zondag 7 oktober 2012

Zuccotto


Dit is mijn inzending voor Het Foodblogevent van oktober 2012, dat wordt gehost door "Fransesca Kookt".
Zij heeft als thema gekozen: "Maak een recept dat voor jou puur Italiaans is". De Italiaanse keuken is bij de meeste mensen bekend en geliefd om zijn eenvoud en pure producten. Ook bij ons komen Italiaanse gerechten vaak op tafel; niet alleen de pasta's, maar ook de  nagerechten zijn hier erg geliefd. Vandaar dat ik gekozen heb voor een zuccotto.

Ingrediënten:
- 1½ dl espresso of sterke koffie
- 1 dl koffielikeur
- 1 pak lange vingers (of 2 pakken, afhankelijk van de schaal)
- 50 g amandelen, grof gehakt
- 50 g hazelnoten, grof gehakt
- 150 g pure chocolade
- 6 dl slagroom
- 5 el poedersuiker
- 25 g gekonfijte vruchtjes (bigarreaux), in stukjes gesneden
- cacaopoeder

Bereiden:
1. Bekleed een kom of schaal van 2 liter aan de binnenkant met plasticfolie, zodat je de zuccotto na het opstijven heel makkelijk uit de vorm kunt krijgen.
2. Meng in een andere kom de koffie met de likeur. Doop de lange vingers één voor één in de koffie en bekleed de binnenkant van de vorm ermee (suikerkant naar buiten).
3. Rooster de noten in een droge koekenpan of oven goudbruin en laat ze afkoelen. Smelt 100 g van de chocolade en hak de rest grof.
4. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel de noten, gehakte chocolade en de bigarreaux erdoor. Schep de helft van het mengsel in de kom en bestrijk met behulp van een spatel of lepel glad tegen de rand van lange vingers.
5. Spatel de gesmolten chocolade door de rest van de het roommengsel en vul hiermee het middelste gedeelte van de kom. Dek af met de rest van de lange vingers en dek de schaal af met plasticfolie. Zet de zuccotto minimaal 1 uur (maar liever een hele nacht) in de koelkast.
6. Stort de zuccotto op een platte schaal, verwijder het folie en bestuif dunnetjes met cacaopoeder (dit kun je het beste door een zeefje doen). Snijd de zuccotto met een warm mes aan.

Bron: Rudolph van Veen.


Zuccotto is een Toscaans nagerecht. Het heeft het uiterlijk van een koepel, waarschijnlijk de koepel van Florence. Het is heel simpel te maken, laat wel liefst een hele nacht opstijven. Met de nootjes en vruchtjes kun je variëren. Ik heb bijna 2 pakken lange vingers gebruikt, dat hangt af van de schaal die je gebruikt.

7 opmerkingen:

Nell zei

Ik had je al gemist. Vermoedde al dat je op vakantie was, en zie nu weer heerlijke dingen verschijnen. Dit is echt een nagerecht wat ik heel erg vind! En o zo gemakkelijk te maken.

Manon zei

Het ziet er zo mooi uit. Leuk ook met dat 'bestek' op de bovenste foto.

Ellen zei

Ziet er heerlijk uit, kan het ook bij een taartenbuffet? Snijdt het makkelijk? groet Ellen

Caroline Brouwer zei

@Ellen, het snijdt erg makkelijk aan. Wel een nacht laten opstijven.
groeten, Caroline

Isabel zei

Ziet er zalig uit, maar ik zie mezelf nog wel experimenteren met eiwit, gelatine en melk om de room deels te vervangen, kwestie van de weegschaal niet al te verdrietig te maken ;-)

Pauline zei

Oh het water loopt mij in de mond, het ziet er echt heerlijk uit..

Anouk Maxime zei

Ziet er echt heerlijk uit!