vrijdag 21 mei 2010

Gegratineerde asperge-rolletjes

Ingrediënten:
- 1 - 1½ kilo witte asperges
- zout / peper
- 10 - 12 plakken gekookte ham
- 25 g boter
- 20 g bloem
- nootmuskaat
- 125 ml slagroom
- 1 eidooier
- 50 g geraspte jonge kaas
- 2 - 3 eetlepels fijngesneden peterselie

Bereiden:
Schil de asperges. Breng ruim water met zout aan de kook, leg de asperges erin en breng weer aan de kook. Neem nu de pan direct weer van het vuur en laat de asperges 20 minuten afgedekt in het hete water liggen. Neem de asperges uit de pan en bewaar het kookvocht. Laat het kookvocht op hoog vuur inkoken tot 4 dl. Rol in elk plakje ham 2 - 4 asperges. Verwarm de oven voor op 200' C. Leg de aspergerolletjes in de ingevette ovenschaal. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en laat dit ca 3 minuten zachtjes bakken, Voeg het ingekookte aspergevocht toe en roer tot een gladde saus. Laat de saus op zacht vuur 5 minuten koken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de slagroom en de eidooier erdoor en laat de saus nu niet meer koken. Schenk de saus over de aspergerolletjes en strooi de kaas erover. Gratineer de asperges in ca 15 minuten in het midden van de oven. Bestrooi ze voor het serveren met peterselie.

Bron : dit recept komt uit een oude "Tip culinair" agenda van 2002.

Ik had dit recept al jaren in een mapje liggen om nog eens te maken.
Nu is het aspergetijd en kwam ik het weer tegen. Ik heb het gemaakt met Yorkham, was erg lekker. Je kunt er natuurlijk ook nog aardappeltjes bij serveren.

Geen opmerkingen: