maandag 18 november 2013

Keltische brioche broodjes


Ingrediënten:
- 350 g tarwebloem
- 80 g  boter, op kamertemperatuur
- 2 eigelen
- 140 ml melk, lauwwarm
- 3 el suiker
- 1 zakje vanille suiker
- ¼ tl zout
- 10 g gedroogde gist

Bereiden:
1. Doe de melk, 1 tl suiker en de gist in een kom en meng door elkaar. Dek af met plasticfolie en laat 10 minuten staan.
2. Doe in de kom van je keukenmachine de bloem, de rest van de suiker, de vanille suiker, de eigelen  en het zout. Voeg het gistmengsel toe en laat de machine  kneden. Als je deeg moeilijk mengt, voeg je steeds een  beetje boter toe en laat tussendoor kneden. Laat alles 10 minuten kneden. (je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen, als je geen keukenmachine hebt). Doe het deeg over in een met olie ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat 90 minuten rijzen.
3.Verdeel je deeg in tweeën en rol op een met bloem bestoven aanrecht dun uit. Steek met een koekjessteker of iets anders met een doorsnede van 5 cm (ik gebruikte een wijnglas) steeds drie rondje uit. Leg ze op elkaar , rol op en snijd door midden ( zie hier voor de werkwijze).
4. Doe in de vormpjes (ik heb deze gebruikt) een papieren cupcake papiertje en leg 1 bloempje in het midden en 6 er omheen. Maak zo ook de andere broodjes. 
5. Bestrijk de broodjes als ze klaar zijn met een beetje gezoete melk (melk met een schep suiker erdoor geroerd). En laat afgedekt nog ongeveer een ½ - 1 uur rijzen, tot ze verdubbeld zijn in volume.
6. Verwarm de oven voor op 180' C en bak de broodjes in 15 - 20 minuten goudbruin en gaar.  Laat ze afkoelen, verwijder de papieren vormpjes en bestrooi ze met poedersuiker.

Bron: La Petite Pâtisserie d'Iza met stap voor stap foto's

Vanmorgen kwam ik dit recept van deze broodjes tegen op Facebook. Ik had alles in huis en heb ze meteen uitgeprobeerd. Ze zijn erg leuk om te maken en het lijkt moeilijker dan het is. Ik ben nog niet helemaal tevreden over het resultaat, dus ga ze binnenkort opnieuw maken, maar er werd al om het recept gevraagd, vandaar dat ik ze maar alvast op mijn blog zet. Het zijn heerlijke licht zoete brioche broodjes, lekker met een beetje jam, maar ook zo smaken ze erg lekker. En natuurlijk leuk voor het kerstontbijt!

17 opmerkingen:

ymme zei

En ook deze zijn weer 'top'.

Anoniem zei

hoezo ze zien er nog niet zo goed uit.... ik vind het kunstwerkjes!

Crealice zei

dat ziet er heerlijk uit

Eerst Koken zei

ja hoor, ik vind ze er ook mooi uitzien!

Shanna zei

Ze zien er weer heerlijk uit! Waarom ben je er niet zo tevreden mee? Een leuk idee misschien nu je 'gekwetst' bent om je top recepten even samen te gieten in een post? Leuk voor de feestdagen :)

Caroline Brouwer zei

Dank jullie wel dames. Shanna dat gaat nog gebeuren!

Ellen zei

Ik had hem al vertaald gisteren uit het Frans, ik ga ze dit weekend maken, ze zien er zo heerlijk uit....hoeft niet perfect Caroline..:-)is goed genoeg zo, bedankt voor de vertaling en al je heerlijke recepten.

Caroline Brouwer zei

Leuk Ellen, niet moeilijk hoor en erg lekker! Succes!

Judith zei

Ik vind ze er juist supermooi uitzien, zou niet weten hoe ze beter kunnen... maar volgens mij is perfectionisme een eigenschap van de meeste 'bakkers'...:)

Ilona zei

Ze waren erg lekker! Bedankt voor het vertalen!

jaap zei

Wat een vrolijke broodjes heb je er van gemaakt. Deze ga ik even bewaren en later deze week proberen :)

Ann's Passie zei

Zien er mooi en lekker uit, ik neem je recept mee. Groetjes, Annemarie

sucre en poudre zei

thanks for the link!
iza:)

zoete-uurtjes zei

Ik ben o.a deze nu alvast aan het bakken voor het paasontbijt.en dan vries ik ze in.De baktijd verkort ik met een paar minuten.en dan zondag nog even in de oven om ze op te warmen. Ik ben benieuwd! gr ZoeteUurtjes

Anoniem zei

De broodjes zien er prachtig uit en ze zijn inderdaad simpel om te maken!! Helaas waren ze bij mij toch wat te droog :(. Weet je hoe ik dit de volgende keer kan voorkomen? Alvast bedankt! Liefs,Fatima

Caroline Brouwer zei

@Fatima, het is alweer een tijdje geleden dat ik ze bakte en kan me niet herinneren dat wij ze te droog vonden. Misschien iets korter bakken. Of stond je oven misschien op hete lucht? Daar wordt brood en gebak ook droog van.
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hi Carline, bedankt voor je snelle reactie! Ik had de oven inderdaad op hete lucht stand..bedankt voor de tip, vanaf nu ga ik niet meer bakken op deze stand. Liefs, Fatima