maandag 4 november 2013

Zachte lichtbruine broodjes


Sinds Levine dit recept op de site van de Broodbakshop heeft gezet, worden deze broodjes hier iedere week wel een keer gebakken. Ze zijn zéér smakelijk en dat komt door de poolish (voordeeg). Dit geeft brood veel smaak. Het lijkt ingewikkeld maar is het helemaal niet. Voordat je 's avonds naar bed gaat, maak je het van: 100 g tarwebloem, 100 g koud water en 0,3 g gedroogde gist. Je laat het de hele nacht afgedekt met plasticfolie op het aanrecht staan en de volgende dag ga je ermee aan de slag. Bij de lunch heb je héérlijke verse bolletjes. De rest vries ik in; makkelijk om mee te nemen voor de lunch op mijn werk!
Het recept vind je hier.

6 opmerkingen:

Marja zei

Wat een prachtige broodjes Caroline! Ik ga ze van de week ook eens maken...in het recept staat 0,3 gram gist, in jou stukje staat 0,4 gram. Neem aan dat het 0,3 moet zijn?

Caroline Brouwer zei

@Marja, gelukkig heb ik oplettende lezers! Ik heb het al veranderd. Ik maak het met koud water, dan hoef je niet na 6-8 uur al te beginnen!
Succes, wij vinden ze hier ontzettend lekker!
groetjes, Caroline

Esther zei

Hoi Caroline , ik heb ze gisteren gebakken, maar vond ze een beetje vast. Ik vroeg me af hoe weeg je 0.4 gram af.
Misschien had ik te weinig gist in de polish gedaan. Ik heb een beetje gegokt. Maar heb er toch wel lekker van gegeten hoor.

Caroline Brouwer zei

Hallo Esther
Ik heb een lepelweegschaal waarop ik precies 0,4 gram af kan wegen. Verder laat ik voor de tweede rijs mijn broodjes altijd in de oven rijzen. Zet een bak met kokend water onderin de oven en mijn ovenplaat met bolletjes er boven. Je hoeft je bolletjes dan niet af te dekken. Nadeel is dat je je oven dan niet kan voorverwarmen, maar ik doe ze dan iets langer in de oven. Zo krijg je heerlijke luchtige bolletjes, die goed gerezen zijn. Toevallig heb ik ze vanmorgen ook gebakken en ze zijn bij mij erg luchtig.
groetjes, Caroline

Ingrid Hendrickx zei

Hi! Wat een leuke blog is dit!
In je recept van deze broodjes heb je 't over de hoeveelheid gist.
Ik woon momenteel in de USA en hier kan je zo goed als NIET aan verse gist (laat staan lekker brood) raken.
Hoeveel droge gist gebruik ik dan best?

Zowel mijn man als ik hebben heel graag die lekkere krokante broodjes.
Hier ook niet te vinden, maar hopelijk heb je daar voor mij ook een receptje van?
Ik kijk er in ieder geval naar uit iets te vernemen!
Ingrid

Caroline Brouwer zei

Hallo Ingrid,
Ik gebruik altijd gedroogde gist voor mijn broodrecepten. Maar ik raad je aan op deze blog te kijken voor broodrecepten:
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
Daar staan heel veel goede broodrecepten en duidelijk beschreven. Ook heeft zij twee geweldige boeken op haar naam staan,"Brood uit eigen oven" en "Meer brood uit eigen oven", van Levine van Doorne. Echt aanraders.
Succes met bakken!
Groetjes, Caroline