zaterdag 29 mei 2010

Wortelcake met kaneelglazuur

Ingrediënten:
- sap en rasp van één sinaasappel
- 50 g sultana rozijnen
- 150 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 140 g lichtbruine basterdsuiker
- 85 g zelfrijzend volkorenmeel
- 85 g zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels speculaas of koekkruiden
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel bicarbonate of soda
- 140 g geraspte wortels
- 50 g walnoten, grof gehakt en een paar voor de garnering

Voor het glazuur:
- 200 g zachte roomkaas (monchou kuipje)
- 50 g zachte boter
- 85 g gezeefde poedersuiker
- ca één theelepel kaneel, naar smaak

Bereiden:
1. Als je er de tijd voor hebt, laat dan de sultana's met de sinaasappelrasp en het sap een nacht in de koelkast afgedekt in een schaaltje staan.
2. Verwarm de oven voor op 180' C en vet het cakeblik in. Klop de zonnebloemolie samen met de eieren in een kom. Klop in een aparte kom de suiker, de meelsoorten, de kaneel, de koekkruiden en de bicarbonate goed door elkaar. Voeg de sultana's met het sap en de rasp, de geraspte wortels en de walnoten toe en roer goed. Voeg daarna het olie-eimengsel toe en roer alles met een houten lepel goed door elkaar.
3. Doe het deeg in het ingevette cakeblik en zet in de oven en bak de cake ongeveer één uur, een satéprikker moet er droog en schoon uitkomen.
4. Als de cake helemaal is afgekoeld, maak je het glazuur. Klop met een elektrische mixer de boter met de roomkaas glad en voeg de gezeefde poedersuiker en de kaneel toe. Breng het glazuur op de bovenkant van de cake aan en versier met de walnoten.

Bron: "Good Food" site (James Martin).
We krijgen vrienden op bezoek, dus heb ik weer een goed excuus om wat te bakken :-)
Ik had dit recept gezien op de "Good Food" site en wilde het graag maken. Ik heb al verschillende wortelcakes gemaakt, maar tot nu toe is dit de beste. De cake is echt goddelijk!
Er staat in het recept dat je volkoren zelfrijzend bakmeel moet gebruiken, maar dat kon ik nergens krijgen. Dus heb ik gewoon volkorenmeel gebruikt en er een theelepeltje bakpoeder aan toegevoegd en dat werkt prima. Voor de geraspte wortels koop ik een zakje geraspte wortels van 150 g bij AH en doe het dan nog even in de keukenmachine om het nog wat fijner te maken (dat scheelt een hoop werk).Van het glazuur ga ik volgende keer minder maken. Zoals je kunt zien heb ik het er vrij dik opgesmeerd en had zeker nog 1/3 deel over.
En nu maar hopen dat ons bezoek vanavond de cake ook lekker vindt!

36 opmerkingen:

Madelon zei

Wat ziet die cake er heerlijk uit zeg! Ik ben verzot op wortelcake, ik ga dit recept opslaan, bedankt voor het delen :D

LOYOYA'S KITCHEN zei

Dat ziet er echt zo lekker uit :)

Caesar zei

Ik meld me vasr aan bij je workshop:
"Taarten en cakes,
voor het week-end en doordeweeks"

Anoniem zei

ziet er lekker uit! Ik wil het ook gaan maken, heeft het hetzelfde effect als ik het in een ronde bakvorm doe? Of is het aan te raden een cakebakblik te gebruiken?
Ik wilde graag een ronde wortelcake maken.

Caroline Brouwer zei

Het kan natuurlijk ook in een rond cakeblik, maar dan moet je even uitrekenen
wat de doorsnede moet zijn. En let wel op de oventijd. Controleer de cake na 50 minuten. Veel succes!

Anoniem zei

Ben erg benieuwd!! Bedankt voor het recept! De cake is nu in de oven, het ruikt heerlijk. Ik kan niet wachten :)

Caroline Brouwer zei

Ik weet dat hij heerlijk is! Geniet er strakjes van;-)

Monique van den Berg zei

Hallo Caroline, ik ben blij dat ik je blog heb ondekt. Wat maak jij een heerlijke dingen. Je man moet wel heel blij met jou zijn ;-) Heb jij ook ervaring met het bakken in een combimagnetron? want daar zijn de instellingen van de graden, vermogen en tijd weer anders.

