woensdag 28 augustus 2013

Aardbeientaart met witte chocolade- en basilicumcrème



Ingrediënten voor het deeg:
- 250 g tarwebloem
- 100 g boter op kamertemperatuur
- 100 g poedersuiker
- rasp van 1 citroen
- ½ ei, losgeklopt
- 1 eidooier

Basilicumcrème:
- 1½ blaadje gelatine
- 125 ml slagroom
- 135 g witte chocolade, fijngehakt
- sap en rasp van ½ citroen
- 125 ml slagroom
- 22 g verse basilicum, ontdaan van de steeltjes (steeltjes bewaren)
- 50 g pure chocolade, fijngehakt

Afwerking:
- 500 à 750 g aardbeien
- paar basilicumblaadjes voor de versiering



Bereiden:
1. Basilicumcrème: week de gelatine 5 minuten in ruim koud water. Doe 125 ml slagroom met de basilicumsteeltjes in een melkpannetje en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe, roer goed en giet de room door een zeef op de fijngehakte witte chocolade, roer goed zodat de chocolade smelt. Voeg de citroenrasp en -sap toe en roer goed door. Laat even afkoelen tot ongeveer 40' C.
Klop de slagroom op en spatel dit samen met de fijngehakte basilicumblaadjes door het mengsel. Dek de kom af en laat opstijven in de koelkast. (de pure chocolade gebruik je later).
2. Voor de bodem: doe de bloem, de boter, de poedersuiker en de citroenrasp in een kom en kneed goed door tot een zanderig deeg. Voeg het halve ei en de eidooier toe en kneed nog even goed door. Verpak het deeg in plasticfolie en leg een half uur in de koelkast te rusten.
3. Verwarm de oven voor op 180'C en vet een ronde vorm met losse bodem van 24 cm in met boter (of gebruik een rechthoekige vorm met losse bodem van 13 x 35 cm).
4. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkplek tot het groot genoeg is om de vorm te bekleden. Rol je deeg losjes om je deegroller en breng het over naar je bakvorm en rol het daar weer af. Beleg de vorm met het deeg en snijd het overhangende deeg af. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de taartvorm nog 20 minuten in de vriezer.
5. Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul met een steunvulling (dit kunnen bonen zijn of rijst, deze vulling kun je bewaren en steeds opnieuw gebruiken). Bak de bodem 20 minuten in de voorverwarmde oven, haal de steunvulling en het bakpapier eruit en zet nog 5 minuten terug in de oven. Laat de bodem afkoelen in de vorm.
6. Roer nu de fijngehakte pure chocolade door de basilicumcrème en verdeel de crème over de afgekoelde bodem. 
7. Verdeel de in plakjes gesneden aardbeien over de taart en steek er af en toe een basilicumblaadje tussen.
Zet de taart nog een uur in de koelkast om de basilicumcrème weer wat op te laten stijven. Haal de taart wel minstens een half uur voor serveren uit de koelkast, dat komt de smaak ten goede.



Een paar weken geleden had Mannin van het blog Baksels.net deze taart gemaakt. Ze was er erg enthousiast over en de taart zag er ook heel mooi uit. Ik houd van aparte combinaties en aardbeien met basilicum was mij niet onbekend, maar nog niet in combinatie met het zoete van een taart. Vandaar dat ik deze taart natuurlijk erg graag een keer wilde proberen. Mannin heeft niets teveel gezegd, het is een héérlijke combinatie en precies zoals zij schrijft er gebeurt qua smeken veel in deze taart en het past allemaal uitstekend bij elkaar. Ik had nog wat deeg over en maakte ook nog een éénpersoons taartje. Neem eens een kijkje op het blog Baksels.net er staan nog veel meer héérlijke baksels.

18 opmerkingen:

Krappe Kas zei

Klinkt echt heerlijk!!

JudithvdN zei

Ah, daar is de rechthoekige vorm weer. Een mooie taart en ik ben ook wel benieuwd naar deze combinatie.

