- 100 g bloem
- 100 g koude boter
- 100 g suiker
- 75 pecannoten, grof gehakt
- rasp van een sinaasappel
- snufje zout
- boter voor invetten
Ingrediënten voor de vulling:
- 3 grote friszure appels (500g)
- 150 g sappige, gedroogde dadels
- 2 el bruine suiker
- 1 tl kaneel
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een ovenschaal van 22 cm doorsnede in met boter.
2. Deeg: zeef de bloem boven een kom, Snijd de boter in blokjes en doe erbij. Voeg de geraspte sinaasappelschil, de suiker en het zout toe en wrijf met je vingers tot kruimels. Je kunt alles ook in een keukenmachine doen en kort malen met de pulse-knop tot het zandkorrels zijn met hier en daar een groter stuk.
Meng de gehakte pecannoten door het deeg.
3. Vulling: schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd in kleine blokjes. Verwijder de pitten van de dadels en hak ze heel fijn. Meng de appels en de dadels met de bruine suiker en kaneel.
4. Schep het appel-dadelmengsel in de ingevette schaal en strijk glad. Bestrooi met het kruimeldeeg.
5. Zet de schaal 30 minuten in de oven tot het deeg gaar en goudbruin is. Serveer warm met een beetje koude crème fraîche erbij. Lijkt mij ook erg lekker met een bolletje vanille ijs.
Bron: "Zónder pakjes & zakjes", Koken met Karin.
Een héérlijk dessert! Ik heb de crumble in de keukenmachine gemaakt en dat ging prima. Het recept is voor 4 -6 personen.
6 opmerkingen:
Wat een verrassende combinatie! Appel en dadels in een crumble. Het klinkt in ieder geval al erg lekker.
Ik heb trouwens net de ingredienten in huis gehaald voor je witte rocky road cake :).
Bedoel je echt 280 C?
Bedankt Elly, typefoutje, zo hoog gaat mijn oven niet!
Ik heb dit gisteravond gemaakt en het was erg lekker! Ik had het helemaal voorbereid en de appels werden niet bruin. Ik heb Granny Smit appels gebruikt. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Groetjes, Marlous
Hoi Caroline, ik hoop dat jullie een fijne vakantie hebben gehad?!? Vandaag weer een "Caroline's dag" gehad zoals ze het thuis noemen : deze crumble was echt heerlijk. Gezien het weer wilde ik van het eten niet zoveel werk maken. Het ene compliment na het andere. En dit geldt ook voor : veldsla met geitenkaas en frambozen én pasta salade met tonijn. Dus heerlijk genoten van jouw recepten. Dank weer!!
Hallo Marja,
We hebben een heerlijke vakantie gehad en we zijn nog even aan het nagenieten. Vandaag weer werken en de draad maar weer eens oppakken! De drie recepten die je gemaakt hebt, staan hier ook regelmatig op tafel!
Leuk dat jullie "Caroline dagen" hebben!
groetjes, Caroline
Een reactie posten