Groetjes, Monique

Caroline Brouwer zei

Hallo Monique,
Ik gebruik mijn combi-magnetron maar heel weinig. Eigenlijk alleen maar als ik een ovenschotel maak en die is niet klaar in de opgegeven tijd, dan wil ik de magnetron er nog wel eens bij aanzetten. Maar verder heb ik er geen ervaring mee. Gebruik mijn magnetron eigenlijk alleen bij het opwarmen van iets.
Bedankt voor je complimenten, groetjes, Caroline

Monique van den Berg zei

Caroline, ik heb gisteren de wortelcake gemaakt in mijn nieuwe combimagnetron maar wel de hetelucht oven gebruikt en hij kwam er super uit. Heerlijk luchtig, smeuig en mooi gelijkmatig gekleurd. En smaakte prima. Wat een verschil met mijn vorige oven daar kwam alles droog en licht aangebrand uit.
Voor het glazuur heb ik de helft van de ingredienten gebruikt en dat was meer dan voldoende. Heerlijk die smaak, dat maakt de cake echt af.
Ik ga je blog afstruimen op zoek naar mijn volgende baksel.

Groetjes, Monique

Caroline Brouwer zei

Hallo Monique,
Leuk dat je cake goed gelukt is. Dit is een erg lekkere wortelcake. Ik heb er ook eentje van Ottolenghi gemaakt, ook super. Ik weet eigenlijk niet welke het lekkerst is! Ga maar lekker rondkijken op mijn blog, want er staan héél veel lekkere dingen op!
succes, Caroline

liz zei

Ziet er lekke uit! Kan ik de zonnebloemolie ook vervangen door boter?
En is het net zo lekker als ik de suiker verminder?
De wortels, als ik ze in hele kleine stukjes snijdt, heeft het dan ook dezelfde smaak? Ik ben benieuwd en ga het zeker gauw proberen!

Caroline Brouwer zei

@Liz, ik weet niet of je de zonnebloemolie door dezelfde hoeveelheid boter kunt vervangen. Suiker kun je wel iets verminderen, maar houd er rekening mee dat basterdsuiker al minder zoet is dan kristalsuiker. Natuurlijk kun je de wortels in hele kleine stukjes snijden. Succes met bakken.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Wat een heerlijke cake lijkt me dit! Ingredienten in huis gehaald... Maar nu lees ik het recept nog eens en nu zie ik bicarbonate/soda staan... Kan ik dit weglaten? Of is het essentieel?
Groet, Fraukje.

Caroline Brouwer zei

Hallo Fraukje,
Dit is een super lekkere cake! Je kunt de baking soda of bicarbonate of soda niet zomaar weg laten. Je kunt het kopen bij Toko's of bij de D.A.drogist. Het is een rijsmiddel.
veel succes, groetjes, Caroline

Anoniem zei

Vrouw, vrouw, vrouw... De cake gemaakt met baking soda vandaag en wat is ie VERRUKKKEEEELUK!!! Wat heb jij een heerlijke recepten zeg! Ben blij dit blog gevonden te hebben. Ik heb de walnoten weggelaten overigens. En de topping heb ik ietsje veranderd, maar waaaauuuwwwww... Niet te versmaden!
Vanavond weer een recept van je: tagliatelle met gorgonzola. Ik gebruik alleen penne, dit lijkt me makkelijker voor de kinders. Bedankt voor je blog, ik blijf je volgen en laat je weten als ik weer een recept van je gebruik en hoe het hier in huis gevonden wordt!
Groetjes Fraukje.

Caroline Brouwer zei

Hoi Fraukje,
Wat fijn dat je zo enthousiast bent. Deze cake is inderdaad super! Ik moet het recept gauw ook weer eens maken!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Wat een heerlijke cake, alles was prima maar ik vond hem niet hoog genoeg geworden, zou ik de eieren kunnen scheiden en de eiwitten er op het laatst door spatelen? groet Ellen

Caroline Brouwer zei

Hallo Ellen,
Deze cake wordt inderdaad niet heel erg hoog. Probeer het met die eiwitten. Ik hoor graag van je hoe het resultaat was. Die andere worteltaart van Ottolenghi is trouwens ook heel erg lekker. Ik weet niet welke ik lekkerder vind.
groeten, Caroline

Ellen zei

Goedemorgen Caroline, ik zag het recept van Ottolenghi, klinkt ook erg goed. Ik maak ze allebei wel. Ik heb ook de worteltaart van jamie Oliver gemaakt met de eiwitten apart en die was heel hoog geworden. Ik zag het al aan het vorkje bij je foto dat de cake niet hoog is, maar wel heerlijk luchtig. Ik laat het weten Caroline! groetjes Ellen en bedankt voor je heerlijke blog..;-)

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Gisteren deze cake gemaakt. Hij was prachtig van structuur. Lekker luchtig en sappig. De topping smaakte prima!

Groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia,
Deze is inderdaad erg lekker. Heb je de worteltaart van Ottolenghi eigenlijk ook al gemaakt. Die is ook ontzettend lekker.
groeten,Caroline

Anoniem zei

Hallo Caroline,

mijn dochter is net terug uit Engeland waar ze een erg lekkere carrotcake heeft gegeten: voor mij een uitdaging om iets soortgelijks te fabriceren! Deze wil ik als eerste eens proberen. Kun je me vertellen wat de inhoud van je cakeblik hiervoor was?

Mayken

Caroline Brouwer zei

Hallo Mayken,
Mijn cakeblik was 30 cm lang en 13 cm breed. Erg lekker deze cake. Ik heb ook nog een worteltaart van Ottolenghi staan en die is ook super!
Allebei zijn ze goed hoor.
groeten en succes met bakken.
Caroline

Caroline Brouwer zei

@Mayken, ik twijfel toch een beetje, het is zo lang gleden of ik toch niet mijn kleinere cakeblik heb gebruikt.
Ik geloof het wel. Heb je een kleiner blik, zou ik die nemen.

Anoniem zei

Hallo Carolien,

Wat lijkt me dit een heerlijke cake!
Zou ik de basterdsuiker ook kunnen vervangen door palmsuiker?
En denk je dat ik er ook kleine cakejes van kan maken in een muffinvorm?

Alvast bedankt voor je reactie!

Caroline Brouwer zei

Dit is de lekkerste wortelcake die ik ooit gemaakt heb. Waarom zou je de basterdsuiker willen vervangen? Je leest de laatste tijd steeds meer dat al die andere suikers echt niet beter zijn dat gewone suikers.Ik heb er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik denk wel dat je ze in een muffinvorm kunt maken, maar dan ,moet je wel de oventijd aanpasse (verkorten).
groetjes, Caroline

Rianne zei

Waarom eigenlijk niet gewoon alleen zelfrijzendbakmeel ipv de volkoren variant erbij? Met volkoren wordt het toch wat droger?

Caroline Brouwer zei

De cake is echt niet droog Rianne, maar als jij het wilt kun je het volkorenmeel natuurlijk vervangen door zelfrijzend bakmeel.Volkoren brood is toch ook niet droog?

Rianne zei

Nee hij ziet er ook heerlijk smeuiig uit hoor!
Maar was een gedachte wat opkwam want volkoren brood is wel droger dan tarwebrood.

Rianne zei

Hij was heerlijk hoor caroline. En echt super smeuiig! (Met de volkoren meel)
Ik ben geen echte worteltaartkenner maar deze is goedgekeurd, ook door de rest van de familie:-)

Caroline Brouwer zei

Fijn om te horen Rianne! Deze is inderdaad ook heerlijk. Heb je de worteltaart van Ottolenghi al geprobeerd? Ook super lekker!
Groetjes, Caroline

Mirjam zei

Gisteren de worteltaart gemaakt en hij is inderdaad heerlijk. Ik had donkerbruine basterdsuiker, ook prima. En las pas aan het eind dat de topping iets te veel was.... helemaal waar! :-) Nu nog een halve cake over maar dat gaat ook niet lang meer duren. Bedankt voor het goeie recept!

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Mirjam. Heb je de worteltaart van Ottolenghi ook al gemaakt? Ook ontzetten lekker!
Groetjes, Caroline

Unknown zei

Ik heb volkorenspelt meel gebruikt.
Prima resultaat.
Heb cupcake vormpjes ipv cakeblik.
1/3 minder suiker is ook OK

Unknown zei

Het blijft de lekkerste wortel cake ooit.. Bedankt voor het recept!