maandag 19 augustus 2013

Abrikozentaart met walnoot & lavendel van Ottolenghi


Ingrediënten:
- 185 g boter, op kamertemperatuur
- 2 el walnootolie (of zonnebloemolie als je geen walnootolie hebt))
- 220 g fijne kristalsuiker
- 120 g gemalen amandelen
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 120 g gemalen walnoten
- 90 g patentbloem
- ½ tl vanille extract
- de geraspte schil van een citroen
- 1½ tl lavendel, vers of gedroogd
- 1/8 tl zout
- 600 g rijpe abrikozen, gehalveerd en pit verwijderd

Voor de garnering:
- 50 g poedersuiker
- 1 el citroensap

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 23 cm doorsnede (ik gebruikte 24 cm) in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Doe de boter, de olie, suiker en gemalen amandelen (je kunt ook amandelmeel gebruiken, maar zelf je amandelen malen is veel lekkerder en verser, ik doe het in een kaasmolentje, zo ook de walnoten) in een kom en mix met een handmixer een paar minuten tot het luchtig is. Voeg één voor één de eieren toe en voeg het volgende ei pas toe als het andere goed is opgenomen.
3. Vouw dan met een rubberen spatel de gemalen walnoten, de bloem, vanille extract, citroenrasp , 1 tl lavendel en 1/8 tl zout erdoor.
4. Breng het beslag over in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Verdeel de abrikozen erover de schilkant naar beneden, bedek de hele bovenkant van de taart.
5. Bak de taart 70-80 minuten ( bij mij moest de taart echt 85 minuten) in de voorverwamde oven.  Bedek de bovenkant met aluminiumfolie als de taart te bruin wordt. Een satéprikker zal er nog een beetje klef uitkomen door het vocht van de abrikozen.
6. Terwijl de cake in de oven staat, meng je de poedersuiker met het citroensap. Zodra de cake uit de oven komt verdeel je de icing over de taart. Verdeel de rest van de lavendel erover en laat helemaal afkoelen.

Bron: The Guardian, Yotam Ottolenghi

Het is alsof je de Provence proeft in deze taart, schrijven ze in de Guardian. Een heerlijk smeuïg  taartje, je proeft duidelijk de walnoten, erg lekker in combinatie met het friszure van de abrikozen. Zoals we gewend zijn van Ottolenghi zijn de smaken van deze taart weer perfect in balans. Eerlijk gezegd was ik altijd een beetje bang voor lavendel in eten, ik dacht dat het naar toiletverfrisser zou smaken. Maar door dit recept ben ik helemaal overtuigd dat dat niet zo is, zolang je het maar subtiel gebruikt. Ik heb gedroogde lavendel gekocht bij Dille & Kamille, want in de tuin waren de bloemetjes al een beetje verdord. 

Nadat ik mijn foto op Twitter had gezet, kreeg ik tot mijn grote verbazing een tweet van de meester himself!


29 opmerkingen:

Karin zei

En weer een heerlijke taart, we hebben de taart met frangipane nog niet eens op en de volgende lonkt al weer.... Maar snel dooreten dan kan ik deze ook gaan maken. Ben ook heel benieuwd naar de Lavendel, ben er ook altijd een beetje huiverig voor, net als jij met de toiletverfisser.

Groet, Karin

Caroline Brouwer zei

Een beetje dooreten Karin! ;-)

Judith zei

Alweer een taart! En het ziet er weer heerlijk uit. Wat zullen de buren blij zijn met jou.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wij elke week alles namaken wat jij op de blog hebt gezet, maar daar begint het wel een beetje op te lijken....

Groet Judith

Manon zei

Heerlijk, zo'n stoere taart met een fijne afwerking.
En een mooie basis om heel wat variaties op los te laten (mocht straks de abrikozentijd voorbij zijn en ik de taart nog steeds niet gemaakt hebben). Het lijkt me namelijk ook erg lekker met peer, appel, pruim, kers, blauwe bes, ...

Eslem zei

Wauw, wat een mooie taart! Lavendel trekt mij ook nog steeds niet zo erg maar je hoort toch steeds vaker dat het echt wel lekker is. Dit ziet er in ieder geval super uit.

groetjes Eslem (http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/)

Caroline Brouwer zei

@Manon, inderdaad kan met heel veel fruit!
@Eslem, ik was ook wantrouwend, maar ben helemaal om wat lavendel betreft.
Gewoon een keer proberen en heel gematigd gebruiken.

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Ik had in mijn vakantie een custard gemaakt met vers geplukte franse lavendel.
Gewoon de bloemetjes een tijdje meetrekken in de melk.
Zo kun je de smaakcombinatie een beetje uitproberen, als je het toch niets vindt eet je de taart gewoon los.

