zondag 17 november 2013

Simit (Turkse bagel)


Toen dit recept van Levine via de Broodbakshop langs kwam op Facebook had ik meteen zin om de keuken in te duiken. Als ik in een Turkse winkel kom en deze broodjes zie liggen, moet ik ze altijd kopen en dan nu een recept om ze zelf te maken. Wat zijn ze lekker gewoon met een likje roomboter erop. In Istanbul worden ze overal verkocht en zie je op elke hoek van de straat wel een karretje waar ze verkocht worden. Ze worden gegeten voor het ontbijt of als tussendoortje en er wordt vaak een kopje çay (Turkse thee) bij gedronken. Als je de broodjes gevormd hebt worden ze in een mengsel van pekmez (een druivenmelasse) en water gedoopt en helemaal bedekt met sesamzaadjes. Pekmez koop je in de Turkse winkel. Het recept voor de simit vind je hier.

Simit verkoper in Istanbul

13 opmerkingen:

Marja zei

Prachtig en heerlijk Caroline! Zijn ze moeilijk om te maken? Misschien ga ik vanmiddag wel aan de slag...

Caroline Brouwer zei

@Marja, helemaal niet moeilijk. Ik gebruikte het recept van Levine. Hier staan nog stap-voor-stap foto's http://www.turksekok.nl/1887/simit
succes, Caroline

Eslem zei

Wat doe je me aan op de zondagochtend, haha, heimwee! Inderdaad een perfect ontbijt. Bedankt, ga ze zeker eens zelf proberen te maken. Het theeservies op de foto heb ik ook nog ergens liggen overigens :)

Desiree zei

Dat ziet er heerlijk uit! Ik vind de 'normale' bagels ook altijd al lekker maar dit geeft denk ik net dat beetje extra's! Ga het ook eens proberen.

Ik ga je gelijk even volgen!

Liefs Desiree!

Simones Kitchen zei

Lekker! Ik heb ze in Istanbul inderdaad ook gegeten van zo'n straatkraampje... Mmm, misschien ook maar eens proberen!

marja zei

Dank je Caroline, ik heb ze bij een workshop van Levine gegeten...zoooo heerlijk! Dank voor de link, kan ik nog even extra spieken.

Nell zei

Altijd weer iets nieuws bij jou! Ik zit nog middenin de bagelmodus (Amerikaanse). Maar het voelt goed om nieuwe horizonnen te kunnen ontdekken. Dank dus! En veel beterschap met 't voetje.

Anoniem zei

Ohh yummy simit! Heerlijk met goeie kaymak en honing! net een gebakje..

ymme zei

Deze broodjes zien er weer heerlijk uit. Bedankt voor het recept want ik kende deze simit nog niet.

Saskia zei

Hoi Caroline
Zou je ook abrikozen jam kunnen gebruiken ipv pekmez?
Vriendelijke groetjes van Saskia

Caroline Brouwer zei

@Saskia, jam lijkt me geen goede vervanger. Levine geeft in haar recept aan als vervanger voor pekmez: maple syrup, molasse of keukenstroop. Maar als je de echte smaak wilt hebben, zou ik toch voor pekmez gaan!

Saskia zei

Hoi Caroline
Ik heb ze vanmiddag gemaakt.
Zijn super lekker geworden. De kinderen vonden ze ook erg lekker.
Omdat ik niet in de gelegenheid was om pekmez te kopen moest ik toch iets anders gebruiken. Ik had nog granaatappelmelasse in huis en dat heb ik gebruikt. Ze smaakte net zo lekker als wanneer ik ze bij de Turkse bakker koop. Ook heb ik 300 gram speltbloem gebruikt en 200 tarwebloem en verse gist 21 gram.
Groetjes van Saskia

Caroline Brouwer zei

Hallo Saskia.
Fijn dat ze goed in de smaak vielen.
granaatappelmelasse is inderdaad ook zoet, ik kan me voorstellen dat het werkt!
Dank voor je reactie!
groeten, Caroline