Caroline Brouwer zei

@Judith, ik vind het altijd zo leuk om in die rechthoekige vorm wat te maken! Het staat zo leuk en snijdt zo makkelijk. Ik heb vorig jaar ook de vierkante gekocht, maar nog niet een geschikt recept voor gevonden!

Anne zei

Wat een bijzondere combinatie lijkt me, zo met die basilicum. Ga ik ook eens proberen te verwerken in een zoet gerecht :)

Caroline Brouwer zei

@Anne, beslist doen, het is zo ontzettend lekker!

Mannin zei

Wat zijn ze mooi geworden Caroline, zowel de rechthoekige als het kleine ronde taartje! Weer heel anders dan de ronde taart die ik ervan had gemaakt. Leuk om te horen dat ook jij de taart zo lekker vond! :)

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Kan ik de basilicumcreme een dag van te voren maken of is dat beter van niet ?

gr,

Zahra

Caroline Brouwer zei

@Zahra, ja dat kan hoor. Dan wel even op kamertempertuur laten komen, dan smeert het makkelijker uit over de bodem.

Anoniem zei

Oei, oei, oei, wat is deze taart gevaarlijk lekker zeg ! Die crème.....gewoon goddelijk ! Gelukkig heb ik hem kunnen delen tijdens een lunch met vriendinnen, want ik had hem anders ook in mijn eentje op gekund. Bij de kinderen viel hij ook erg in de smaak :)
gr, Zahra

Caroline Brouwer zei

@Zahra, wat een toppertje hè! Wij vonden het ook goddelijk en gaat hier ook zeker vaker gemaakt worden! Leuk dat je het liet weten.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Toch nog een vraagje.....
ik vond de bodem vrij hard. Zou ik hem te lang gebakken hebben ? Of verkeerde bloem gebruikt ? Wat voor bloem gebruik jij bij je baksels ? Of kan het ook aan de over liggen, want ik heb een hetelucht oven.
gr, Zahra

Caroline Brouwer zei

@Zahra, zou inderdaad aan de oven kunnen liggen. Voor hete lucht moet je de temperatuur van je oven altijd 10% lager zetten. Ik bak nooit met hete lucht, daar droogt je gebak van uit. Hete lucht is eigenlijk meer voor als je twee bakplaten tegelijk in je oven zet, zodat de warmte overal goed bij kan. Ik gebruik gewoon bloem uit de supermarkt.

Anoniem zei

thx voor je antwoord. Dan is het maar goed dat ik binnenkort overstap op een oven met onder en bovenwarmte (mede naar aanleiding van de workshops bij Levine). Een goede reden om het taartje daarna nog een keer uit te proberen :-).
gr, Zahra

Marja zei

15 jaar geleden heeft mijn man een nier gekregen van zijn broer. Dit wilde we vieren ( doen we binnenkort heel uitgebreid hoor ) met een kopje koffie en iets lekkers. Mijn zwager is gek op chocolade . Ik heb deze taart gemaakt. Mijn zwager vond de taart heerlijk en wij ook.
Als ik zeker wil dat iets écht moet lukken pak ik toch nog steeds jouw recepten.
Lieve groetjes Marja

Anoniem zei

Oeps Caroline, volgens mij heb ik de reactie bij de verkeerde taart gezet . Moet bij de chocolade armagnac taart.
Sorry -

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Dank voor je lieve reactie! Wat geweldig dat je man een nier heeft gekregen van zijn broer en dat het al zo lang goed gaat.
Die chocolade taart met Armanac is inderdaad erg lekker, maar deze moet je ook eens proberen.
groetjes, Caroline

Elke zei

begrijp ik goed dat ik de ene portie 125 ml slagroom met basilicum verwarm en de andere helft 125 ml niet? of lees ik het niet goed? (omdat er 2 keer 125 ml slagroom staat?

Caroline Brouwer zei

Hallo Elke,
Dat begrijp je goed hoor.
groetjes, CAroline