Johanneke zei

Die staat op mijn lijstje voor mijn verjaardag komend weekend, dus daarna zal die ook wel op mijn blog verschijnen. Mijn foto wordt vast niet zo mooi als die van jou. Mijn buurvrouw heeft een mooie struik in de tuin staan, waar ik van mag plukken. Ga ook nog wat drogen voor van de winter. Voor de foodblogswap wordt het ook iets met lavendel, en ik heb laatst lavendelmousse gemaakt; staat ook op mijn blog.
Groet johanneke

Caroline Brouwer zei

@Johanneke, leuk dat je de taart ook gaat maken. Hier wordt al om een herhaling gevraagd! Ik ben helemaal om wat lavendel betreft en ga het zeker vaker gebruiken!

Siesie zei

Hallo Caroline,
Wat leuk, een compliment van the master himself! ik ben het helemaal met hem eens, de taart er dan ook fantastisch uit!
Siesie

Anoniem zei

prachtig ! de zomer straalt er vanaf.
Vraagje voor Caroline; soms moet je voor een recept een springvorm helemaal bekleden met bakpapier. Maar ik zit altijd zo te klooien met de randen. Heb jij DE truc voor mij ?

Caroline Brouwer zei

Ik doe altijd alleen een stuk bakpapier op de bodem en dat klem ik tussen de rand (springvorm) de rest knip ik weg. Soms staat er in een recept dat je de randen ook moet bekleden. Gewoon een reep knippen, de randen eerst invetten en dan het stuk papier er tegen zetten, blijft dan vanzelf plakken.

Anoniem zei

maar natuurlijk ! bedankt Caroline!

Annet zei

Ziet er weer heerlijk uit Caroline.
Leuk hoor dat Ottolenghi zélf heeft gereageerd.

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Wat uniek, zo'n reactie vd master.
Groot compliment, hoe zou hij daar nu ooit achter gekomen zijn?
Zou hij iedere dag op zijn naam zoeken of is hij een volger?
Bijzonder, gr, Gerry

Caroline Brouwer zei

@Gerry, ik had #Ottolenghi erbij gezet. Ik denk dan hij inderdaad naar alle berichten met zijn naam zoekt! Hij is helaas geen volger! ;-)
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Niet alleen je buren zijn blij met je, maar ook je collega's, die, by the way, vanavond weer stevig calorierijk aan het werk zijn......!!!
Wat leuk dat de grote O. gereageerd heeft.
Op naar Londen!

Groetjes,
Caesar.

Lisa zei

Ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op lavendel in gerechten, dus deze ook maar eens proberen. En echt super dat Ottolenghi gereageerd heeft, wat leuk dat hij dat in de gaten houdt :).

Ann's Passie zei

Wat zien jouw gerechten er toch super uit en deze taart... fantastisch gewoon. Ik ga snel de chocoladetaart met glazuur van Baileys maken en wie weet wat nog meer ;-)
En wat een eer dat Ottolenghi gereageerd heeft!

Caroline Brouwer zei

@Ann, dank voor je reactie, altijd fijn om te horen. Veel succes met je taart!

Ann's Passie zei

Dankjewel Caroline, ben al enige tijd wat minder actief in de keuken maar volg je blogs wel. Zodra ik hem gemaakt heb laat ik het je weten. groetjes, Annemarie

Adriana zei

Wat een prachtig blog heb je!!! Kom hier via google verzeild en ga je graag volgen. Vooral je bakrecepten spreken me aan. Wat een prachtige foto's staan er bij de recepten!

Caroline Brouwer zei

@Adriana, bedankt voor het compliment en leuk dat je me gaat volgen, welkom!

pieke zei

heerlijk, gisteren gemaakt, vandaag geserveerd op het verjaardagsfeest van mijn dochters en het was echt een succes. dank voor het delen van het recept!

Caroline Brouwer zei

Wat leuk om te horen! Hier wordt steeds gevraagd of deze taart in de herhaling kan!

Ellen zei

Deze ga ik maken...en wow een compliment van Ottolenghi zelf...geweldig!Maar het ziet er dan ook top uit, ben benieuwd naar de mijne, gebruik je lavendel direkt van de plant?

Caroline Brouwer zei

Hallo Ellen,
Mijn lavendelbloemen van de plant waren al verdord, dus ik heb bij Dille & Kamille gedroogde lavendel gekocht. Succes met de taart, hier een hit!

Julie Hapjesprincess zei

Ik ben op zoek naar een recept voor een zomers taartje. Hier op je blog vind ik inspiratie genoeg. Ik zie vaak amandelspijs terug komen. Kan je me zeggen wat dit is?
Gr. Julie

Caroline Brouwer zei

Hallo Julie,
Amandelspijs is een mengsel van suiker en gemalen amandelen. In Nederland kun je het kant en klaar in de winkel kopen, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Als je even op google kijkt, vind je wel een recept.
groetjes, Caroline