vrijdag 14 september 2018

Geroosterde flespompoen met linzen en dolcelatte


Ingrediënten:
 - grote flespompoen (950 gram)
- 2 rode uien, (320 g) in 3 cm brede parten
- 3 el olijfoflie, plus extra om te besprenkelen
- 10 g salieblaadjes
- 100 g puy linzen (of 235 g als je linzen uit blik gebruikt)
- 1 grote citroen, rasp er 1½ tl citroenschil af en pers er 2 el sap uit
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 5 g platte peterselie, grofgesneden
- 5 g munt, grofgesneden
- 10 g dragon, grofgesneden
- 100 g dolcelatte in stukjes van 2 cm gescheurd
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verhit de oven op 220 ' C. Snijd de pompoen (ongeschild) in de lengte doormidden, verwijder de pitten snijd de helften in 1 cm dikke halvemaantjes.
2. Doe de pompoen en de uien in een grote kom en 2 el olijfolie, de salieblaadjes, ½ tl zout en royaal peper. Meng alles goed en verdeel op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de groente 25-30 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
2. Als de pompoen in de oven staat kook je de linzen volgens de gebruiksaanwijzing. Giet ze af en laat ze iets afkoelen en schud ze in een grote kom. Roer de citroenrasp en -sap, knoflook, kruiden, de overgebleven olie en wat zout er door.
3. Verdeel de pompoen en ui en de linzen op een groot bord of platte schaal en verdeel de dolcelatte erover, besprenkel met olijfolie en dien op.

Tip: Serveer dit gerecht als de linzen en pompoen nog wat warm zijn, zodat de kaas licht kan smelten. Het is ook lekker op kamertemperatuur.
Dit gerecht is voor 4 personen als bijgerecht, wij aten het met z'n tweetjes helemaal op als hoofdgerecht.

Bron: Simpel, yotam Ottolenghi


Het derde recept alweer dat ik maak uit het nieuwe boek van Ottolenghi. Wie net als wij gek is op pompoen en linzen heeft er weer een lekker recept bij.  Wij aten het als hoofdgerecht met z'n tweetjes en er bleef niets over,  dat zegt genoeg  lijkt me!. I.p.v dolcelatte gebruikte ik een gorgonzola dolce, maar een zachte geitenkaas kan er ook heel lekker bij zijn.

7 opmerkingen:

Marianne zei

Hi Caroline,
Wat leuk om weer af en toe wat van je voorbij te zien komen. T is weer genieten van de prachtige foto's en de leuke beschrijvingen. Simple staat ook op mn verlanglijst maar ik kan alvast aan de slag met jouw voorselectie!
Dank en groetjes, marianne

Unknown zei

Hoi Caroline, ik ga deze volgende week ook maken. Heb jij Puy linzen gebruikt of "gewone" linzen uit blik?

Caroline Brouwer zei

Hallo Wienie,
Ik had de Puy linzen, maar je kunt ze ook uit blik gebruiken, dan zou ik ze wel even opwarmen.
Groetjes Caroline

Claudia zei

Dit is fantastisch! :)

Unknown zei

Bedankt Caroline!

Karin zei

Ziet echt lekker uit! Morgen eens maken.

Babyfoon Expert zei

Hartelijk dank voor dit lekkere gerecht!