vrijdag 12 september 2014

Tarte tatin van aubergines, rode ui en pijnboompitten


Ingrediënten voor het deeg:
- 300 g bloem
- snuf zout
- 150 g boter, in blokjes
- 1 eidooier
-1 el tijmblaadjes

Voor de vulling:
- 2 aubergines, in plakken
- 4 rode uien, in ringen
- olijfolie
- 2 el rietsuiker
- 1 el salie, fijngehakt
- peper & zout
- 75 g feta, verkruimeld.

Bereiden:
1. Voor het deeg: meng de bloem met het zout in een foodprocessor of keukenmachine (kan natuurlijk ook met de hand) en voeg de blokjes boter toe. Druk een paar keer op de pulseerknop tot er grove korrels ontstaan. Voeg de eidooier en de tijm toe en pulseer nog een paar keer. Voeg dan een paar druppels ijskoud water toe en pulseer tot het deeg samenhangt. Het geheim van een mooi bros deeg zit hem in snel werken en niet te lang kneden! Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
2. Verwarm de oven voor op 180' C.Leg de plakken aubergine op een met bakpapier beklede bakplaat en vet de plakken aubergine aan beide zijden in met olijfolie. Bestrooi ze met zout en peper aan beide zijden. Bak de aubergine ongeveer 20 minuten, of iets langer tot ze gaar zijn. Keer ze na een kwartier om de andere kant ook te bruinen.
3. Fruit ondertussen de uienringen zachtjes in olijfolie tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper en roer af en toe door.
4. Vet de tarte tatinvorm in met olijfolie (heb je geen vorm, dan kun je ook een dichte quiche vorm gebruiken, leg dan wel bakpapier rond uitgeknipt op de bodem en vet dat ook in met olijfolie). Bestrooi de bodem met de rietsuiker en pijnboompitten. Belg hem dakpansgewijs met de aubergineplakjes en uienringen en strooi er steeds wat fijn gehakte salie door.
5. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvalk en rol het deeg uit, tot iets groter dan je vorm. Leg het deeg op de groenten en stop de randen goed in. Maak een gaatje in het midden, zodat het vocht goed kan verdampen.
6. Zet de vorm in de oven en bak de taart 35 minuten tot het deeg goudbruin is en de groenten gekarameliseerd zijn. Laat de taart 5 minuten uit de oven rusten, leg er een groot bord op en keer hem in een snelle beweging. Bestrooi met de verkruimelde feta en serveer.

Bron: "Home Made Zomer" Yvette van Boven

Kijken jullie ook naar Heel Holland Bakt? Vorige week in de eerste uitzendingen kregen de kandidaten de opdracht een tarte tatin te bakken. Je kunt natuurlijk voor de klassieke tarte tatin met appels gaan, maar er zijn ook veel recepten voor een hartige tarte tatin (bij de labels onder tarte tatin staan  verschillende hartige varianten en allemaal even lekker). Deze tatin stond al een tijdje op mijn to-do-lijstje en dit was een mooie gelegenheid. De tatin viel erg in de smaak; door de rietsuiker krijgt de rand en de bovenlaag een gekarameliseerd laagje en dat combineert weer erg goed met het zoutige van de feta.

14 opmerkingen:

Sanne zei

Klinkt weer heerlijk Caroline! Ga binnenkort ook weer je pompoen tarte tatin maken nu de pompoenen weer in de winkel liggen :)

Balsemien zei

Het ziet er erg lekker uit, ga het recept binnenkort ook proberen!

Bonjade zei

Wat een ware traktatie weer...

Toch echt een blog om je vingers bij af te slikken

Fijne zondag

Liefs

Caroline Brouwer zei

Dankjewel Bonjade! Jij ook een fijne zondag.
groetjes, Caroline

Marie zei

Kan het deeg vervangen worden door kant en klaar deeg? En welke kan ik dan beste gebruiken, kruimel of blader?

Caroline Brouwer zei

@Marie, kan allebei, wat je voorkeur heeft.

Sanne zei

Wat een leuk recept! Echt een keer wat anders met aubergine, daar zat ik op te wachten ;)

Naomi de Jong zei

Lijkt me echt verrukkelijk..aubergine, rode ui, feta...alleen deze combinatie is al om te smullen.
Ga zeker gauw maken!

Groetjes en bedankt weer Caroline!
Naomi

Lies zei

Deze taart gisteren gemaakt en wij vinden hem echt heerlijk. Een blijvertje dus!

Anna zei

Superlekker en supergoed gelukt! (Met kant en klaar-bladerdeeg, dat wel.)
Dank voor het recept. Het zag er ook erg mooi uit. Toch altijd een feestje met verrassing, zo'n tart tatin omdraaien.

Caroline Brouwer zei

Wat leuk dat je het laat weten Anna. Inderdaad altijd een verrassing hoe de tatin uit de vorm komt. En met bladerdeeg vind ik het ook altijd lekker (en minder werk! ;-)
groetjes, Caroline)

Unknown zei

Caroline,
Ik heb al meerdere keren recepten van je uitgeprobeerd en altijd met succes. Vandaag heb ik (ja erg vroeg) deze taart voor de tweede keer gemaakt en het is heerlijk. Bedankt voor je recepten.
Mariska

Simon zei

Krijg er meteen trek van! Heerlijk.

Anoniem zei

Bedankt voor dit heerlijke recept! Is het ook mogelijk om het een dag van tevoren te maken?