donderdag 21 november 2013

Winterse Pompoen-Kaneeltaart


Ingrediënten voor het deeg:
- 150 g bloem
- 50 g suiker
- snuf zout
- 100 g koude boter, in blokjes
- ½ ei
- lage taartvorm van 24 cm doorsnede met losse bodem

Pompoenvulling:
- 500 g pompoen, geschild en in blokjes
- 3 eieren
- 100 g suiker
- 50 g bruine basterdsuiker
- snuf zout
- 2 tl koek of speculaaskruiden (3 tl nog beter)
- 20 g bloem
- 100 g crème fraîche
- 50 ml whiskey (voor kids: appelsap)

Topping:
- 2 appels, geschild en in blokjes
- 150 g bloem
- 80 g suiker
- 80 g bruine basterdsuiker
- 1 tl kaneelpoeder (of 1½ tl)
- 100 g koude roomboter, in blokjes

Kaneelcrackers:
- 35 g roomboter
- 100 g poedersuiker
- 35 ml melk
- 25 g bloem
- 1 tl kaneelpoeder
- poedersuiker voor de garnering

Bereiden:
1. Deeg: Zeef de bloem boven een kom en voeg suiker en zout toe. Voeg de blokjes boter en het halve ei toe en kneed met een koele hand tot een samenhangend deeg. Dek af met plasticfolie en leg minstens een half uur te rusten in de koelkast.
2. Pompoenvulling: Verwarm de oven op 170'C en leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verspreid de pompoenblokjes erop en bak ze circa 30 minuten tot ze gaar zijn. Laat iets afkoelen.
3. Doe de pompoen in een schaal en roer de rest van de ingrediënten voor de vulling met een spatel erdoor.
4. Topping: Meng bloem, suiker, bruine basterdsuiker, kaneelpoeder en boter door elkaar en wrijf met je vingers tot er kruimels ontstaan. Meng de appelblokjes door de deegkruimels.
5. Zet de oventemperatuur op 180' C en vet de taartvorm goed in. Rol het deeg uit, iets groter dan de vorm en verdeel het deeg in de vorm. Maak de randen iets dikker door het overlappende deeg terug te slaan. Prik het deeg in met een vork en verdeel de pompoenvulling over het deeg en strooi de topping erover. Bak de taart in 45 minuten goudbruin en gaar (bij mij moest ie iets langer). Controleer met een satéprikker of de vulling goed gaar is.
6. Kaneelcrackers: Zet de oven op 200' C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt de roomboter en meng van het vuur met de poedersuiker, bloem, melk en kaneelpoeder. Strijk het beslag met een paletmes dun uit. Bak de kaneelcrackers circa 6-8 minuten  in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat afkoelen en breek ze in stukken en steek ze voor de garnering in de taart. Bestuif vlak voor het serveren de taart met poedersuiker.

Tip: gebruik deze maatlepels als er staat 1 tl of 1 el , dat geldt voor al mijn recepten, onze tl is veel kleiner! Zeker in deze taart heel belangrijk! Wees niet te zuinig met de kruiden en gebruik geen potje dat al jaren in je kast staat en waar de smaak al van achteruit is gegaan.

Bron: Rudolph's Bakery.  Hier een filmpje hoe Rudolph de taart maakt.


Als groot fan van Rudolp's Bakery op 24Kitchten mocht het nieuwe boek van Rudolph natuurlijk niet ontbreken in mijn collectie, gelukkig kreeg ik het boek voor mijn verjaardag van mijn dochter. Een prachtig vormgegeven boek met een linnen rug en twee leeslinten. Héérlijke recepten, mooie foto's en goede uitleg van Rudolph zoals we het ook gewend zijn van zijn programma. Zijn enthousiasme spat ook van het boek af. Deze lekkere kruidige winterse taart stond als eerste op mijn lijstje. Rudolph zet in zijn boek eet deze taart als hij nog een beetje warm is. Wij hebben dat gedaan, maar vonden hem de volgende dag lekkerder, de kruiden zijn dan meer ingetrokken. De kaneelcrackers zijn een soort kletskoppen, maar dan met kaneelsmaak. Ze staan leuk op de taart, maar je kunt ook volstaan met alleen poedersuiker.

7 opmerkingen:

Maaike zei

Wat een prachtige, leuke, aparte taart! :)

Lijkt me erg lekker! Alleen al die kaneelcrackers: yum! :)

Naomi de Jong zei

Ziet er verrukkelijk en feestelijk uit. Ga ik zeker maken!

Groetjes, Naomi

Anoniem zei

Als fan van Rudolph, zag ik die uitzending ook en dacht: dat is wat té hoog gegrepen voor me.
Jouw exemplaar ziet er geweldig uit. Hoe krijg je het toch voor mekaar?!
Vanmiddag ga ik wel een poging wagen met je bitterkoekjes.
U hoort/ziet/proeft het wellicht. ( -of niet bij slecht resultaat)

Groetjes,
Je collegaatje,
Caesar.


Caroline Brouwer zei

@Caesar, die bitterkoekjes gaan helemaal lukken! En deze taart is ook niet moeilijk, gewoon rustig de tijd voor nemen.
Succes, Caroline

Marthy zei

Inderdaad Caroline, hoe doe je het iedere keer. Al jouw baksels zien er perfect uit, mede dankzij de mooie foto's van je man. Gelukkig is je uitleg zo goed dat ik me er af en toe aan waag en het resultaat is over het algemeen niet slecht.

Caroline Brouwer zei

@Marthy, gewoon rustig de tijd nemen. Zo'n taart maak je niet even!
Als je snel iets moet hebben, kan je beter een gewone cake bakken. Ook wel eens lekker hoor!

Anoniem zei

Hij staat nu in de oven, maar hoort het dat de pompoenvulling zo nat is, leek wel een drankje, zo vloeibaar;-). We zien wel wat er uitkomt, het ruikt nu in elk geval heerlijk in huis, hoop wel stiekem dat ik de taart straksjes in mooie punten kan snijden en het niet als een plumpudding uit/inelkaar zakt.