zondag 15 juni 2014

Bramentaart met honing en mascarpone


Ingrediënten voor het deeg:
- 200 g bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 145 g boter, op kamertemperatuur
- 80 g suiker
- 65 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- 1 tl vanille extract
- ¼ tl zout

Voor de topping:
 150 g spijs
- ½ - 1 ei, losgeklopt
- 100 g zure room
- 200 g mascarpone
- 80 g heidehoning
- 300 g bramen

Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom en kneed er een samenhangend deeg van. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
2. Meng het amandelspijs met het ei om het wat soepeler te maken. Het moet makkelijk smeerbaar worden.
3. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet de rand van een springvorm van 23 cm in met boter en beleg een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 mm en druk met de rand van de springvorm een cirkel uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en zet de vorm op de bakplaat. Verdel het spijsmengsel over het deeg en laat 1½ cm van de rand vrij. Bak de bodem in 23-28 minuten gaar (bij mij was 23 voldoende). Laat de bodem op een rooster afkoelen.
4. Klop in een kom de zure room met de mascarpone luchtig op. Voeg de honing toe en klop goed door elkaar. Doe het mengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond van 1 cm en spuit de honingmousse op de afgekoelde bodem, maar houd 2 cm van de rand vrij. Verdeel de bramen daar overheen en bestuif de taart met poedersuiker. Maak af met een blaadje munt.

Tip: als je een andere honingsoort gebruikt, voeg dan niet alle honing in één keer toe, maar proef tussendoor, want veel honingsoorten zijn zoeter.

Bron: "Rutger Bakt"


Ik bakte deze héérlijke bramentaart voor vaderdag uit het geweldige boek van Rutger! Een sloffenbodem met spijs en honingmousse met bramen erop; een zalige combinatie. Lijkt me ook lekker om volgende keer deze bodem te bakken en er dan banketbakkersroom en verse aardbeien op te doen. De bodem bakte ik 's avonds en de volgende dag heb ik de vulling erop gedaan.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Ziet er weer prachtig uit, zeg!
Dit lijkt me inderdaad een taart die je lekker kunt combineren met ander fruit.En de bodem is ook goed te doen voor een beginnende bakker : )
Kun je uitleggen wat Rutger bedoelt met zure room. Is dat verkrijgbaar bij de AH?

Caroline Brouwer zei

Zure room staat gewoon bij AH in de koeling naast de slagroom en de crème fraîche!

Annet zei

Hij is prachtig geworden Caroline !

Unknown zei

Mooie taart! Ziet er lekker uit

http://tastinglifestyle.blogspot.be

Unknown zei

ziet erg erg lekker en leuk uit ik ga het zeker een keer proberen!

Annemiek zei

Ziet er heerlijk uit Caroline. De aardbeienslof die je beschrijft staat ook in het boek van Rutger. Die hebben wij namelijk voor vaderdag gebakken; heerlijk (NB: in het recept staat 0,5 citroen, rasp; hiermee bedoelt hij de rasp én het sap van een halve citroen. Dit zul jij wellicht wel begrijpen maar bij ons was het deeg daarom eerst mislukt; hadden alleen de rasp gedaan :-))

Groet,
Annemiek

Caroline Brouwer zei

Hallo Annemiek,
Ik heb het nog even nagekeken, maar er staat toch echt alleen citroenrasp bij de aardbeiensloffen,dus dat heb ik gedaan en de bodem was prima gelukt. Er gaat eigenlijk nooit sap in een deegbodem.
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hoi Caroline, ik heb afgelopen zondag de versie met banketbakkersroom en aardbeien gemaakt! Heerlijk!! Staat nu echt bovenaan mijn favorietenlijstje!:)
Dus, zeker het proberen waard!

Deze versie hoop ik over 2 weken voor mijn verjaardag te maken, lijkt me namelijk ook heerlijk.

Groetjes, Lydia

Anoniem zei

hoi Caroline,

Lekker he,ik heb acacia honing met vanille smaak gebruikt. Als vruchten heb ik vers roodfruit gebruikt.
Makkelijk te maken en heerlijk van smaak.

groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Klinkt ook lekker Sylvia, deze bodem is natuurlijk heel geschikt om mee te variëren!
groetjes, Caroline

crochetcookingandmore zei

Hallo Caroline,

Wat ziet die taart er heerlijk uit! Ik ben morgen jarig, was op zoek op pinterest naar een lekkere taart en kwam deze tegen. Ik ga hem bakken! Omdat er nu niet echt bramen zijn, wilde ik hem met aardbeien doen. Adviseer je dan de banketbakkersroom of toch de zure room met mascarpone?? En als ik dat er morgenochtend op doe, heeft hij dan nog tijd nodig om op te stijven of kan ik het daarom beter vanavond al op doen?
Ik hoop dat je reageert!

Groetjes Melinda

Caroline Brouwer zei

Hallo Melinda, Het kan allebei; de banketbakkersoom of het recept hierboven. Aaardbeien zijn nu ook niet echt in het seizoen. Ik zou de taart wel even een uurtje in de koelkast zetten om op te stijven. Je zou de mascarponeroom er ook vanavond op kunnen doen en de aardbeien pas morgenochtend.
Fijne verjaardag en succes met bakken.
groeten, Caroline

crochetcookingandmore zei

Dank voor je reactie! Klopt dat het nu ook niet echt het seizoen is voor aardbeien, maar ...ik zag ze bij AH staan, niet goedkoop, maar voor een x moet kunnen. Het is eigenlijk meer appeltaartweer in januari ;), maar hij zag er zo lekker uit...

Groeten,
Melinda

Onno zei

Hallo Caroline,

Deze taart stond al even op mijn to-do lijstje.
Heb hem dus gemaakt en moet zeggen dat het een heerlijke taart is!

Bedankt voor het delen van dit recept :-)


Groet, Onno

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Onno. Deze is inderdaad héérlijk, ik moet de taart zelf ook maar weer eens snel maken.
groetjes, Caroline

Nina Hobbysite zei

Een erg lekkere taart. De visite vond deze taart ook top. Met bramen uit eigen tuin.