donderdag 26 juli 2012

Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing


Ingrediënten:
- 1 grote biologische of scharrelkip in 4 stukken
- 2 uien, grof gesneden
- 4 el olijfolie
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- een flinke snuf saffraandraden
- sap van 1 citroen
- 4 el koud water
- 2 tl grof zeezout
- 1 tl zwarte peper
- 100 g hazelnoten in het vlies
- 70 g honing
- 2 el rozenwater (koop je bij de Turk)
- 2 bosuien, grof gesneden

Bereiden:
1. Vermeng de stukken kip (ik gebruikte 4 grote poten) in een schaal met uien, olijfolie, gemberpoeder, kaneel, saffraan, citroensap, water, zout en peper. Laat dit minstens 1 uur marineren of zet het liever afgedekt tot de volgende dag in de koelkast (ik heb het een hele dag laten marineren).
2. Verwarm de oven op 190' C. Spreid de hazelnoten uit over een bakplaat en rooster ze in 8- 10 minuten lichtbruin. Hak ze grof en zet ze opzij.
3. Verdeel de kip en de marinade in een bakblik waarop alles royaal past. Leg de stukken kip met het vel naar boven en schuif het bakblik in de oven. Bak de kip circa 35 minuten.
4. Meng in die tijd de honing, rozenwater en noten door elkaar tot een grove puree. Haal het bakblik uit de oven, strijk een royale laag notenpasta op elk stukje kip zodat het is bedekt. Zet de kip nog 5-10 minuten in de oven tot de kip gaar en de notenlaag goudbruin is.
5. Schep de kip in een serveerschaal en garneer met de gehakte bosui.
Serveer de kip met naturel couscous of met rijst.

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi


Dit recept is geïnspireerd op een recept van Claudia Roden uit haar boek Tamarinde & Saffraan". Het wordt vervelend, maar dit is weer een héérlijk recept van Ottolenghi. Aten we ooit zo lekker voordat ik Ottolenghi ontdekte? Dit recept trok mij meteen aan, ook omdat ik uit ervaring weet dat de recepten van Claudia Roden ook erg lekker zijn. Als dit gerecht in de oven staat, stijgen er exotische geuren op uit je keuken. Wij aten het met couscous waar je een beetje van de heerlijke marinade op doet. Het gerecht heeft niets anders nodig. Om toch aan je groenten te komen aten we de gegrilde aubergines met saffraanyoghurt als voorgerecht.

6 opmerkingen:

Denise @ TLT zei

Deze maakte ik onlangs ook, heerlijk is ie! Die geur alleen al inderdaad:)

Nancy standaert zei

dat ziet er lekker uit

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Claudia Roden & Ottolenghi; dat kan niet anders dan lekker zijn!

Lisa zei

Jemig, ik begin nu toch serieus te overwegen om dat boek ook aan te schaffen!

Moran zei

Oh la la... ik ruik het precies al...

Robbert Groenewegen zei

Dit gerecht van Otto is fantastisch, ik ga dit voor de zesde keer maken