochtigen en licht bestuiven met poedersuiker voor de glans. Vervolgens direct afbakken. Het beste resultaat krijg je als je ze eerst ongeveer 15 min. op 160 graden gaar bakt en vervolgen vijf minuten op 190 graden om de koekjes te kleuren.

Unknown zei

Gisteravond gemaakt. Ondanks uitlopen door toch gelijk twee eiwitten toe te voegen :-)).. Iets minder lang in de oven gedaan. Zalig!